Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yrd. Doç. Dr. Ocakçı: Lösemi tedavi edilebilir bir hastalıktır

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Ocakçı, çocukluk çağında teşhis edilen löseminin, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Ocakçı, bu hastalığın...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yrd. Doç. Dr. Ocakçı: Lösemi tedavi edilebilir bir hastalıktır
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Ocakçı, çocukluk çağında teşhis edilen löseminin, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Ocakçı, bu hastalığın belirtileri konusunda aileleri daha dikkatli olmaya çağırdı.

Yrd. Doç. Dr. Ocakçı, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada akut löseminin çocuk ve ergenlik çağında her 1 milyon kişiden 5 veya 6'sında görülebildiğini belirterek, “Çocukluk çağında akut lösemi tedavisi, erişkin hastalara göre daha yüz güldürücüdür. Hastalık tipi ve risk faktörleri uygun olmak koşuluyla 10 hastanın dokuzu uygun takip ve tedaviyle iyileştirilebilir.” dedi. Löseminin ilk olarak yüksek ateş, halsizlik, kilo kaybı, burun kanaması, diş eti kanaması, vücutta morluklar belirmesi, iştahsızlık, boyunda, koltuk altında ve kasıklarda lenf bezi şişmeleri, karaciğer ve dalak büyümesiyle kendini gösterdiğini anlatan Ocakçı, “Bu belirtiler olduğunda bir hekime başvurularak, tam kan sayımı ve muayene yapılması gereklidir.” şeklinde konuştu. Yakın aile fertlerinde lösemi görülmesi başta olmak üzere erişkinler için de dengesiz beslenme, alkol ve sigara, aşırı kilo alma, kimyevi maddelere yoğun ve kontrolsüz maruz kalma, önceden kemoterapi veya ışın tedavisi uygulanmış olmasının önemli risk faktörlerini oluşturduğunu vurguladı.

Bu arada Lösemili Çocuklar Vakfı verilerine göre Türkiye’de her yıl 16 yaş altı bin 200 ile bin 500 çocukta bu hastalık görülüyor. Kemik iliğinde bulunan kan yapıcı hücrelerin gelişimini tamamlamayarak anormal hücrelerin ortaya çıkması sonucu gelişen lösemi, kanda bulunan oksijen taşıyıcı alyuvar, mikroplarla savaşan akyuvar ve kanamaları durduran trombosit hücrelerinin azalmasıyla kendisini gösteriyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.