Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Coş: İmar kanunları kalbura çevrilmiş, gecekondu yapan belediye başkanı var

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana’nın, imar kanunlarının, mevzuatın, yönetmeliklerin kalbura çevrildiği bir yer haline getirildiğini belirterek, ilde gecekondu yapan belediye başkanları olduğunu söyledi. Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ)...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Vali Coş: İmar kanunları kalbura çevrilmiş, gecekondu yapan belediye başkanı var
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana’nın, imar kanunlarının, mevzuatın, yönetmeliklerin kalbura çevrildiği bir yer haline getirildiğini belirterek, ilde gecekondu yapan belediye başkanları olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) akademik yılı açılışı nedeniyle ÇÜ Ramazanoğlu Konağı’nda ‘Adana’nın İmar Sorunları ÜzerineTesbitler Düşünceler ve Öneriler’ konulu bir konferans veren Vali Hüseyin Avni Coş, ilde kanayan yara haline gelen imar sorununa el attı. Tarihe not düşmek için böyle bir konuşma yaptığını söyleyen Vali Coş, Adana’da imar konusunda mevcut yapı stoğunun yüzde 60’ının problemli olduğunu vurguladı. İlde son 40 yılda konut stoğunun üç kat arttığını ancak ruhsatlı bina sayısının aynı oranda artmadığını dile getiren Vali Coş, “Hatta o kadar imar mevzuatı by pass edilmiş ki, neredeyse imar kanunlarının, imar mevzuatının, yönetmeliklerin, planların kalbura çevrildiği, uygulanmadığı bir alan olmuş Adana. Bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Hatta topluma örnek olması gereken Çukurova Üniversitesi dahi ruhsatsız bina yapmış. Toplumu irşad etmesi gereken, doğruyu göstermesi gereken, rehberlik etmesi gereken kuruluşlar böyle yaparsa, belediyeler böyle yapmış.” dedi.

TARIM ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMASINA SES ÇIKARMAYANLAR TİMSAH GÖZYAŞLARI DÖKÜYOR
Şehirde milyonlarca insana layık olduğu tıbbi hizmeti veren Adana Numune Hastanesi’nin yapımına karşı çıkılırken, bunun bin misli büyüklüğünde verimli tarım arazilerinin imara açılmasında en ufak bir itiraz gösterilmediğini anlatan Vali Coş, “2011’de yaklaşık 53 bin dekar, dönüm tarımsal arazi imara açılmış. Buna kimse aynı duyarlılığı göstermemiş. Bir taraftan ayaklanılırken, diğer taraftan ses çıkarılmaması olsa olsa timsah gözyaşları olur.” ifadelerini kullandı.

Çağdaş kent planlamalarının katılımcı, paylaşımcı ve şeffaf bir anlayışla yapılması gerekirken Adana’da böyle yapılmadığını ileri süren Vali Coş, imar planlarının gizli planlar olmadığının altını çizdi. Bu planlarda çık sık tadilat yapılmasının da uygun olmadığına vurgu yapan Coş, imar mevzuatına aykırı yapıların arasındaki farkı bilmeyen belediyeciler, fen adamları olmasından yakındı. Gecekondu ile kaçak yapı arasındaki farkı bilmeyen, ayırt edemeyen belediyeciler olduğunu savunan Vali Hüseyin Avni Coş, “Bizim için birinci derecede tehlikeli olan yapılan gecekondulardır. Kanunen bu yapıların derhal yıkılması gerekir. Ama ne acıdır ki, toplumumuzda, Adananımızda gecekondu yapan belediye başkanları vardır. Ve üstelik yaptığı gecekonduyu da bir hak olarak savunmuştur, işin içini bir takım siyasi söylemler katarak, kendisinin en başta uygulaması gereken kanunu kendisi çiğnemiş ve bunu bir meziyet, hatta mağduriyet gibi ortaya koymuştur. Bu tür çifte standarttan uzak durmamız lazım. Bu tür yanlışlıklar hala devam ediyor.” diye konuştu.

