Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Utangaç seçmen" referandumun kaderini etkliyecek

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, referanduma 3 gün kala son anketi açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2017 08:25
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2017 08:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Utangaç seçmen" referandumun kaderini etkliyecek

Referandum, başka bazı ilkler gibi yeni bir seçmen tipi olarak “utangaç seçmen” gerçekliğini siyasete kazandırdı. ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, “Kanaatini ‘yanlış’ olarak beyan eden seçmenler” diye tanımladığı “utangaç seçmenlerin” “gizli hayırcılar” olduğunu belirtti ve referandumda sonucu bu seçmen grubuyla yurtdışı seçmenlerin belirleyeceğini söyledi. Uslu, partili seçmenlerin referandum tavrı ile ilgili olarak da ''MHP seçmeni dağınık. MHP yönetimi evet demesine karşın MHP seçmeni içinde ancak yüzde 25-30’u evet diyor. Geri kalanı içinde hayırcı var, kararsız var, sandığa gitmeyecek olan var'' dedi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Erdem Gül'ün haberine göre iktidara yakın araştırma kuruluşlarından ANAR, 16 Nisan’a kısa bir süre kala son anketini açıkladı. ANAR anketine göre ‘evet’ oyları mart ayından bu yana yüzde 2 oranında arttı. Anketten evet yüzde 52, hayır yüzde 48 çıktı.

UTANGAÇ SEÇMENLER

ANAR, anketi duyururken sonuçlar için dikkate alınması gereken bir boyuta dipnot düşerek işaret etti. ANAR’ın notu şöyle: “Bu sonuçlarda, anketlerde kanaatini ‘yanlış’ olarak beyan eden utangaç seçmenlerin etkisini telafi edecek herhangi bir istatistiksel düzeltme yapılmamıştır.”

ANAR anketinde ilk kez ifade edilen “utangaç seçmen”, bu referanduma özgü bir gerçeklik olarak diğer anket kuruluşlarının da karşısına çıktı. Görüşlerine başvurulan kuruluşlar, bu referandumda ilk kez tercihini açıkça belirtmek istemediği için anket yapmayı reddedenler, anketten kaçanlar gerçeğini gözlediklerini anlattı.

'UTANGAÇ SEÇMEN GİZLİ HAYIRCI OLAN SEÇMEN'

 ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ise “utangaç seçmen” olgusuna ilişkin şunları söyledi: “Utangaç seçmen dediğimiz, yaptığımız anketlerde kanaatini kasten yanlış beyan edenlerdir. Bize kanaatini kasten bilerek yanlış beyan edenlerin gerçek tercihini öğrenebilmek için kontrol soruları da yöneltiyoruz. Örneğin tercihini sorduğumuzda ‘evet’ diyor. Ama kontrol sorusu olarak ‘Sizce Türkiye için en ideal yönetim biçimi nedir’ sorusunu soruyoruz. Orada tercihi kadar net kanaat ifade edemeyenler oluyor. Fakat ne kadar kontrol sorusu sorarsak soralım, utangaç seçmenin sayısını tespit edemeyiz. Ama tespit edebileceğimiz bir yan var. O da şu. Utangaç seçmen, ankette evet vereceğini söylediği halde gizli hayırcı olan seçmen. Ankette ‘hayır’ deyip 16 Nisan’da ‘evet’ diyecek olan utangaca rastlamadık ama tersini gördük.”

''MHP'DE DURUM TAM TERSİ''

Uslu, utangaç seçmenlerin oranı ile yurtdışından gelecek seçmen oranının referandum sonucunu çok önemli ölçüde etkileyip belirleyeceğini söyledi.

Uslu, partili seçmenlerin referandum tavrı ile ilgili olarak da “Hayır blokunda yer alan CHP ve HDP seçmenleri çok büyük oranda partilerinin kararına uygun oy kullanacaklar. AKP seçmeninde de partisinin tavrına uygun oy kullanma oranı yüksek. Ancak MHP’de durum tam tersi. MHP seçmeni dağınık. MHP yönetimi evet demesine karşın MHP seçmeni içinde ancak yüzde 25-30’u evet diyor. Geri kalanı içinde hayırcı var, kararsız var, sandığa gitmeyecek olan var” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.