Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaşlılar, kimlik kartları ile otobüslere binmek istiyor

Emekliler, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 65 yaş üstü yaşlılara, otobüslere ücretsiz binmek üzere BUKART satışı yapmasına tepki gösterdi. Bakanlığın çıkardığı kanuna göre sadece nüfus cüzdanı göstererek toplu ulaşım araçlarına...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yaşlılar, kimlik kartları ile otobüslere binmek istiyor
Emekliler, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 65 yaş üstü yaşlılara, otobüslere ücretsiz binmek üzere BUKART satışı yapmasına tepki gösterdi. Bakanlığın çıkardığı kanuna göre sadece nüfus cüzdanı göstererek toplu ulaşım araçlarına ücretsiz binme hakları bulunduğunu belirten yaşlılar, BUKART uygulamasının kaldırılmasını istedi.

Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi (Emekli Sen) üyeleri, sendika binasında gerçekleştirdikleri basın toplantısında, 65 yaş üstü vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarına kimlik belgesi göstererek binme hakları bulunduğunu belirtti. Şube Başkanı Günay Onayman, 12 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren ve 4736 sayılı kanunda yapılan değişiklikle yaşlılara, otobüslere ücretsiz binme hakkı getirildiğini kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelikle de bu hakkın kullanımı için kişinin resmi nüfus cüzdanını göstermesinin yeterli olduğunu ifade eden Onayman, büyükşehir belediyesinin uygulamalarını eleştirdi.

“BELEDİYE, HAKKI OLMADIĞI HALDE YAŞLILARDAN PARA ALIYOR”

Belediye kuruluşu Burulaş’ın yaşlılara 5 TL’ye kart sattığını ve bunları bir yıl geçerli olmak üzere 15 TL’ye vize yaptırdığını hatırlatan Onayman, belediyenin hakkı olmadığı halde her yıl yaşlılardan bu yolla para topladığını dile getirdi. Onayman, “Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bir kısım ilçe belediyeleri tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait otobüs yönetim ve şoförleri, böylesi ücretsiz ulaşım hakkını engelleyip, uygulamamaktadırlar. Hatta bu yaşlardaki vatandaşlarımıza pervasızca hakaret etmekten de geri kalmamaktadırlar.” diye konuştu.

“YAŞLILAR NÜFUS CÜZDANLARI İLE OTOBÜSE BİNMELİ”

Burulaş’a uygulamadan vazgeçmesi çağrısında bulunan Onayman, şunları söyledi: “Parayla verilen kart uygulaması yasalara aykırı olduğu için acilen sondandırılmalıdır. Mevcut yasa ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak, kent içi ulaşımda ücretsiz yararlanma hakkına sahip 65 yaş üstü vatandaşlarımız, bu haklarını sadece nüfus cüzdanlarını kullanarak yerine getirmelidir. Özel şahıs ve şirketlere ait otobüs kullanıcıları, bu ulaşım haklarını kullanmak isteyen vatandaşlarımıza karşı hakaret, rencide edici ve kötü muamelede bulunmamalıdır. Bunlara gerekli uyarı yapılıp, tedbir alınmalıdır. Bu uygulamaya son verilmezse, hukuki hak arayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.”

“KART ÇIKARTMA ZORUNLU DEĞİL”

İzmir, Ankara ve İstanbul gibi illerde böyle bir uygulamanın bulunmadığını belirten Onayman, 65 yaş üstü vatandaşlara şöyle seslendi: “Bu yasal hakkımız TBMM’de kanunlaşmış ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca da açıkça ifade edilmiştir. Biz, ister sarı ister yeşil otobüs olsun, bindiğimizde sadece nüfus cüzdanımızı göstererek binip inme hakkına sahibiz. Kaç sefer, kaç defa falan diye bir olay söz konusu değil, ihtiyaç olduğunda yaşlı vatandaşlarımız bu otobüslere sadece nüfus cüzdanını gösterip ücretsiz yararlanma hakkına sahipler. Kart çıkartma yasal değil, zorunlu da değil.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.