Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Terörle mücadelede yeni dönem: ‘Dağa çıkış’lar sıfıra inecek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Cazibe Merkezleri Programı ile dağa çıkışları sıfıra indirmeyi amaçlayan hükümet, 2 yılda bölgeye 435 milyonluk kaynak aktaracak. Projelerle, gençler sosyal aktivitelere yönlendirilmeye çalışılacak

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2016 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2016 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Terörle mücadelede yeni dönem: ‘Dağa çıkış’lar sıfıra inecek
Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır’da açıklanan yatırım ve destek programı kapsamında gençler için 434 milyonluk kaynak ayrıldı. Programın çalışmasına göre Türkiye nüfusunun yüzde 16.4’ünü 18 yaşının altındaki gençler oluşturuyor.

Doğuda bu oran daha da yükselirken Hakkari’de nüfusun yüzde 26.6, Şırnak’ta nüfusun yüzde 24.2, Siirt’te ise nüfusun yüzde 23’ü genç. Tespitlere göre terör örgütü PKK’nın en önemli insan kaynağını 18 yaşının altındaki gençler oluşturuyor.

435 milyon kaynak

Hükümet, bölgede genç nüfusun yoğunluğu nedeniyle, açıklanan program kapsamında gençlere özel bir bölüm ayırdı. Gençleri eğitim, spor, sosyal aktivitelerle buluşturmayı amaçlayan 8 proje 2016-2017 yıllarında hayata geçirilecek. Bu çervevede, toplam maliyeti 294.2 milyon lira olan 36 yeni spor tesisi yapılacak. Bunlardan 12’si Şırnak’a, 13’ü Mardin’e, 7’si Van’a, 4’ü de Muş’a inşa edilecek. 62 milyon liraya 15 gençlik merkezi kurulacak. 18.5 milyon lira harcanarak 183 küçük ölçekli mahalle tipi spor tesisi yapılacak.

‘10 kat azalma oldu’

Yıldırım, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, “2015’e göre dağa çıkarttıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu. 4 binden 400’e düştü. Sıfıra inecek. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. ‘Ölüme sürecek genç bulamıyoruz, ne duruyorsunuz orada’ diye birbirleriyle kavga ediyorlar” demişti.

40 mobil gençlik merkezi

5 milyon lira maliyetle 40 mobil gençlik merkezi kurulacak. Mobil merkezler, gençleri çeşitli aktivitelerle buluşturacak. STK’ların kuracağı gençlik merkezlerine her biri için 7.5 milyon lira destek sağlanacak. 20 bin genç Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kamplarına gönderilecek. 10 bin gence, ‘yurtiçi hareketlilik’ desteği verilecek. Kamp ve hareketlilik desteği için yıllık 25 milyon lira ayrılacak.

İl ve ilçelerde 75 kitap kafe

Bölgedeki il ve ilçelerde 75 kitap kafe kurulacak. Gençlerin sosyal bir ortam içerisinde akranlarıyla buluşması sağlanacak. Bu proje için 9.4 milyon lira kaynak aktarılacak. İhtiyaç sahibi bin gencin, yatılı olarak eğitimi sağlanacak. Bu gençlerin, devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da kayıtları yapılacak ve bu masraflar da devlet tarafından ödenecek. Hükümet sosyal projelerin yanı sıra gençlerin iş kurmaları halinde karşılıksız destek ve sıfır faizli kredi desteği de sağlayacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.