Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihe dikkat çekti!

Fırat Kalkanı Harekatı'nda 3 askerimizin şehit olmasının ardından Güvenlik Uzmanı Mete Yarar saldırıyı değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihe dikkat çekti!
Yarar, uçağın kime ait olduğundan çok kimin kullandığının araştırılmasını gerektiğini belirtti. Yarar, ayrıca saldırının geçen yıl Rus uçağının düşürüldüğü tarihin yıl dönümünde gerçekleştirilmesine dikkat çekti. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise "Soğukkanlı bir şekilde stratejik akıl devrede olmalı. Bu olay bölgesel bir savaşla ilgili büyük risk taşıyor. Bu tuzağa düşülmemeli" diye konuştu.

Habertürk'ün canlı yayınına katılan Mete Yarar şu açıklamaları yaptı:“Açıkçası yanlışlık yapılmasına müsait yerlerden birisi. Bugüne kadar rejim güçlerinin angaje olduğu bölümde DAEŞ hedeflerine çok da saldırı yapıldığını söyleyemeyiz.

“UÇAĞI KİM KULLANDI”

Bugün yapılan saldırının içeriği, TSK'nın rejim bölgesinden yapıldığı açıklaması var. Bu uçağın kime ait olduğuyla ilgili bir açıklamada yer almıyor. Başka bir şey daha var, özellikle bölgede farklı farklı ülkelerden gelen, farklı farklı ülkelerden bulunan kişiler de var. Hem İran hem Rusya destekli gelen uzmanlar da var. Bu uçağın kime ait olduğundan öte, bu uçağı kimin kullandığı önemli bir veri bulunacaktır.

“HERKESİN SORMASI GEREKEN SORU…”

Kimin dost ve kimin düşman olduğunu bilmediğimiz bir coğrafyada bir operasyon icra ediyorsunuz. Kim bu silahı ateşledi, kim bu silahı kullandı ve Türk askerlerini şehit etti, zor bir soru.Bu saldırının niçin yapıldığının bulunması daha elzem. Münbiç hedefinden Türkiye’yi vazgeçirmeye mi çalışılıyor? Başka bir tuzağa mı çekilmek isteniyor sorusu herkesin sorması gereken soru olduğunu düşünüyorum.

“FARKLI ÜLKELER FARKLI ÜLKELERİ KALKAN OLARAK KULLANIYOR”

Farklı ülkeler farklı ülkeleri kalkan olarak kullanarak bölgede eylem yaptırıyorlar. Hiç beklemediğiniz bir ülke, sizinle dost görünen ülke başka bir ülkeyi öne sürerek sizin harekatınızı engellemeye çalışılıyor.

“HERKESİN FARKLI AJANDALARI VAR”

Türk savaş uçaklarına kısıtlama getirildiğinde Türkiye’nin önüne Rusya’yı çıkardıklarını gördüm. PYD’yi vurmayın diyemeyenler Türkiye’yi Rusya ile karşı karşıya getirmeye çalıştıklarını gözlemledim ve duydum. Bunun gibi bir şey de olabilir. Sıkıntı dostla düşmanın, müttefikle düşmanın karıştığı bir coğrafya. Herkesin birbirinden farklı ajandaları var.

“BURADA BİR TUZAK VAR”

Kimsenin gözü birbirini görmüyor. Ve Türkiye çok kararlı, kararlılığı parçalayabilmek için hedefin saptırılması gerekiyor. Türkiye’yi farklı bir ülkeyle karşı karşıya getirdiğinizde Türkiye’nin hedef sırası değişebilir. Bugün bu tuzağı kim kurdu sorusu hepimizin ilk dillendirilmesi gereken konu. Bir tuzak var.

