Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yağlı yiyeceklerle beslenenlerde prostat kanseri riski artıyor

Dünyada her 6 erkekten birinin yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu prostat kanserinin, yağlı gıdalarla beslenenlerde daha riskli kanser türü olduğu ortaya çıktı.     Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Üroloji Anabilim...

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2014 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2014 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yağlı yiyeceklerle beslenenlerde prostat kanseri riski artıyor
Dünyada her 6 erkekten birinin yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu prostat kanserinin, yağlı gıdalarla beslenenlerde daha riskli kanser türü olduğu ortaya çıktı.

    Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akduman, soru sormaya çekinen hastaların anlayabileceği sadelikte 'Herkes için prostat' isimli kitap yazdı. Prostat alanında Türkiye’de yazılan ilk kitap olduğunu belirten Prof. Dr. Akduman, muayenehanesinde yaptığı açıklamada, erken tanı koymanın prostat kanserini tamamen önlediğini söyledi. Erken tanı konulduğunda bu kanser türünden korkulmaması gerektiğini anlatan Akduman, cerrahi seçenekler, ışın tedavi denilen radyo terapi ve bazı sistemik ilaçlarla bunların tedavisinin mümkün olduğunu kaydetti.

    NEDEN KİTAP YAZDI?

    Yazdığı kitapta prostat kanserinin yanı sıra prostatın oluşumu, tanımı, prostat hastalıkları, iyi huylu büyümeler ve buna benzer konularda geniş kapsamlı bilgiler bulunduğunu açıklayan Akduman, “Türkiye’de şu ana kadar prostat alanında hastaların anlayabileceği dilde yazılmış bir kaynak yoktu. Beni kitap yazma konusunda motive eden şey buydu. Dolayısıyla hastalarımızın doğru kaynaklara güvenilir bir şekilde ulaşabilmesi için böyle bir kitabın yazılması gerektiğini düşündüm. Kendi tecrübelerimle birlikte son bilimsel gelişmeleri çok fazla tıbbi terimler kullanmadan özellikle halkın anlayabileceği bir dilde anlatmaya çalıştım. Bunların içinde hastaların sorduğu sorular var, bazen akıllarına gelip sormaya çekindikleri konuları izah ettim. Ayrıca hastalarımla yaşadığım örnekler ve öğrencilerime anlattıklarım ile ABD ve Avrupa Üroloji Dernekleri’nin tavsiyelerini işledim. Umarım hastalarımız için faydalı olur.” dedi.

    Son 20 yılda prostat kanserlerinde çok ciddi bir artış gösterdiğini anlatan Prof. Akduman, “Önceleri hastalar iş işten geçtikten sonra tanı konabiliyordu. O zaman da elimizde hastalıkla ilgili savaşacak fazla bir şey kalmıyordu ve hastalarımızı maalesef kaybediyorduk. Şimdi gelişen teknoloji sayesinde kolaylıkla bulgulara ulaşabiliyoruz. Biz bu sayede kişilere basit bir kan testi yaparak bu hastaların prostat kanseri için yüksek riskte olduğu konusunda fikir sahibi oluyoruz.” şeklinde konuştu.

    "KİTAPTA HALKIN ANLAYACAĞI HERŞEYİ YAZDIK"

    Prostat kanserinden korunmada diyetin, vitaminler ve bazı ek saplament denilen ajanların rolüne dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Akduman, şu bilgiyi veriyor: “Çünkü bunlar çokça soruluyor. Mesela kabak çekirdeği yersem, domates yersem, antioksidanlar ve E vitamini yersem önler mi diye soruyorlar. Dolayısıyla bunlara bakarak diyetin rolünü en azından biliyorlar. Özellikle yağlı gıdalarla beslenenlerde prostat kanseri riski oldukça yüksek. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde yağdan beslenme olduğu için bu ülkelerde daha sık görülüyor. Ama Akdeniz mutfağına sahip ülkelerde yağdan beslenme az olduğu için bu kanser daha az görülüyor. Prostat kanseri bütün dünya geneline baktığımızda erkekler arasında en sık görülen tümör. Kansere bağlı ölümlerde de ikinci sıklıkta yer alıyor. Eskiden biz Türkiye’de prostat kanserinin Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğunu düşünüyorduk. Fakat biz 2002 yılında bir tarama çalışması yaptık. Türkiye’de bulduğumuz rakamlar da tahmin ettiğimizden oldukça yüksekti. Avrupa ülkeleriyle paralellik gösteriyordu.”

    Akduman, özellikle ayakta idrarın yapılamamasının prostat hastalığının göstergesi olduğunu, bu durumda vatandaşların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğinin altını çizdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.