Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Torba yasayla hukukun tecavüze uğratılması kabul edilemez"

Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, torba yasayla hukukun adeta tecavüze uğratılmasının kabul edilemez bir hukuk dışılık olduğunu söyledi. Hukuksuzlukların, yine bir takım operasyonlarla ve yine hukuk dışı uygulamalarla giderilmeye çalışıldığını...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2014 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Torba yasayla hukukun tecavüze uğratılması kabul edilemez"
Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, torba yasayla hukukun adeta tecavüze uğratılmasının kabul edilemez bir hukuk dışılık olduğunu söyledi. Hukuksuzlukların, yine bir takım operasyonlarla ve yine hukuk dışı uygulamalarla giderilmeye çalışıldığını savunan Germen, “Hukuka aykırılıkları ortadan kaldırma çalışmalarının yine hukuka aykırı şekilde yapılmaya çalışılmasına dün karşı çıktık, bugünde karşı çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

Hükümet Konağı önünde Atatürk büstüne çelenk koyma ve İstiklal Marşı ile başlayan yeni adli yıl açılış töreninde meslektaşlarına seslenen Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, hukuk sistemindeki hukuksuzluklar ve vatandaşların savunma hakkının elinden alınmasını eleştirdi. Savunmanın olmadığı yerden adaletten, adaletin olmadığı yerde hukuk ve demokrasiden söz edilemeyeceğini kaydeden Germen, “Yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığı çerçevesinde hukukun üstün olduğu gerçek adaletin bulunduğu adliyelerin birer mekanlar haline gelmesini diliyorum. Bağımsız ve tarafsız hukukun, tüm ülke insanlarına eşit uygulanmasından söz ederek özellikle yargının en önemli unsur avukatların sorunlarını, savunmanın sorunlarını hep dile getirdik. Geldiğimizi noktada her yıl yapılan gerek yasal değişikliklerle, gerekse yasada olamayan maalesef fiili durumlarla yargının olmazsa olması asli unsuru savunmanın her geçen yargının gerekse Ülkeyi idare edenler tarafından dışlanmaya çalışılması, görmezden gelinmeye çalışılmasının ötesinde son yaşananlarla savunmanın adeta ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz ve davranışları kabul etmek mümkün değildir. Diğer yandan ülkeyi idare edenlerin savunma ve savunmanın temsilcisi baroları ve Barolar Birliği’ni yok saymaya çalışması aynı zamanda ülke insanının hukuk güvenliğinin de ortadan kaldırıldığın da bir işaretidir. Her nedense avukatın dosya görmesi yasalara aykırı olarak engellenmeye çalışılırken, bu kez de Anayasa’ya aykırı olarak yasal düzenlemelerle engellenme çabaları içinde olunduğunu da görmekteyiz. Avukattan hatta sanıktan dosyanın kaçırılmasının amacının ne olduğunu ise anlaşılamamaktadır. Bilinmeli ki, savunmanın olmadığı yerden adaletten, adaletin olmadığı yerde hukuk ve demokrasiden söz edilemez.” dedi.

Yasaların ruhuna göre değil, keyfi uygulandığını savunan Germen, “Gelinen süreçte gördük ki, yasaları uygulayanlar, yasaları işin ruhuna göre değil, kendi keyiflerine göre uyguladıkları, hukuka aykırı eylem içerisinde oldukları ne yazık ki herkes tarafından kabul edilmeye başlanmıştır. Toplumda yankı uyandıran bazı davalarda bu güne kadar bizim söylediğimiz, dile getirdiğimiz tezgah ve kumpasların bu gün en yetkili kişiler tarafından söyleniyor olması, ayrıca hukuka aykırılıkların nereye geldiğinin de en büyük göstergesidir. Ancak hukuka aykırılıkları ortadan kaldırma çalışmalarının yine hukuka aykırı şekilde yapılmaya çalışılması da bir takım operasyonlarla. Biz de gerçek hukukçular dün karşı çıktık bu günde karşı çıkmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Torba yasa çalışmalarıyla hukukun adeta tecavüze uğratılması kabul edilemez bir hukuk dışılıktır.” diyen Sümer Germen, “Türkiye çok hızlı bir yasa değişikliği süreci yaşamaktadır. Yaklaşık 10 yıl önce yürürlüğe giren TCK ve CMK’da yapılan değişiklik sayısını kimsenin bilmediği kanaatindeyiz. Yeni hukuk usulü yasa ise yürürlüğe girdiğinde herkesin beklentisi yargılamanın hızlanması iken ne yazık ki yeterince eğitilmemiş hakimler ve personel nedeniyle işlerin iyice içinden çıkılmaz hale geldiğini de gözler önüne sermiştir. Bu da hak arama özgürlüğünün daralması, kısıtlanması ve hatta ortadan tamamen kaldırılması anlamına gelmektedir. Ülkemizde mesleki anlamda pek çok sorunun olması yanı sıra hukuksal düzenlemeler gerektiren toplumsal sorunları da ne yazık ki her geçen gün artmaktadır.” dedi.

Adli yıl programına Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Nakiddin Buğday ve avukatlar katıldılar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.