Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TSO Başkanı Takva: Van'da ekonomik kriz var

Van’da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremin yıldönümü münasebetiyle ilde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Basın toplantısı düzenleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TS0) Başkanı Necdet Takva, depremin ardından kentte yerel bir ekonomik...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TSO Başkanı Takva: Van'da ekonomik kriz var
Van’da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremin yıldönümü münasebetiyle ilde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Basın toplantısı düzenleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TS0) Başkanı Necdet Takva, depremin ardından kentte yerel bir ekonomik kriz yaşandığını belirtti. Takva, "Van'ın ekonomisinin canlandırılması için vergi ve SGK borçlarının terkin edilmesi gerekiyor. Van sadece kendine değil, çevresindeki illere de hizmet üreten bir kent." dedi.

Van’da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin 3. yılı nedeniyle VAN TSO kendi yerinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıyı deprem saati olan 13.41'de sunumla gerçekleştiren VAN TSO Başkanı Necdet Takva, Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yüksek lisans öğrencilerinin katılımıyla başladı.

Depremle birlikte Türkiye'nin kalbinin Van'la attığını, 76 milyonun ellerindeki tüm imkanlarla kente yardım gönderdiğini söyleyen Takva, depremin ardından evleri yıkılan vatandaşların büyük bir bölümünün kendi imkanlarıyla enkazları kaldı. Bu çalışmaların Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan önce gerçekleştirildi. Yasanın çıkmasının ardından enkazlarını kaldırmak isteyen vatandaşlara bazı kolaylıklar getirildi ancak iyi niyetle enkazlarını yasadan önce kaldıran vatandaşlar, kendilerine sağlanan bu imkanlardan yararlanamadı. Ancak binası dava konusu olan ya da maddi imkanı olmadığı için binalarını yıkamayan vatandaşlar şu anda bu kolaylıklardan yararlanabiliyor. Bu nedenle yasadan önce binalarının enkazını kaldıran vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerekiyor." İifadelerini kullandı.

Depremden sonraki bir yıl içinde 18 bin konutun tamamlandığı aktaran Takva, evsiz kalan vatandaşların evlerine yerleştirdiğini, önümüzdeki nisan ayında konutların taksitlerinin ödenmeye başlayacağını hatırlatarak, bunun kent ekonomisine büyük bir yük getireceğinin altını çizdi. Konutların aylık ödenecek taksitlerinin 8,2 milyon lira olduğunu, bunun kent ekonomisi açısından büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Takva, KOSGEB aracılığıyla sağlanan faizsiz kredi ödemelerinin de aylık 12 milyon liraya denk geldiğini açıkladı. Bu borçların yapılandırılması gerektiğini, aksi durumda Van'ın ekonomik anlamda büyük bir sıkıntı yaşayacağını belirten Takva, "Van, 2014 yılının ilk 9 aylık döneminde protesto edilen senet sayısı bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından 4'üncü sırada yer aldı. 9 ayda 270 milyon 685 bin liralık 3 bin 785 senet protesto edildi. Bu Van ekonomisinin geldiği durumla ilgili önemli bir veridir." diye konuştu.

Depremin ardından kentte yerel bir ekonomik kriz yaşandığını söyleyen Takva, "Van'ın ekonomisinin canlandırılması için vergi ve SGK borçlarının terkin edilmesi gerekiyor. Van sadece kendine değil, çevresindeki illere de hizmet üreten bir kent. Bu nedenle ekonomi çevredeki illeri de olumsuz etkiliyor. TOKİ afet konutu taksitlerinin ertelenmesi, ekonominin canlanma için bölgeye özel ekonomik paketlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Van'ın ekonomik açıdan kalkınmasının en önemli etkenlerinden biri olan sınır ticaretinin mutlaka başlatılması da hayati önem taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Sunumun ardından basın mensuplarının ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.