Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri başladı

Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) vardığı anlaşma çerçevesinde göçmenlerin Yunanistan'dan Türkiye'ye iadesine başlandı. Toplamda 131 göçmeni taşıyan iki tekne Midilli Adası'ndan Dikili'ye gitti.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri başladı

Çoğu Pakistanli göçmenler arasında Suriyeliler de var.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bugün 500 göçmenin gelişi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını söyledi ve "Yunan yetkililerle temas halindeyiz. 500 kişiyi alabileceğimizi söyledik. Şu ana kadar bize 400 isim verdiler" diye konuştu.

Ala, Türkiye'ye gelen Suriyelilerin kayıtlarının alınmasının ardından mülteci kamplarına yerleştirileceğini, diğer ülke vatandaşlarının ise kendi ülkelerine gönderileceğini söyledi.

Sınır 72 bin Suriyeli

AB ve Türkiye arasında varılan anlaşma kapsamında 20 Mart tarihinden sonra Yunan adalarına giden her göçmen Türkiye'ye iade edilecek.

AB ülkeleri ise Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye'deki mülteci kamplarında kalan bir Suriyeliyi kabul edecek.

AB'nin alacağı Suriyeli sayısı için azami sayı 72 bin olarak belirlenmişti.

Yunan devlet haber ajansı ANA, bugünden itibaren gelecek 3 gün içerisinde her gün yaklaşık 250 Bangladeşli, Pakistanlı, Sri Lankalı ve Afrika ülkelerinden göçmenalerin Türkiye'ye iade edileceğini yazdı.

Göçmenlerin gönderileceği Dikili'de bulunan BBC muhabiri Mark Lowen, "Hem Yunanistan hem de Türkiye 4 Nisan'da göçmen nakillerinin başlayabilmesi için son dakikaya kadar çalıştı. Ancak her iki ülke de bu operasyona hazır gözükmüyor" diyor.

BM'nin endişeleri sürüyor

Anlaşmanın yasal temeli konusunda Birleşmiş Milletler'in (BM) hala kuşkuları var.

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi Peter Sutherland, "Göçmen nakillerinin nasıl gerçekleşeceğini bilemiyoruz. Ancak eğer iltica başvurusu hakkı tanınmadan kitlesel bir sınır dışı etme eylemi gerçekleştirilirse bu tamamen yasalara aykırı olur" diye konuştu.

Yunanistan mülteci koordinasyon masası sözcüsü Yorgos Kritsis ise bugün Türkiye'ye gönderilecek olan kişilerin iltica başvurusunda bulunmadığını aktardı.

Fransız haber ajansı AFP ise Yunan adalarına gelen çok sayıda göçmenin kendilerine hiçbir şekilde iltica başvurusu imkanının tanınmadığını ifade ediyor.

Sakız Adası'nda ajansa konuşan Suriyeli bir mühendis olan Anas el Bekir, 19 Mart'ta Yunanistan'a gelmiş olmasına rağmen polisin ülkeye girişini 20 Mart olarak kaydettiğini söylüyor.

El Bekir, "Bize o gün bilgisayar sisteminin çalışmadığını söylüyorlar" diyor.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.