Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarih tutkunu sahaf, Batı Cephesi Karargâhı'na ışık tutuyor

Tarih tutkusu nedeniyle Kurtuluş Savaşı öncesi Akşehir’de konuşlanmış Batı Cephesi Karargâhı ile ilgili geniş bir arşiv oluşturan sahaf Mehmet Güleray (56), Akşehir ve Batı Cephesi Karargâhı ile ilgili tez hazırlayan öğrencilerin ve...

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2014 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2014 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarih tutkunu sahaf, Batı Cephesi Karargâhı'na ışık tutuyor
Tarih tutkusu nedeniyle Kurtuluş Savaşı öncesi Akşehir’de konuşlanmış Batı Cephesi Karargâhı ile ilgili geniş bir arşiv oluşturan sahaf Mehmet Güleray (56), Akşehir ve Batı Cephesi Karargâhı ile ilgili tez hazırlayan öğrencilerin ve araştırma yapanlara da arşiviyle destek oluyor.

Yirmili yaşlarda eski kitapları alıp satmaya başlayan Mehmet Güleray'ın, satın aldığı eski bir kitabın içinde çıkan Akşehir’le ilgili tarihi bir fotoğraftan dolayı fotoğraf ve vesikalara ilgisi artmış. Bu olaydan sonra Akşehir’le ilgili kitapların yanı sıra bilgi, belge ve fotoğrafları arşivlemeye başlayan Güleray, başta Batı Cephesi Karargâhı olmak üzere Cumhuriyet'ten önce kurulmuş Akşehir Osmanlı Bankası, Tarihi Akşehir Evleri ile ilgili birçok kitap ve fotoğrafı arşivledi. Arşiv içinde, Batı Cephesi Karargâhında çekilmiş Atatürk ve İsmet İnönü fotoğrafları, kitaplar ve 1909 yılında kurulan Akşehir Osmanlı Bankası'na ait hisse senetleri yer alırken, Akşehir'de eğitim hayatına katkısı olmuş önemli eğitim kurumlarının fotoğraflı mezun listeleri de bulunuyor.

Arşivi oluşturmak için bir dedektif gibi uğraş veren Sahaf Güleray, bir evde Osmanlıca kitapların olduğunu öğrenince kendisine 3 tekerlekli bir el arabası alarak 3 gün evin önünde ‘Eski kitap alınır’ diye bağırdığını anlatıyor. Güleray, ‘’3. gün yaşlı bir kadın kitapları evinin önüne çıkardı ve bana sattı, çok sevinmiştim’’ diyor.

Her yıl İstanbul’da düzenlenen sahaf fuarları ve festivallerine katılan Güleray, buralarda bulduğu Batı Cephesi Karargâhı ve Akşehir’i ilgilendiren kitapları alarak arşivine yeni kitap ve belgeler eklemiş. Ayrıca tanıdığı eski köklü ailelerden, evlerindeki eski fotoğraflarını alarak, taratıp tekrar sahibine veren Güleray'ın arşivinde yüzlerce kitap, fotoğraf, belge ve vesika bulunuyor. Güleray'ın arşivi şimdiBatı Cephesi Karargâhı ve Akşehir üzerine araştırma yapan araştırmacılar ve tez hazırlayan öğrencilere hizmet veriyor. Sahaf Güleray, tez hazırlayan ve yardım isteyen öğrencilere kitaplarını verdiğini, birçoğunun geri gelmediğini ifade etti. Birçok araştırmacıya da belge bilgi ve fotoğraflarıyla yardımcı olan Sahaf Mehmet Güleray, en son Dr. Muharrem Bayar’ın 590 sayfalık Akşehir Tarihi isimli çalışmasına Batı Karargâhı fotoğrafları ve belgeleriyle katkı sunmuş.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.