Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılan hikayesine dönen tapu davası, 50 yıldır sonuçlanmadı

İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan 2 bin dönümlük arazinin sahibinin belirlenmesi için 1965 yılında Bornova Kadastro Mahkemesi’nde açılan dava yılan hikayesine döndü. Bornova Adliyesi’nde görülmeye başlanan dava adliyenin kapanmasıyla...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2015 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 10:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yılan hikayesine dönen tapu davası, 50 yıldır sonuçlanmadı
İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan 2 bin dönümlük arazinin sahibinin belirlenmesi için 1965 yılında Bornova Kadastro Mahkemesi’nde açılan dava yılan hikayesine döndü. Bornova Adliyesi’nde görülmeye başlanan dava adliyenin kapanmasıyla İzmir Kadastro Mahkemesi’ne geçti. Dava dosyaları 50 klasörü geçti. Davanın tarafı olan kişiler hayatını kaybetti. İki binden fazla kişiyi ilgilendiren dava aradan geçen 50 yıla rağmen sonuçlandırılamadı. Uzun yargılama nedeniyle davacılar, tazminat kazandı. Mülkiyet hakkı ihlaliyle ilgili de AİHM’e yapılan başvuru ise henüz sonuçlanmadı. Kadastro Mahkemesi hakiminin son duruşmada, söz konusu arazilerin bulunduğu bölgede keşif kararı vermesiyle, karar aşaması yolunda önemli bir adım atıldı. Av. Sümeyra Ünlü Çelik, keşif kararının davanın sonuçlanması için çok önemli bir adım olduğunu belirterek 2017 yılında sonuçlanmasını tahmin ettiğini söyledi.

Eski bir milletvekili olan Osman Nuri Sinangil, 1945 yılında Bornova İlçesinde bulunan ve Işıkkent ile İzmir - Aydın otoyolu arasında kalan ve içinde Gökdere Köyü’nün bulunduğu yaklaşık 2 milyon metrekarelik arsayı satın aldı. Sinangil, daha sonra Gökdere Köyü sakinlerinin kendisine ait olduğunu iddia ettiği arazisini boşaltması için dava açtı. 1949 yılında sonuçlanan davada, mahkeme, arazinin Osman Nuri Sinangil'e ait olduğuna karar verdi. Ancak köylüler, köylerinde yaşamaya devam etti. Davanın lehine sonuçlanmasının ardından Sinangil, 1 milyon 851 bin 840 metrekarelik araziyi 1961 yılında İzmir’de o dönemde battaniye fabrikası bulunan Şerif ve Şevkiye Tikveşli, çiftine sattı. Aldığı arsanın 150 dönümünde Gökdere Köyü’nün bulunduğunu ve taşınmazını kullanamadığı iddia eden Şevkiye Tivkeşli, 15 Mart 1965 tarihinde Bornova 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, arazisinin boşaltılması talebiyle müdahalenin men’i davası açtı. Dava sürerken Şevkiye Tikveşli’nin aldığı araziden kadastro geçti. Tikveşli, 1972 yılından 1992 yılına kadar bin 380 kişiye tapu karşılığında, toplu konut arazisi olarak hisse bazında arsa satışı yaptı. Açılan dava devam ederken 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 1972 yılında görevsizlik kararı vererek dosyayı Bornova Kadastro Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme aşamasında söz konusu alanda hak iddia eden Maliye Hazinesi ve Orman Genel Müdürlüğü davaya müdahil oldu. 1977 yılında davayla ilgili bir kez daha görevsizlik kararı verildi. Ancak dosya tekrar Kadastro Mahkemesi’ne göndererek yargı süreci yeniden başladı. Mahkeme, Maliye Hazinesi’ne bin 300 metrekare, Orman’a da 9 bin 400 metrekare hakkı olduğuna karar verdi. 1995 yılında ise Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin kararıyla geriye kalan 1 milyon 854 bin metrekareyi kapsayan 83 adet parselin Hazine ya da Orman’a ait olmadığı kesinleşti. Bornova Adliyesi’nin kapanmasıyla dava 2003 yılında İzmir Kadastro Mahkemesi’ne geçti. Ancak 1997 yılında davayı açan Şevkiye Tikveşli, 2006 yılında da eşi Şerif Tikveşli hayatını kaybetti. İzmir Kadastro Mahkemesi, 2014 yılında Tikveşli’den arsa alan tapu sahibi bin 380 kişiyle ilgili görevsizlik kararı vererek bu kişileri davadan ayırdı. Halen Gökdere köylüleri ile Tikveşli ailesinin varislerinin taraf olduğu 50 yıldır devam eden davanın son duruşmasında hakim, karar aşaması için önemli bir kararın altına imza attı. Bilirkişiler ve hak iddia eden kişilerin katılımıyla 6 Nisan 2015 günü bölgede keşif yapılmasına karar verildi.

UZUN YARGILAMA NEDENİYLE 87 KİŞİ TAZMİNAT KAZANDI

İzmir’de davanın 50 yıldır karara bağlanamaması ve mülkiyet hakkı ihlali nedeniyle davanın tarafı olan 87 kişi, AİHM’e başvurdu. 2013 yılında Ankara’da kurulan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’nun uzun yargılama nedeniyle 87 kişiye tazminat ödediğini belirten Av. Sümeyra Ünlü Çelik, mülkiyet hakkı ihlali davasının ise halen AİHM’de devam ettiğini söyledi.

DAVA SONUÇLANINCA TAPU TESCİL DAVASI AÇILACAK

Tapu sahibi olan bin 380 kişinin haklarına kavuşabilmesi için İzmir Kadastro Mahkemesi’nde devam eden davanın sonucunu beklediğini belirten Av. Çelik, “Tikveşli’den tapu ve satış sözleşmesiyle hisse alanların bazılarının ölmesi varislerinin katılmasıyla bu dava 2 binden fazla kişiyi ilgilendiriyor. Dava Tikveşli lehine sonuçlanır sonuçlanmaz Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tapu tescil davası açacağız ve hak sahipleri tapularına kavuşacak. Hissesi bulanan kişilerin mutlaka mahkemeye başvurmaları gerekiyor. Aksi halde bu hisselerine karşılık resmi olarak tapu alamayacaklar.” dedi. Dava konusu arazinin o dönemde toplu konut alanı olarak planlandığını ancak Tikveşli ailesinin buna ömrünün yetmediğini belirten Av. Çelik, “Söz konusu olan bugün İzmir’in en değerleri yerlerinden biri oldu. Ölen Tikveşli’nin mahkeme dosyasında, ‘Buraları tapu karşılığı ve satış sözleşmeleriyle satıp paralarını aldım. Dava bitince buralar sahiplerine verilsin’ şeklinde vasiyeti var. Bizde yaklaşık 65 yıldır akıbeti yılan hikayesine dönen araziyle ilgili davanın artık sonuçlanmasını bekliyoruz.” dedi. Av. Çelik, 2017 yılının sonunda sonuçlanmasını tahmin ettiğini de belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.