Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi İpek Yolu İstanbul'da yeniden canlanıyor

Uluslararası İpek Yolu Kongresi ve 10. Adam Konferansı, Ticaret, İşbirliği ve Barış Havzası'nı yeniden düşünmek isimli organizasyon Ataşehir Sılıence Otel'de başladı. Türkiye'den 3 bakanın yanı sıra komşu bazı ülkelerden de bakan...

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2013 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2013 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi İpek Yolu İstanbul'da yeniden canlanıyor
Uluslararası İpek Yolu Kongresi ve 10. Adam Konferansı, Ticaret, İşbirliği ve Barış Havzası'nı yeniden düşünmek isimli organizasyon Ataşehir Sılıence Otel'de başladı. Türkiye'den 3 bakanın yanı sıra komşu bazı ülkelerden de bakan düzeyinde katılımın gerçekleştiği toplantıda tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması üzerinde duruldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünya üzerinde gerçekleşen ticaretin önemli bir bölümünün bu güzergah üzerinden sağlandığını ifade etti. Bakan Binali Yıldırım ise İpek Yolu ile ilgili önemli adımlardan birin Marmaray olduğunu belirterek bu projenin sadece Türkiye'nin değil, ipek yolu ve dünyanın projesi olduğunun altını çizdi.

Organizasyon için Ataşehir'de bir araya gelen çok sayıda sektör temsilcisi, diplomatlarla birlikte etkinliğe katılarak tarihi İpek Yolu'nun dününe, bugününe ve yarınına ilişkin tespitlerde bulundu. Ticaret dünyası temsilcileri dünyada değişen ticari dengeler ve bu değişim çerçevesinde nasıl konumlanılacağına ilişkin değerlendirmeleri siyasi otoritelerden dinleme imkanı buldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da hazır bulunduğu organizasyonda Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerden de bakan düzeyinde katılım gerçekleşti. Organizsayonun ana teması tarihi İpek Yolu olunca, ticari ilişkiler ve bu kapsamda ülkelerin ulaşım ve altyapı gibi konularda attıkları adımlar siyasi konuşmaların merkezinde yer aldı.

BAKAN ÇELİK: İPEK YOLU ŞEHİR KAVRAMINI DEĞİŞTİRDİ

Bakan Çelik, tarihi İpek Yolu'nun eski tarihlerden bugüne kadar önemini sürdürdüğünü ve bir çok önemli şahsiyetin de bu yolun önemi hakkında dile getirdiği düşüncelerin bugüne kadar ulaştığını ifade etti. Yolun tarihsel gelişiminin dünya kültürel mirası bakımından çok etkileyici bir rolü bulunduğunu kaydeden Bakan Çelik, bu yol sayesinde şehircilik anlayışının değiştiğini ve yeni şehirlerin inşa edildiğini sözlerine ekledi.

BAKAN YAZICI: DÜNYA TİCARETİ AVRUPA'DAN ASYA'YA EVRİLİYOR

Etkinliğin davetlileri arasında yer alan Bakan Hayati Yazıcı ise dünya üzerinde gerçekleşen ticaret ve bu ticaretin hangi coğrafyaları etkilediğine ilişkin bilgiler verdi. Bakan Yazıcı, dünyanın Doğu'nun yeniden uyanışına tanıklık ettiğini belirterek, "Dünya tarihinin Doğu'nun Asya'nın yükselişe geçtiği bir döneme girmiş olduğu yaygın bir görüştür. Ticaret de bu yönde değişiyor. Dünya mal ihracatı 18 trilyon dolar civarındadır. Bu rakama bölgesel olarak baktığımızda 2007 ile 2009 yılları arasında yüzde 35'lik bir paya sahip olan Asya'nın 2012 yılında yüzde 39.9'luk bir paya sahip olduğunu görmekteyiz." dedi.

Bu ticaret rakamlarında Avrupa'nın payının yüzde 40'tan yüzde 33 dolayına düştüğünü anlatan Yazıcı, bu verilerin dünya ticaretinin Avrupa'dan Asya'ya doğru evrildiğini gösterdiğini kaydetti. Yazıcı ayrıca ticaret faaliyetlerinde bölgesel ekonomilerin kendi aralarındaki alışverişin önemini koruduğunu ve Avrupa Birliği ve diğer ortak pazar durumundaki ekonomilerin kendi aralarında bulunan ticari hareketliliğinin dikkat çektiğini hatırlattı.

BAKAN YILDIRIM: MARMARAY TÜRKİYE'NİN DEĞİL İPEK YOLUNUN PROJESİDİR

Bakan Binali Yıldırım da konuşmasının önemli bir bölümünü Asya ve Avrupa kıtasını Boğaz'ın altından bağlayan Marmaray Projesi'ne ayırdı. Boğaz'ın 62 metre altında emsali olmayan bir proje ile iki yakayı birleştirdiklerini belirten Yıldırım, " Bu proje İstanbul'un projesi, İstanbul'un toplu ulaşımına hizmet edecek bir proje de değildir. Bu proje asırlardan beri insanlığa hizmet eden ipek yolunun Asya ile Avrupa'yı birleştiren bir projesidir. Bu medeniyetleri bir biriyle buluşturan bir projedir. İpek yolu sadece bir kervan yolu değil, aynı zamanda Batı ve Doğu medeniyetinin buluştuğu bir yoldur." dedi.

Marmaray'ın aslında 2009 yılında bitirilmesinin planlandığını ancak kazılar sırasında çıkan tarihi eserler nedeniyle gecikme yaşandığını ifade eden Yıldırım, "Tarih, kültür için, burada saklı medeniyetlerin gün ışığına çıkarılması için bu projede 4 yıllık bir gecikmeyi göze aldık. 35 binden fazla tarihi buluntu, bugün 6 bin yıllık İstanbul tarihini, 8 bin beş yüz yıllık geriye götürmekle kalmıyor dünya kültür mirasına da önemli bir zenginlik katıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Organizasyon için verilen arada bakanlar Çin'in meşhur ipeklerinden oluşan serginin de açılışını birlikte yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.