Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni KHK ile ağır ceza geldi ! Bunu yapana 15 yıl hapis

Son KHK ile sanal kumara ağır cezalar getirildi. Daha önce para cezasıyla kurtulan sanıklar 15 yıla kadar hapisle yargılanabilecek.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2017 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2017 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yeni KHK ile ağır ceza geldi ! Bunu yapana 15 yıl hapis

Türkiye’de 2.5 milyon kişinin oynadığı ve yıllık 4,5 milyar liralık pazara sahip ‘sanal kumar’ sorununa Kanun Hükmünde Kararname ile ağır cezalar getirildi. Vatan gazetesinden Öge Demirkan'ın haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü’ne göre yasadışı kumar oynayanların büyük çoğunluğu 15-20 yaş arasında. Sanal kumarın ekonomik değeri yıllık 4 milyar 500 milyon TL. Sanal kumar ve yasadışı bahis oynatanlarla ilgili olarak şimdiye kadar TCK’nın 228’inci maddesi ile mücadele ediliyordu.Bu yasaya göre kumar oynatanlar ile sanal ortamda kumar oynatanlar aynı kefeye konularak 1-3 yıl arasında değişen hapis cezaları ile yargılanıyordu. Uygulanan idari para cezası 200 ile bin gün arasında değişiyordu. Davaların çoğunda hapis cezası çıkmaması ise kanunun caydırıcılığının tartışılmasına yol açıyordu.

ÜST SINIR 10 BİN GÜN

Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’de sanal kumar oynatanlara ağır hapis cezası yolu açıldı. KHK’nın 139. maddesinde yapılan düzenleme ile hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı, üst sınır 5 yıl oldu. İdari para cezasında alt sınır bin gün, üst sınır 10 bin gün oldu.

ÖRGÜTLÜ SUÇ OLURSA

Suçun örgütlü olarak işlenmesi durumunda ceza yarı oranında artırılacak. Mahkemelere, çocuklara kumar oynatanlara, cezayı iki kat artırma yetkisi verildi. Yeni düzenlemeden sonra çocuklara sanal kumar oynatan çeteler 15 yıl hapis cezası ile yargılanabilecek.

YARGITAY YOLU KAPALI

Uygulamada bilişim sistemleri yoluyla kumar oynatanlar eskiden sürekli çalışan personelini ön plana atmaktaydı. Personel ise erteleme kararları alarak mevcut hukuksuzluk devam etmekteydi. Bu uygulama ile kumar oynatanların kendisi cezaevine girecektir. Bu davalarda verilen cezalar 5 yılın altında olacağı için Yargıtay yolu da kapalı olup istinaf mahkemesince onaylanmasıyla kesinleşecektir.

Avukat Levent Turgut Karakoç: Türk Ceza Kanunu’nun 228. maddesine göre KHK ile eklenen konular adi kumardan ziyade internet ve bilişim sistemleri yoluyla kumarı kapsadığı anlaşılmaktadır. Suçun bu şekilde işlenmesi halinde alt sınırı 3 yıl olarak değerlendirilmiştir. KHK eklenmeden önce sadece 1 yıldan 3 yıla kadar olan ceza miktarı KHK ile yasaya yapılan ekleme sonrasında 3 yıldan 5 yıla kadar artırılmıştır. Alt sınırın 3 yıl olması nedeniyle mahkemelerce 1 /6 oranında takdiri indirim yapılsa dahi minumum 2.5 yıl hapis cezası verilecektir. Bu hapis cezası da TCK 51’de belirtilen hapis cezasının ertelenmesi sınırının üstünde olması nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayacaktır.


İNSAN KAÇAKÇILARINA DA AĞIR CEZALAR VAR

Suriye’de çıkan iç savaşla ülkesini terkeden milyonlarca mülteci Türkiye’ye geldi. Birçoğu Ege Denizi ve Edirne üzerinden Avrupa’ya kaçak geçmeyi tercih etti. Kaçakçılar da bu talebi fırsata çevirince milyarlarca dolarlık bir pazar çıktı.

HER KİŞİ İÇİN BİR LİRA

İnsan kaçakçılığına engel olmak isteyen Türkiye, Suriyeli mültecilere kimlik çıkarttı, şehirlerarası yolculuklarını resmi izne bağladı. Bu önlemler yetersiz kalınca son KHK’da insan kaçakçılarına büyük yaptırım getirildi. Buna göre, seyahat belgesi, yabancı kimlik kartı, ikamet izni veya geçerli yol izni olmayan yabancıların ülkeye giriş çıkış yapmasını sağlayan kişilere her bir yabancı için bin TL. para cezası verilecek. Düzenlemelere aykırı hareket edenlere de 500 ile 10 bin TL. arasında idari para cezası uygulanabilecek.
 

Vatan

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.