Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tasarı yasalaşırsa kadın istihdamı sekteye uğrar

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, kadın çalışanların doğum iznini 16 haftadan 18 haftaya çıkaran, yarı zamanlı esnek çalışma gibi maddeler içeren ‘Kadın istihdam paketi’nin tasarıdaki şekliyle yasalaşacağına...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tasarı yasalaşırsa kadın istihdamı sekteye uğrar
TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, kadın çalışanların doğum iznini 16 haftadan 18 haftaya çıkaran, yarı zamanlı esnek çalışma gibi maddeler içeren ‘Kadın istihdam paketi’nin tasarıdaki şekliyle yasalaşacağına inanmadığını söyledi. Özden, paketin kadın istihdamını artırmadığı gibi aksine azaltacağını belirtti.

Özden, tasarının çıktığı günden itibaren birçok işverenin boş pozisyonları için erkek çalışan almaya özen gösterdiğini belirterek, “Anne çalışanların lehine gibi görünen tasarı eğer yasalaşırsa kadının işgücüne katılım oranımız geri kalmış ülkelerin de gerisinde kalır. Ancak ben tasarının bu haliyle yasalaşacağına ihtimal vermiyorum. Zira Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın istihdamı konusuna duyarlı bir isim. Geçmişte özel sektör deneyimi olan bir iş kadını ve anne olan Sayın Bakan, tasarının akılcı hale getirilmesi çerçevesinde mutlaka müdahil olacaktır.” dedi.

ÖNCE KADINLAR KARŞI ÇIKMALI
Gelişmiş ülkelerde kadının işgücüne katılım oranı yüzde 65’ler seviyesinde bulunurken 2023’e hazırlanan Türkiye’nin yüzde 30’ları yeni yakalayabildiğine dikkat çeken Özden, bu tasarıya öncelikle kadınların karşı çıkması gerektiğini söyledi. Özden, “Biz bir taraftan kadın girişimci sayısının artması ve kadın çalışanların çoğalmasına yönelik projelere kafa yorarken, diğer taraftan kadın istihdam paketiyle kaş yapılmak istenirken göz çıkarılabilir. Devlet, mevcut doğum izni sonrası çocuk bakımıyla ilgili hizmetleri sunacak altyapıya yatırımı yapmalı.” diye konuştu.

Türkiye’de doğum izninin 16 haftadan 18’e çıkarılması istenirken gelişmiş ekonomiye sahip Almanya’da bu iznin 14 ay olduğuna dikkat çeken TOBB Adana KGK Başkanı Esra Özden, “Tasarı yasalaşırsa kadınları işe değil eve, kariyere değil çocuk doğurmaya yöneltiriz ki, bu da 183 ülke arasında sondan 15’inci olduğumuz işgücüne kadın katılımı sıralamamızı daha vahim bir yere getirir. Doğum iznini 18 haftaya çıkarmak yerine kreş, çocuk ve yaşlı bakımevi gibi hizmetleri sunacak yatırımlar teşvik edilmeli. Beklentimiz bu yönde.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.