Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Tecavüzcülere en ağır cezaları biz getirdik"

Türk Ceza Kanunu'nda, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda gerginliklere yol açtı.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Tecavüzcülere en ağır cezaları biz getirdik"
Önerge 'tecavüzcüye istismarda bulunduğu kişi ile evlenerek cezadan kurtulma imkanı veriliyor' tartışmalarına neden oldu. Sosyal medyada da gündem olan önerge ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ, 'tecavüzcüler istifade edecek' diyenlerin konuyu çarpıttığını söyleyerek, "İçeride yaklaşık 3 bin civarında bu durumda olan vatandaşımız var. Geçici bir düzenlemedir, geriye dönük 1 defa uygulanacaktır" diye konuştu.

Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

Biz AK Parti hükümetleri olarak cinsel istismar suçunun cezasını 8 yıl olarak belirledik. 2014’te de bunu 16 yıla çıkardık. Yeni kanuna geçişte bir farkındalık kolay kolay oluşmadı. Topluma tam anlatamadık ve erken yaşta evlilikler olmaya maalesef devam etti. Aileler evlilikleri gerçekleştiriyorlar ama yaş tutmadığı için resmi nikah kıyamıyorlar.

Doğum olunca da doktorlar savcılıklara bildiriyor ve gayri resmi olarak evlenmiş olanlardan koca hapse gidiyor, kadın da kucağında çocuğuyla ortada kalıyor. Bu durumda olan çok sayıda aile var. 2007'de yürürlüğe giren ceza kanununun uygulamasında yaşanan sorun nedeniyle 16 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bunlar tecavüzcü değil, cinsel istismar suçunu işlemiş değil. Mahkemeler rızanın varlığına bakmıyor sadece yaşı küçük ise doğrudan 16 yıl ceza veriyor. Bu uygulamadan kaynaklanan ortaya çıkmış mağdur edilmiş kadınlarımız var. İçeride yaklaşık 3 bin civarında bu durumda olan vatandaşımız var. Geçici bir düzenlemedir, geriye dönük 1 defa uygulanacaktır.

'ÇARPITIYORLAR'

Evlilik yasağı bulunanları evlenmek dün olduğu gibi bugün de suçtur ve cezası 16 yıl hapistir. Bu sadece geriye dönük bir uygulamadır. Buradan tecavüzcüler istifade edecek diyenler büyük bir çarpıtma yapıyorlar. Dosyada gerçekten bir tecavüz mü var yoksa aileler tarafından gayri resmi olarak yapılmış bir evlilik mi var, bu zaten sabit. Burada tecavüzcüler istifade edecek değerlendirmeleri kesinlikle doğru değil. Sadece ailelerin kurbanı olmuş erkek ve kadın küçük çocukları koruyan bir adım atıldı. Ailelerinin yaptığı yanlıştan dolayı birini 16 yıl içeride yatırıp öbürünü de kucağında çocukla dışarıda tutmak doğru değildir. Bu suç yine suç olmaya bundan sonra da devam edecektir. Bütün yapılan bu dramı ortadan kaldırmaktır.

'MUHALEFET KENDİNE MADEN BULDU'

Bakanlık olarak yaptığımız incelemede yaklaşık 3 bin aileyi ilgilendiren bir düzenleme olduğunu değerlendiriyoruz. Muhalefet burada kendine bir maden buldu. Gerçekten büyük bir çarpıtmayı burada yapıyorlar. Biz erken evlilikleri önlemek için Cumhuriyet tarihinde en büyük adımları attık. Tecavüz halinde evlenmeyi dahi düzenleyen yasalar vardı. Bunları biz kaldırdık. Adeta kadını yok sayıyordu. Kadına değer veren ve onu önemseyen bir yaklaşım ortaya koyduk. 12 yıllık zorunlu eğitimi getirmek suretiyle de erken yaşta evliliklerin önüne geçen bir başka adımı yine biz attık. Hem erken evliliği engelleyen yasal düzenlemeler koyduk, hem de başka adımlar attık. Bu yasalar hemen birden bir kültür oluşturmuyor. Yasanın yürürlüğe girdiği günden bugüne yeterli farkındalık oluşmadığı için maalesef bu evlilikler bizim toplumumuzda var. Öyleyse bu küçük kız ve erkek çocuklarının içeride ve dışarıda mağduriyetlerine göz yummaya devam edersek bu da büyük bir haksızlıktır.

Bizim yaptığımız şey yaşanan bir soruna çözüm bulmaktır. Tecavüzcüleri korumak değildir. Tecavüzcülere en ağır cezaları biz getirdik. Kimse attırdığımız cezaları konuşmuyor. Attığımız adım doğru bir adımdır. Bir takım ekstrem örneklerle toplumu etkilemeye çalışsalar da attığımız adımın doğru bir adım olduğunu düşünüyorum.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.