Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Torba yasalarla cezalandırılmak istenen kişiler için mahkemeler kuruldu’

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, adli yıl açılış törenlerinde savunmanın temsilcisi Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın konuşma yapıp yapmamasının siyasi iktidarın müdahalesi ile tartışılmasının dahi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2014 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Torba yasalarla cezalandırılmak istenen kişiler için mahkemeler kuruldu’
İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, adli yıl açılış törenlerinde savunmanın temsilcisi Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın konuşma yapıp yapmamasının siyasi iktidarın müdahalesi ile tartışılmasının dahi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı kavramları bakımından anlaşılabilir ve kabul edilebilir olmadığını söyledi. Demir,"Biliyoruz ki teorik olarak yargı, başbakana ya da cumhurbaşkanına bağlı değildir. Ancak yine bilinmelidir ki, bağımsız savunma hiçbir güce hiçbir zaman bağlı olmamıştır ve olmayacaktır. Torba yasalara sıkıştırılan düzenlemeler ile cezalandırılmak istenen kişiler için mahkemeler kurulmuş, kapatılması istenen kovuşturma ve soruşturmalar için özel yasal düzenlemeler yapılmış, sonuç olarak ne yazık ki kişiye, davaya, soruşturmaya ve duruma göre kanunlar çıkarılmıştır. Bu süreç, yargıya ve adalete olan güveni yerle bir etmiştir.” dedi.

İzmir'de adli yılın açılış töreni Bayraklı Adliye binasında yapıldı. Tören açılışına Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Korkmaz, Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Celal Koçabaş, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ile adliye personeli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu. Adli yılın tüm adli personel için hayırlı olması temennisinde bulunan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, ülkemiz genelinde adliyelerin yoğun bir iş yükü altında çalıştığını söyledi. Doğru,"Hepimizin hedefi; hukukun üstünlüğü, bağımsız ve tarafsız bir yargı, adalet hizmetlerinin kalite standartlarının yükseltilmesi, vatandaşımıza en iyi adalet hizmetinin sunulmasıdır. Yoğun bir yılı geride bıraktık. Önümüzde yoğun bir yıl daha var. Hep birlikte fedakarca çalışmalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu. İzmir Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Korkmaz da, ifade özgürlüğü konusuna değinerek, "Özellikle çağımızın güncel sorunlarından ifade özgürlüğünün alanı ve sınırları konusunda yargı unsurlarına büyük görev düşmektedir. Yargı, bu görevinin yerine getirirken ortaya koyacağı kararlar ve düşünceler, ileriki süreçler için belirleyici rol oynayacak ve birçok olumsuzluğun önüne geçecektir" dedi.

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, adli yıl açılış törenini bir ritüel olarak tanımlayarak, “Adlı yıl açılış törenlerinde savunmanın temsilcisi Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın konuşma yapıp yapmamasının siyasi iktidarın müdahalesi ile tartışılması dahi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı kavramları bakımından anlaşılabilir ve kabul edilebilir değildir. Biliyoruz ki teorik olarak yargı, başbakana ya da cumhurbaşkanına bağlı değildir. Ancak yine bilinmelidir ki, bağımsız savunma hiçbir güce hiçbir zaman bağlı olmamıştır ve olmayacaktır. Ümit ediyor ve inanıyoruz ki; önümüzdeki yargı yılı, siyasal iktidarın, onlarca yıllık yargısal birikimimize ve bir bütün olarak yargıya müdahalesinin, birlikte karşı duruş ile geriletileceği bir dönemin sembolü olacaktır.” diye konuştu.

"CEZALANDIRILMAK İSTENEN KİŞİLER İÇİN MAHKEMELER KURULMUŞ"

Son 10 yıllık süreçten bahseden Demir sözlerine şöyle devam etti: “Hepimizin şahit olduğu üzere, yaklaşık son on yıllık süreçte, ülkemizdeki temel kanunların hemen hepsi tamamen değiştirilmiştir. Bunun yanı sıra, 'torba yasa' adı altında yeni bir yasal düzenleme usulü sistemleştirilerek, birbirleri ile ilgisiz olan konular aynı kanun içerisine toplanıp, tek seferde birçok kanunda esaslı değişiklikler yapılmaktadır. Son dönemlerde yasal düzenlemelerin genellikle 'torba yasa' şeklinde yapılması sonucunda, mevzuat yamalı bir bohça halini almış, değil vatandaş tarafından biz hukukçular tarafından dahi takip edilmesi güç bir hale getirilmiştir. Torba yasalara sıkıştırılan düzenlemeler ile cezalandırılmak istenen kişiler için mahkemeler kurulmuş, kapatılması istenen kovuşturma ve soruşturmalar için özel yasal düzenlemeler yapılmış, sonuç olarak ne yazık ki kişiye, davaya, soruşturmaya ve duruma göre kanunlar çıkarılmıştır. Bu süreç, yargıya ve adalete olan güveni yerle bir etmiştir.”

AVUKATLARIN DOSYA İNCELEME YETKİSİNE SINIRLAMA GETİRİLMEK İSTENİYOR

Tüm bu kanunlaşma sürecinde değişmeyen tek şeyin savunmaya ve onun onurlu temsilcileri avukatlara yönelik kısıtlama çabaları olduğunu belirten Demir, “Nitekim şu anda Meclis'e sunulan ve görüşmelerine yeni yasama yılında devam edilecek olan yeni bir torba yasada yine, avukatların dosya inceleme yetkisine sınırlama getirilmek istenmektedir. Belirtmek isteriz ki; savunmanın temsilcileri olarak, bu anlayışa karşı, her zaman olduğu gibi en etkin mücadeleyi sürdürmekten asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.