Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Turizm sektöründe büyük oranda nitelikli personel açığı var"

Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, turizm sektöründe nitelikli personel konusunda büyük bir açık olduğunu söyledi. Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Turizm sektöründe büyük oranda nitelikli personel açığı var"
Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, turizm sektöründe nitelikli personel konusunda büyük bir açık olduğunu söyledi.

Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) kapsamında bir otelde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan ÇUKTOB Başkanı Tayyar Zaimoğlu, Türkiye’de 1980’lerde 50 bin olan yatak kapasitesinin bugün 1 milyona yaklaştığını belirtti. Sektördeki büyüme oranının nitelikli eğitimli personel artışı oranıyla paralel olmadığını, sektörde bu konuda büyük bir açık ortaya çıktığını vurgulayan Zaimoğlu, "Bir ülkenin turizm gelirleri, dış aktif turist talebiyle orantılıdır. Turist talebini etkileyen hizmetlerin turiste sunulmasında iyi yetişmiş elemanların önemli etkisi vardır. Memnun ayrılan turist, turizmin geleceği açısından artı puan getirmektedir. Türkiye’de ise işletmelerin büyük bir çoğunluğunda, ucuz işgücü temini dolayısıyla niteliksiz personel alımı gözlenmektedir. Üst düzey ve orta kademe yöneticiler dışında istihdam ya yöresel olanaklarla karışlanmakta, ya da her düzeyde eğitim kurumlarından stajyerlerle gerçekleştirilmektedir." dedi.

    Son dönemlerde yapılan eğitimlerle nitelikli personel sayısının arttığını ama bu artışın yatak kapasitesine oranla düşük kaldığına vurgu yapan Zaimoğlu, "TUYUP projesini bu anlamda çok önemli görüyoruz. Servis, bar, kat hizmetleri, ön büro ve mutfak çalışanlarının mesleki, teknik, yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak bu projeye bölgemizde yer alan tüm turistik işletmeler de sahip çıkmalı, personellerinin eğitimlerinin artması için bu eğitimlere tüm personellerini göndermelidir." diye konuştu.

    Programda daha sonra Proje Uzmanı Dr. Murat Çağatay tarafından bir sunum yapıldı.

    Toplantıya Adana Valiliği, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bölgede turizm sektöründe faaliyet gösteren oteller, tesislerin yöneticileri, birlikler, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, sendikalar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler ve eğitim kuruluşları katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.