“SALDIRININ ZAMANI MANİDAR”

Münbiç harekatı, Genelkurmay Başkanı’nın ziyaretinden sonra bu saldırının yapılmış olması da manidar. Bugünün tarihinin önemi de çok önemli. Bunları üst üste koyduğumuzda bazı sonuçlar ortaya çıkabilecek diye düşünüyorum. Bu uçağı kim kullandı sorusu, ilk araştırılması gereken konu.

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLDÜĞÜ TARİH

Saldırının düzenlendiği tarih dikkatleri çekti. Bundan tam bir yıl önce 24 Kasım 2015'te Türkiye, Rus uçağını angajman kuralları çerçevesinde düşürmüştü.

ABDULLAH AĞAR: SOĞUKKANLI, STRATEJİK AKIL DEVREDE OLMALI

NTV canlı yayınında konuşan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar olayla ilgili şunları söyledi:

Fırat Kalkanı harekatında kırılma anı bugün. Büyük bir kırılganlık oluştu bugün. Soğukkanlı bir şekilde stratejik akıl devrede olmalı.
Bu olay bölgesel bir savaşla ilgili büyük bir risk taşıyor. Bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini düşünüyorum.

RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Mutlaka Rusya soğukkanlılıktan yana tavır koymak isteyecektir. Rejimle Türkiye arasındaki kırılganlık Rusya’nın bölgede gerçekleştirmek istediği etkiye de olumsuz bir etki yapacaktır. Soğukkanlı olunmalı aksi halde bu olay büyük bir çatışmaya dönüşebilir.

Suriye rejimi bugüne kadar bir etki üretebilmiş olsaydı üretirdi. Türkiye ve Suriye’nin kesinlikle karşı karşıya gelmemesi gerekiyor. Gelmeleri halinde bu olay farklı bir noktaya doğru evrilebilir.

NİHAT ALİ ÖZCAN: “RUSYA DEVREYE GİREBİLİR”

Güvenlik uzmanı Nihat Ali Özcan olayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
Bölgede hangi uçak ve helikopterlerin uçtuğu radarlar tarafından izleniyordur. Bu veriler analiz ediliyordur. Bunun sonucunda şu sorulacak: Bu kasten mi yapıldı yoksa muğlak bir konu mu? Çünkü bölgede bazı noktalar köyler sürekli el değiştiriyor. Bu işi kasten mi yaptı rejim? Bu işin içinden Rusya da çıkabilir. Hatta hiç hesapta yokken ABD müttefik uçakları da çıkabilir. Bu tartışmaların önümüzdeki günlerde bir askeri ve bir de diplomatik boyutu olacak. Türkiye’nin Esad ile doğrudan bir irtibatı olmadığı için Rusya devreye girebilir.

Bu saldırıyı birden fazla olguyu ve hadiseyi de tetikleyecek gibi görünüyor.

SALDIRININ RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜKMESİNİN YIL DÖNÜMÜNDE YAŞANMASI

Bir ilişki kurulabilir mi emin değilim. Hiç mi kurulamaz kesin bir şey söyleyemeyiz. Bunu ilişkilendirip “bunun propaganda ve psikolojik boyutu çok önemlidir” şeklinde bir analiz yapmak ne kadar önemlidir bilemiyorum.

Bu, rejim uçakları tarafından yapılmışsa Türkiye Rusya’nın devreye girmesini talep edebilir. Türkiye’nin buna cevap vermesi konuyu tırmandırabilir diye düşünüyorum.

Eğer bu saldırıyı rejim güçleri yaptıysa durum daha da kördüğüm haline gelebilir.

Aynı anda birden fazla ölçekte çatışmalar devam ediyor Suriye’de. Rejimin öncelikleri daha farklı. Onlar Halep’e kilitlenmiş durumda şu anda. Daha sonra kuzeye yönelecekleri düşünülüyor.

Çıkarların yarıştığı, birbirinden farklı yerel aktörlerin faaliyet yürüttü, belki de şimdiye kadar karşılaştığımız en karmaşık çatışma bölgesiyle karşı karşıyayız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.