Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıllar sonra gelen özgürlüğe seviniyorlar

Taktıkları başörtüsü nedeniyle 15 yıldır birçok zorlukla karşılaşan kamu görevlileri demokratikleşme paketiyle gelen kamuda başörtüsü özgürlüğünün mutluluğunu yaşıyor. Başörtü mağduru kamu görevlisi Fadime Geçici, başörtüsü...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yıllar sonra gelen özgürlüğe seviniyorlar
Taktıkları başörtüsü nedeniyle 15 yıldır birçok zorlukla karşılaşan kamu görevlileri demokratikleşme paketiyle gelen kamuda başörtüsü özgürlüğünün mutluluğunu yaşıyor. Başörtü mağduru kamu görevlisi Fadime Geçici, başörtüsü özgürlüğünün sağlandığı gün sevinçten sabaha kadar uyuyamadığını, öğretmen Handan Kırılmazkaya da yıllar sonra ilk kez rahatça derse girme imkanına kavuştuklarını belirtti.

Başörtüsü mağdurlarından öğretmen Handan Kırılmazkaya, 1998 yılında çocukluk ideali olan öğretmenlik görevine başladığını, başörtüsü nedeniyle çalışmaya başladığı ilk günden itibaren sıkıntı yaşamaya başladığını söyledi. 2000 yılında görevden alındığını anlatan Kırılmazkaya, ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. 6 yıl boyunca dershanelere bile alınmadıklarını vurgulayan Kırılmazkaya, “Görevden alındığımda bile sadece eşim destek oldu. Çevremdekilerin hepsi beni kınadı. Başörtüsünde inat etmememi telkin ettiler.” dedi. 2006 yılında sicil affıyla Metin Emiroğlu Lisesi’nde göreve döndüğünü anlatan Kırılmazkaya, yeniden işe başladığında yine aynı sıkıntıların devam ettiğini aktardı. Okul müdürünün ‘Hocam böyle çalışamazsınız, peruk takabilirsiniz’ dediğini belirten Kırılmazkaya, bunun üzerine perukla eğitime devam ettiğini söyledi. Ardından Yeşiltepe Anadolu Lisesi’ne geçen bayan öğretmen, kamu kurumlarında başörtüsü kullanımını serbest bırakan düzenlemenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Çocukluktan üniversiteden mezun oluncaya kadar öğretmenlik yapmayı hayal ettiğini vurgulayan Kırılmazkaya, duygularını şöyle ifade etti: “Meslek hayatımın ilk yılının dışında hep çileyle geçti. Başörtü kullanmam hep engel olarak önüme çıkarıldı. 6 yıl işsiz kaldım. Sonra perukla derslere girmek zorunda kaldım. Perukla derslere girerken çok üzüldüm. Hep ‘Allah’ım bana bir gün başörtümle derse girebilmeyi nasip et’ diye dua ettim. Dualarımız sonunda kabul oldu. Başbakanımıza teşekkür ediyorum.” Başörtülü okula gitmesinin hiçbir sıkıntı yaşatmadığının altını çizen Kırılmazkaya, meslektaşlarının da kendisine olumlu yaklaştığını aktardı. Kırılmazkaya, 7 yıl perukla derslere devam ettikten sonra şimdi eşarbıyla derse girebilmenin huzurunu yaşadığını dile getirdi.

Fadime Geçici de 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle mesleğinden uzak düşürülenlerden. 1998 yılında başlayan sıkıntıların ardından iki yıl sonra meslekten ihraç edilen Geçici, üniversite mezunu işsizler arasına girdiğini anlattı. Sicil affıyla geri döndüğünü, ancak aynı engeller nedeniyle müftülüğe geçtiğini dile getiren Geçici, hukuksuzlukların kurbanı olarak haksız mağduriyetler yaşadığına dikkat çekti. Öğretmenlikten atılırken kınama cezası verilebilecek bir sözde suça ‘toplumun huzurunu bozmak’ gibi bir bahane uydurulduğunu vurgulayan Geçici, “Raporlu olduğum dönemde müfettişlerle düzen kurularak bana imza attırıldı. Usulden bile bozulabilecek birçok uygulama vardı. Ancak hepsi aleyhimize döndü.” şeklinde konuştu. Yeni düzenlemenin demokratikleşme paketiyle açıklandığı gün sevinçten uyuyamadığını ifade eden Geçici, “Hayatımıza 15 yıl zorunlu ara verilmiş gibiydi. Şimdi her şey yıllar sonra normale döndü. Şu anda o kadar rahatız ki kelimeler kifayetsiz kalır.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.