Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ve işte son anket sonuçları

A&G’nin 7 coğrafi bölge ve 42 ilde 3 bin denekle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2017 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2017 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ve işte son anket sonuçları

A&G'nin ocak ayının son haftasında Türkiye genelinde yaptığı araştırmada 16 Nisan tarihinde oylayacağımız yeni Hükümet Sistemine dair bazı yargıları vatandaşlara soruldu. 
 
Araştırmanın künyesi
 
Araştırma, 28-30 Ocak tarihleri arasında Türkiye sınırları içinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle köy ve beldede, 18 yaş ve üstü 1.509’u kadın, toplam 3 bin 22 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır.
 
Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı-tabakalı-tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.
 
Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde ilçe, kır-kent ağırlığına uyulmuştur.
 
Araştırma raporunda yer alan Büyükşehir verileri, statü olarak büyükşehirleri değil nüfusu büyük olan şehirleri yani metropolleri ifade etmektedir.
 
Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın hata payı güven sınırları içinde %1.8’dir.
 
Araştırmada gidilen iller

 
Araştırmada gidien iller Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Isparta, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van ve Zonguldak’tır.
 
Siyasi partiler var mı?
 

 
Evet diyenler yüzde 61.5, hayır diyenler ise yüzde 19.7 çıktı.
 
Cinsiyet
 

 
Kadın seçmenlerin yüzde 40.9’u bilmiyor veya yanlış biliyor.
 
18-30 yaş seçmenin 37.9’u yanlış biliyor veya bilmediğini söylüyor.
 
Kararsızların %51.8’i referandumda oylanacak sistemde siyasi partilerin olmadığını veya bilmediğini söylüyor.
 
Milletvekilleri ve meclis var mı?
 

 
18 yaş üstü yetişkin nüfusun %65.6’sı referandumda oylanacak sistemde milletvekilleri ve meclis var diyor. %13.9 yok diyor, %20.5 ise bilmediğini söylüyor.
 
‘Bilmiyorum’ diyen kadınlar yüzde 24
 

 
 Kadın seçmenlerin %37.2’si bilmiyor veya yanlış biliyor. 
 
Eğitim seviyesi

 
Üniversite mezunu seçmenlerin yüzde 22.3’ü milletvekilleri ve meclis yok diyor.
 
İlkokul ve daha alt eğitim gruplarında yer alan seçmenin %46.3’ü Cumhurbaşkanlığı sisteminde siyasi partilerin olmadığını veya bilmediğini söylüyor.
 

 
Referandumda evet diyeceğim diyenlerin yüzde 78.1’i var diyor, kararsızların yüzde 41.9’u bilmediğini söylüyor.
 
Koalisyon olur mu?
 

 
Referanduma giderken seçmenlerin yarıdan azı, %47.9’u yeni sistemde koalisyon olmaz diyor.
 
Kadın seçmenlerin %56.0’sı, ilkokul ve daha alt eğitim gruplarında yer alanların ise %60.8’i, koalisyon olur veya bilmiyorum diyor.
 

 
Referandumda ne diyeceğine henüz karar vermediğini söyleyenlerin %48.2’si, oylanacak yeni sistemde koalisyon olup olmayacağını bilmediğini söylüyor.
 
(Adil Gür/ Milliyet)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.