Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk topçusu Başika'yı vurdu!

Irak'taki DEAŞ operasyonuna yönelik son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Musul'un kurtarılması operasyonunun 7'nci gününde, Peşmerge güçleri kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasını DEAŞ'tan geri almak için harekete geçti.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 19:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk topçusu Başika'yı vurdu!
Başika kasabası yakınlarında Türk askerlerinin eğitim verdiği kamp da bulunuyor. Reuters, saat 14.10 sularında Peşmerge güçlerinin Başika'da kontrolü ele geçirdiğini duyurmuştu. Ancak bu iddia doğrulanmadı. Başika kasabasının tamamen kuşatıldığı, her an alınabileceği öğrenildi. Bölgede 9 köy DEAŞ'tan temizlendi. Peşmergenin isteği üzerine Başika'daki Türk askeri de terör örgütü DEAŞ'a karşı atış desteği veriyor.

Son dakika: Peşmergenin bu sabah Başika kasabasının DEAŞ'tan almak için başlattığı operasyon sürüyor. Başika kasabasının tamamen kuşatıldığı, içeride çok sayıda DEAŞ'lı terörist olduğu belirtiliyor. Peşmergenin talebi üzerine bölgedeki Türk topçusu da DEAŞ'a karşı atış desteği veriyor. Başbakan Binali Yıldırım Afyonkarahisar'da yaptığı açıklamada bu iddiayı doğrulayarak Türk askerlerinin obüslerle peşmergeye destek verdiğini söyledi.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika ve Naweran cephelerinde sabahın erken saatlerinde DEAŞ'ın elinde tuttuğu kasabaya doğru ilerlemeye başladı. Operasyonun başladığı ilk saatlerde, DEAŞ'ın Omer Kamçı köyünde bomba yüklü araç ile saldırdığı ancak Peşmerge güçlerinin Milan olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırıları püskürttü belirtildi.

9 KÖY KURTARILDI

Saat 17.15 itibarıyla operasyon kapsamında planlanan 9 köy, IŞİD terör örgütünden kurtarılırken, operasyonu yöneten Zerevani Özel Kuvvet Komutanı General Aziz Weysi, planladıkları şekilde operasyonun yürüdüğünü söyledi.

Peşmerge güçlerinin bugün sabah saatlerinde Musul operasyonu kapsamında gerçekleştirdiği harekatı yöneten Zerevani Özel Kuvvet Komutanı General Aziz Weysi, "Operasyon planını Başkan Mesut Barzani yaptı, bizde sahada uyguladık. Plan tam istediğimiz gibi işledi. Çevrede bulunan köyleri teröristlerden aldık. Başika ilçesi de birliklerimiz tarafından kuşatıldı. Orayı da inşallah en kısa sürede kurtaracağız" dedi.

Operasyonun sürdüğü öğlen saatlerinde Tizxrab köyünden Peşmerge birliklerine keskin nişancı tüfeğiyle ateş açıldı. Bu sırada cephede operasyonda olan birlikler DEAŞ terör örgütü üyelerinin bulunduğu yerleri yoğun ateş altına aldı. Doçka uçaksavarların da kullanıldığı operasyonda koalisyon güçleri de DEAŞ hedeflerine hava bombardımanı yaptı. Çıkan çatışmada kanas ile ateş açan DEAŞ'lılar köye sızma harekatı yapan Zerevani güçleri tarafından etkisiz hale getirildi.

İRAN PEŞMERGESİ DE KATILIYOR

Kadın ve erkek Peşmergeleriyle Naweran Cephesi'ne gelen İran'a muhalif Kürdistan Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yezdanpenah, IKBY'li Peşmergeler'e destek vermek için çatışmalara katıldıklarını söyledi.Sabahın erken saatlerinde başlatılan operasyonla Musul kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Başika kabasının DEAŞ'tan kurtarılması hedefleniyor.

Terör örgütü DEAŞ, iki buçuk yıldan uzun bir süredir, çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı söz konusu kasabayı elinde tutuyor.

TÜRK ASKERLERİ DE O BÖLGEDE

Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen "Ninova Muhafızlarını" eğitmek için geçen yıldan beri Türk askerleri Başika bölgesinde konuşlanmış durumda. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölge ve kamp arasında sadece birkaç kilometre mesafe var.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.