Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yenimahalle’de Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörleri’ semineri

Ani ölümlerin yüzde 80’ine, kalbi besleyen damarların tıkınmasına bağlı koroner arter hastalığının neden olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Erbay, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir araştırmasına göre, 1990 yılında dünyadaki...

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yenimahalle’de Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörleri’ semineri
Ani ölümlerin yüzde 80’ine, kalbi besleyen damarların tıkınmasına bağlı koroner arter hastalığının neden olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Erbay, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir araştırmasına göre, 1990 yılında dünyadaki ölüm nedenlerinin başında koroner arter hastalığı yer aldı.

Yenimahalle Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şubesi tarafından 4 yıl önce hayata geçen 'Çağdaşlık Eğitim' projesi tüm hızıyla devam ediyor. Seminerin bu ayki konusu 'Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörleri' oldu. Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, kalp hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yollarını bir sunum eşliğinde anlattı.

Batıkent Meydan AVM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen eğitim seminerine ÇYDD Ankara Şube Başkanı Ayfer Yüksel, ÇYDD Eğitim Birimi Başkanı Sumru Akın ve Eğitim Birimi Sorumlusu Gülten Erciyas ile YENİMEK kursiyerleri ve Batıkent sakinleri katıldı.

“HER YIL 12 MİLYON İNSAN KALPTEN ÖLÜYOR”

Seminer öncesi katılımcılara Eğitim Birimi Sorumlusu Erciyas tarafından ÇYDD’nin kuruluş amaçları anlatıldı. Ardından Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, kalbin anatomisi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ani ölümlerin yüzde 80’ine kalbi besleyen damarların tıkınmasına bağlı oluşan koroner arter hastalığının neden olduğunu kaydeden Erbay, sayısal veriler üzerinden bu hastalık hakkında bilgi verdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün bir araştırmasına göre, 1990 yılında dünyadaki ölüm nedenlerinin başında koroner arter hastalığı geldiğini söyleyen Erbay, “2020’de de ölümlerin başında yine bu hastalığın en başta geleceği öngörülmekte. Her yıl 12 milyon insan bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Doğuştan başlayan bu hastalık, yaş ilerledikçe artarak devam etmektedir.” dedi.

“EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ GÖĞÜS AĞRISI”

Kalp hastalıklarının belirtilerine değinen Erbay, “Kalp hastalıklarının en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Bunun yanında, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı, ödem, öksürük de görülebilir. Yanma, batma gibi çeşitli şekillerde görülen göğüs ağrısı, 20-30 dakikadan fazla sürerse hemen acile başvurmak gerekir. Ancak her göğüs ağrısı koroner arter hastalığı değildir. Reflü ve safra taşları gibi hastalıklarda göğüste benzer ağrılara neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

“BASİT UYGULAMALARLA KALBİNİZİ KORUYUN”

Genetik etkenlerin yanı sıra yaş, sigara kullanımı, hipertansiyon, kolesterol, diyabet gibi nedenlerin kalp hastalıklarında riski artırdığını belirten Erbay, risklerden dengeli ve sağlıklı beslenerek, sigara içmeyerek, spor yaparak ve stresten uzak durarak korunulabileceğini anlattı. Erbay, “Bu basit uygulamalar sayesinde kalp hastalıklarında yüzde 82 oranında düzeltme oluyor.” ifadelerini kullanan Erbay, seminerin sonunda vatandaşın sorularını yanıtladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.