ADANA’DA İMAR PARSEL YADA ADA BAZINDA ŞEKİL DEĞİŞTİRİYOR
Adana’da giderek parsel ya da ada bazında düzenlemelerle imarın şekil değiştirdiğini ileri süren Vali Coş, buna karşılık yeterli yeşil alan, okul, ibadethane ve otopark ihtiyacının karşılanmadığını söyledi. Şehirde üzerinde okul yeri olan ve hâlâ üzerinde okul bulunan bazı parsellerin eğitim alanından çıkarıldığını gördüklerini vurgulayan Vali Coş, “Halbuki bunun için eşdeğer bir alan ortaya koymak lazım, ilgili idarenin de olurunu almak lazım. Böyle bir durum olmadığını dahi görüyoruz. Böyle bir şey olmaz. Adana 2025’te 2050’de nereye varmak istiyorsa, buna yönelik olarak hangi alanda ne kadar nüfus yoğunluğu düşünüyorsa, ticari merkezlerin nerelerde olması gerekiyorsa, konut alanlarının nerelerde olması öngörülüyorsa, müstakbel üniversitelerin nerelerde olması arzu ediliyorsa, ikinci, üçüncü organize sanayi bölgelerinin nerelerde olmaları isteniyorsa onların şimdiden şekillendirilmesi lazım. Ama böyle mi yapılıyor, hayır. Günü kurtarma, herkes kendi sahip olduğu arsaların durumunu, imarını artırma, onları sağlama alma peşinde koşulan bir imar çalışmasının Adana’nın geleceğine hitap ettiğini, cevap vereceğini söylemek çok fazla iyimserlik olur.” diye yakındı.

Adana’da 52 bin 900 dönüm tarımsal alanın imara açıldığını belirten Vali Hüseyin Avni Coş, bir tersliği ise şöyle dile getirdi: “Orada yüzde 40 Düzenleme Ortaklık Payı (DOB) kesilmesi lazım. Yani o bölgede teknik ve sosyal donatılar için DOB kesmesi lazım. Ama bu yapılmıyor. Bugün Çukurova’da yeni bir yerleşim alanı olmasına rağmen okul yapmak için arsa bulamıyoruz. Güneyde devlet hastanesi yapacağız arsa bulamıyoruz. Halbuki DOB planlamasıyla bunların yerinin ilgili idareye bedelsiz verilmesi gerekiyor. Ama bu yapılmıyor. 52 dönümlük stadyum için haklı olarak duyarlılık gösteren meslek odalarının, 53 bin dönümlük imara açılan yerleri görmezden gelmeleri lazım. Yarın oralarda yol genişletmek istediğimiz zaman kamulaştırma yapmamız gerekiyor. Onlardan almadığımız arsayı, tekrar paramızla satın almak durumunda kalıyoruz. Hatta üzerinde yapılaşma olduğu için, arsa da olmadığı için, orada yapılmaması gereken yapıların da bedelini ödemek suretiyle onları yıkıp arsa haline getirebilmek için çaba sarfediyoruz. Çukurova yeni bir ilçemiz, yakın bir tarihte imara açılmış ama yüzde 40 DOB kesintileri nereye gitmiş bulmakta ve kamusal yatırımlar için değerlendirmekte zorlanıyoruz. Arsa temin edemiyoruz.”

MİLLİ MENSUCAT FABRİKASI, MÜZELER KOMPLEKSİ OLUYOR
Konuşmasının sonunda şehirde güzel şeyler olduğunu da dile getiren Vali Coş, yıllardır atıl durumda bekleyen Milli Mensucat Fabrikası’nın müzeler kompleksi haline getirileceğini hatırlattı. Buranın sadece projesi için 2 milyon TL’ye yakın harcama yapıldığını ifade eden Vali Coş, sözlerin şöyle tamamladı: “Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir müze kompleksi haline getirilmesi için, 65 bin metrekarelik kapalı alanın bir müze haline getirilmesi için proje hazırlandı, proje bitti, ilk etabının ihalesi de yapıldı. Çok şükür, inşallah önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacak noktaya gelecek. Kısa sürede tamamlanması için ödenek sorunu da yok, hep beraber Adanamıza ihtiyaç duyduğu bir arkeoloji müzesi, bir etnografya, tarım, sanayi, mozaik müzesi, ihtiyaç duyduğu ne müze varsa bir kompleks şeklinde kazandırmak için çalışmalar yapılıyor ve yaşayan bir müze olacak. Gelen yerli yabancıya da göğsümüze gere gere de gösterebileceğimiz bir mekân oluşacak. İlk etabı için de yaklaşık 20 milyon TL’lik bir maliyeti vardı, bir an önce faaliyet yapmak için projeyi iki bölüme ayırdık, toplam 50 milyon liralık bir proje. Adana’nın kültürel merkez olma konumunu güçlendirecek bir proje.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.