Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEB: Önlem alınmazsa 5 bin eczane kapanacak

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, artan döviz kurunun ilaç ithalatında büyük sorun oluşturduğunu, TL-Euro kurunun kabul edilebilir sınırlara çekilmemesi durumda ise ilaç tedarikiyle ilgili sorun yaşanabileceği...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2014 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TEB: Önlem alınmazsa 5 bin eczane kapanacak
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, artan döviz kurunun ilaç ithalatında büyük sorun oluşturduğunu, TL-Euro kurunun kabul edilebilir sınırlara çekilmemesi durumda ise ilaç tedarikiyle ilgili sorun yaşanabileceği uyarısında bulundu. Kızılay ayrıca, Türkiye'de 4 bin 900 eczanenin vergi sonrası karının aylık bin 500 lira olduğunu ve önlem alınmazsa 5 bine yakın eczanenin kapanacağını belirtti.

Antalya Eczacı Odası tarafından düzenlenen ‘İlaç Geri Ödeme Politikaları ve Meslek Hakkı’ konulu toplantı Antalya Grida City Otel'de yapıldı. Soma'da hayatını kaybeden maden işçileri için eczacıların saygı duruşunda bulunmasının ardından başlayan toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, artan döviz kuru ve düşen karlılık oranlarından dolayı eczacıların büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. İthal ilaçlar için Euro kurunun 1,95 liradan hesaplandığını, ancak şu anda serbest piyasada Euro kurunun 2,9 lira düzeyinde seyrettiğine dikkat çeken Kızılay, kurun bu kadar düşük hesaplanmasından dolayı bazı ithal ilaçların Türkiye'ye getirilmesini zorlaştırdığını belirtti. Kızılay, ilaç ithalatında baz alınan TL- Euro kurunun kabul edilebilir sınırlara derhal çekilmesi gerektiğini ifade etti. İlaç fiyatlarını baskı altında tutmanın söz konusu olamayacağını anlatan Kızılay, kurun bu şekilde devam ettiği sürece önümüzdeki süreçte ilaç tedarikiyle ilgili ciddi bir durum söz konusu olabileceğine dikkat çekti. Kurda düzenleme yapılmaması durumda ithal ilaç tedarikinde zorlukların yaşanacağını belirten Kızılay, “Çünkü siz 1,95 liradan Euro kurunu hesaplayarak ilaç ithal etmeye çalışırsanız bunu ithal edecek firma bulamazsınız. Euro 2,9 elbette olmayacaktır, ama en azından 2,2 lirada kurun düzenlenmesi sektöre bir soluk aldıracaktır.” dedi. Kızılay, kurda düzenleme yapılmazsa da yurt dışından ilaç ithal edilmeye başlanması halinde bir liralık ilaca 3 lira ödenmesi gerekeceğini, bu durumun da ilaç tedariki sorunu ve daha fazla harcamayı beraberinde getireceğini ifade etti.

“5 BİN ECZANE KAPANABİLİR”

Eczanelerin yaşadığı bir diğer sorunun da düşük karlılık oranları olduğunu belirten Kızılay, Türkiye'de şu anda 24 bin 456 adet eczane bulunduğunu kaydetti. Kızılay, bunların yüzde 41'inin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da bulunduğunu kaydetti. Eczacıların ekonomik anlamda da ciddi sorunlar yaşadığını belirten Kızılay, "Türkiye'de 4 bin 900 eczacı meslektaşımız aylık 0-30 bin lira arasında fatura kesiyor. Bunların kazancı vergi sonrası bin 500 lira. Dolayısıyla ciddi anlamda 5 bin eczanemizin ekonomik anlamda zorluğu var. Yanında işçi istihdam eden vergi veren meslektaşlarımızın ekonomik anlamda ciddi sorunu var. Çözüm bulunması gerekiyor.” dedi. Kızılay, ekonomik sıkıntı yaşayan bu eczanelerin sorununa çözüm bulunmaması durumunda ise yakın zamanda kapanacağını belirtti. Eczacıların net karının yüzde 8 civarında olduğunu, bu karlılıkla eczacıların ayakta durmasının mümkün olmadığını belirten Kızılay, eczacı karlılığının artırılmasını istedi. Kızılay, 100 liraya kadar olan ilaçlarda karlılığının yüzde 25'ten yüzde 30'a, 200 liranın üzerindeki ilaç fiyatlarındaki karlılığın yüzde 12'den yüzde 16'ya çıkarılmasını kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.