Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YSK'nın 'Bakanların istifa etmeden aday olabileceği' yönündeki kararına itiraz

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 'Bakanların istifa etmeden aday olabileceği' yönündeki kararına Avukat Sedat Vural itiraz etti. YSK'ya bir itiraz dilekçesi veren Vural, 'seçme ve seçilme hakkına bağlı kamu hizmetlerinden yararlanma eşitliği'ni...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 'Bakanların istifa etmeden aday olabileceği' yönündeki kararına Avukat Sedat Vural itiraz etti. YSK'ya bir itiraz dilekçesi veren Vural, 'seçme ve seçilme hakkına bağlı kamu hizmetlerinden yararlanma eşitliği'ni temel alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 21, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14, Anayasa'nın 10. maddeleri, Seçim ve Seçmen Kütükleri Kanunu'nun 14/12. maddeleri ile Siyasi ve Hukuksal Etik'e aykırılığından dolayı kaldırılmasına karar verilmesini talep etti.

Avukat Sedat Vural, itiraz ve şikayet konusu bu olayda, YSK'nın vatandaşın itiraz hakkını ortadan kaldıran ilke kararı alamayacağını vurguladı. Vural, çünkü, bakanların, belediye başkanlığı adaylığında istifa edip edemeyecekleri kararının bireysel olduğunu, bu karara karşı vatandaşın itiraz veya şikayet hakkını kullanmasının söz konusu olabileceğini ifade etti.

Yasal hükümlere göre, YSK'nın ancak seçimlerin işleyiş ve çalışmaları ile ilgili ilke kararları alabileceğini dile getiren Vural, itiraz dilekçesinde, "Aynı yasanın 6. bölümünde düzenlenen 'İtirazlar ve Şikayetler' başlıklı 110-132. maddeleri; her vatandaşın başta adaylar olmak üzere seçim sürecine ilişkin işlemleri, ilçe, il seçim kurulu kararlarına ve hatta Yüksek Seçim Kurulu'nun işlem ve tedbirlerine karşı itiraz ve şikayet hakkı bulunmaktadır. Bu hükümlere göre de YSK'nın ilke kararı, vatandaşın evrensel, anayasal ve yasal itiraz ve hak arama özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Gerek evrensel, gerekse Anayasa'ya göre milletvekili yasama, bakan ise idari ve hizmet yaptırım ve yetkisi bulunan yürütmeyi temsil ederler. Bu nedenle aralarında hukuksal eşitlik bulunmamaktadır. Yine itirazıma konu karar siyasi etiğe olduğu kadar YSK'nın görev alanı içerisinde bulunmayan siyasi yarış konusunda taraflar arasında ayrımcılık yaparak bir tarafa hukuksal koruma sağlaması Anayasa'nın (Madde 10) Eşitlik, AİHS (madde 14) Ayrımcılık yasağı hükümlerine aykırı şekilde, siyaseti dizayn etmesi hukuksal etiğe de aykırıdır. İsteğim gibi karar verilmesini arz ve talep ederim." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.