Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapay zeka uzmanları dünyanın geleceğini konuştu

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, yüksek teknolojinin mimarlarını üçüncü defa bir araya getirdi. Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu (International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yapay zeka uzmanları dünyanın geleceğini konuştu
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, yüksek teknolojinin mimarlarını üçüncü defa bir araya getirdi. Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu (International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE 2013), Aydın'ın Kuşadası ilçesinde düzenlendi. ABD, Almanya, Hollanda, Meksika, Bulgaristan ve Türkiye’den 80 bilimadamı katıldı. Hollanda Utrecht Üniversitesi’nden Prof. Dr. John-Jules Meyer, ABD Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. David L.Olson ve Prof. Dr. Masoud Nikravesh, Meksika’dan Prof. Dr. Carlos Artemio Coello Coello ve Prof. Dr. İsmail Burhan Türkşen’in de aralarında bulunduğu yapay zeka uzmanları, ileri teknoloji üzerine iki gün boyunca kafa yordu.

Sempozyum kapsamındaki bir çalıştay ve 18 oturumda, şu konu başlıkları öne çıktı: Makinelerle yazılımların dünya barışı ve insanlığın iyiliği için etkinleştirilmesi, robotlara engellerden kurtulmalarını ve rotalarını kendilerinin belirlemesini sağlayacak özellikler kazandırılması, hastalıkların teşhisi ve tedavisini kolaylaştıracak, insan ömrünü uzatacak bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesi, insansız hava aracı gibi donanımlar arasında daha hızlı ve ucuz iletişimin sağlanması ve böylece etkilerinin arttırılması, hayatı kolaylaştıracak verimli, ucuz, yüksek performanslı mühendislik ürün ve sistemlerinin geliştirilmesi, insanların elektromanyetik alanlardan etkilenmesinin ölçümü ve veriye dayalı bilgisayar hesaplamaları yoluyla zeytinyağının kaliteye dayalı coğrafi sınıflandırmasının otomatik yapılması.

Robot, insansız hava aracı, cep telefonu gibi cihazları akıllı ve insansı hale getiren yapay zekanın mimarları, gelecekte bizleri nelerin beklediğinin de ipuçlarını verdi. Bilgisayar sistemlerinde işlenen veri miktarının 2020 yılına kadar 30 kat artacağı belirtildi. Bu kapasiteyi karşılayacak, işlem gücü yüksek ve enerji sarfiyatı düşük işlemci ve belleklerin modelleme çalışmalarına şimdiden başlandığına işaret edildi. Yapay zeka sayesinde cihazların kendi aralarında mantıki bağ kurabileceğine, otomatik kontrol ve yönetim panellerinin daha etkili hale geleceğine dikkat çekildi. Akıllı makinelerin yaşamdaki yerinin giderek artacağı vurgulandı.

TÜBİTAK, Turksat, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kavuklar, Orkide, MEGA International Communication, Derici, Cisco, Hamle Digital, Festo, Çimentaş ve ÇitTur’un desteklediği ISCSE 2013, yurtdışında da yankı uyandırdı. ABD’nin önde gelen devlet üniversitelerinden Michigan State ve Tennessee State ile Kanada’nın teknolojik buluşlarıyla ünlü üniversitesi Waterloo, birlikte düzenlemeyi teklif etti. Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ise gösterilen bu ilginin teknolojiye yön veren sempozyumun kalitesini ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Bu gelişme sadece üniversitemiz değil, ülkemiz adına da gurur verici. Bilim üreten dünya çapındaki üç üniversitenin işbirliği çağrısı, gücümüze güç katacak. Dünya bilim çevrelerine hareketlilik katan sempozyumumuzu, 2014’ten itibaren Michigan State, Tennessee State ve Waterloo ile birlikte dönüşümlü olarak gerçekleştireceğiz. Yurtdışına böyle önemli bir organizasyon taşımış olacağız.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.