Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trump'a delege şoku!

ABD'de 19 Aralık'ta usulen yapılacak oylamada ülkenin yeni başkanını seçecek olanSeçiciler Kurulu'nun üyelerinden biri, temsil ettiği eyaletteDonald Trumpkazanmasına rağmen, Cumhuriyetçi adaya oy vermeyeceğini açıkladı. En son 2004 yılında birdelege, eyaletindeki seçmenin kararına sadık kalmamıştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2016 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2016 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trump'a delege şoku!
Christopher Suprun adlı Cumhuriyetçi delege, ABD'de şok etkisi yaratan kararını, New York Times gazetesine yazdığı makalede açıkladı.

İtfaiyecilik yapan ve ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından Pentagon'a ilk müdahalede bulunan görevliler arasında yer alan Suprun, 19 Aralık'ta Teksas eyaletinde yapılacak oylamada oy kullanacak 38 delegeden biri.

New York Times'a yazdığı makalede, daha önce Trump'ı desteklediğini belirten ancak 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin ardından bu fikrinin değiştiğini ifade eden Suprun, 19 Aralık'ta Beyaz Saray için "daha uygun" olan bir Cumhuriyetçi adaya oy vereceğini duyurdu.

Bu doğrultuda muhtemelen, Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde yenilgiyi kabul ederek yarıştan çekilen Ohio Valisi John Kasich'e oy vermeyi düşündüğünü belirten Suprun, "Ben bir başkan seçmek için buradayım, kral değil" diye yazdı.

"VİCDANIM TRUMP'A KARŞI ÇIKIYOR"

Parti sadakatine değil, kendi vicdanına göre oy kullanmasının, anayasal bir görev olduğunu savunan ABD'li delege, "Tüm seçici kurul üyeleri, adayların ehil ve dış etkilerden bağımsız olup olmadığına ve demagoji yapıp yapmadığına karar vermeli... Sayın Trump seçim kampanyası sırasındaki mitinglerindeki protestoculara karşı şiddet kullanılmasını teşvik etti. Kendisini eleştirenlerden intikam almaktan bahsediyor" ifadesini kullandı.

Bir başka Teksaslı delege Art Sisneros ise geçen hafta yaptığı açıklamada, Trump'a oy vermektense görevinden ayrılmayı tercih ettiğini duyurmuştu. Seçiciler Kurulu üyeleri, Sisneros'un yerine yeni bir delege seçecek. Georgia eyaletinden Cumhuriyetçi delege Baoky Vu da Ağustos ayında Sisneros'unkine benzer bir gerekçeyle istifasını sunmuştu.

OYLAMA 19 ARALIK'TA

ABD'de dört yıl süreyle görev yapan başkan, aslında doğrudan halkın seçimiyle belirlenmiyor. Başkanı seçmenlerin oyu değil, Seçiciler Kurulu belirliyor. 538 delegeden oluşan ve tek görevi ABD başkanını seçmek olan bu kurul, aralık ayının ikinci çarşamba gününü izleyen ilk Pazartesi günü toplanarak oylama yapıyor. Bu yıl, söz konusu tarih 19 Aralık'a denk geliyor.

Seçiciler Kurulu'ndaki delegeler bu oylamada, temsil ettikleri eyaletleri hangi parti kazanmış ise o partinin adayına oy veriyor. Aksi yönde oy kullananlar ise "sadakatsiz delege" olarak adlandırılıyor. Seçiciler Kurulu'nda 270 ve üzerinde delegenin oyunu alan aday, ABD'nin yeni başkanı oluyor.

ABD'de seçici kurul sisteminin başladığı 1787'den bu yana sadece 157 kişi, temsil ettiği eyaletin iradesinin aksi yönde oy kullandı. Bunlardan 71'i; ilk kazanan aday, seçiciler kurulundaki oylamadan önce öldüğü için diğer adaya oy vermişti.

CLINTON YANLILARI İMZA KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI

ABD'de 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden yenilgiyle ayrılan Hillary Clinton yanlıları, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevine başlayamaması için internette büyük bir imza kampanyası başlatmıştı.

Demokratların başlattığı imza kampanyasında delegelerden, teamülün aksine hareket etmeleri ve temsil ettikleri eyaletlerde Trump kazanmış dahi olsa Clinton'a oy vermeleri isteniyor.

Change.org'daki "Seçiçiler Kurulu: Hillary Clinton'ı Başkan Yap" kampanyasına şu ana kadar 4.7 milyonu aşkın kişi destek verdi. Bu, yaklaşık dokuz yıldır yayında olan sitede başlatılan imza kampanyalarında ulaşılan en yüksek sayı.

ABD'deki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Trump 306, Demokrat rakibi Clinton ise 232 delege kazanmıştı. Clinton ülke genelinde Trump'tan yaklaşık 2.5 milyon daha fazla oy almasına rağmen, seçici kurul sistemi nedeniyle seçimi kaybetmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.