Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Taraf'a 4. vergi operasyonu

Taraf gazetesine yönelik bir vergi incelemesi daha başlatıldı. Geçtiğimiz yıl, gazetenin hesaplarına yönelik üç ayrı vergi incelemesi kararı alan AK Parti hükümeti, seçimlere 14 gün kala yeni bir vergi incelemesi başlattı. Taraf yönetimi,...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2015 08:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2015 08:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Taraf gazetesine yönelik bir vergi incelemesi daha başlatıldı. Geçtiğimiz yıl, gazetenin hesaplarına yönelik üç ayrı vergi incelemesi kararı alan AK Parti hükümeti, seçimlere 14 gün kala yeni bir vergi incelemesi başlattı. Taraf yönetimi, incelemenin tutanağını imzalamak için seçimlere iki gün kala 5 Haziran'da Vergi İdaresi Başkanlığı'na çağrıldı.

Taraf gazetesi, vergi incelemesini 'Taraf'a operasyon' başlığı ile okuyucularına duyurdu. Gazete, operasyon hakkında şu bilgileri paylaştı:

"AKP hükümetinin Taraf'a yönelik 'vergi işkencesi', 2012 yılının Aralık ayında başladı. Taraf'ın muhalif yayınlarından hoşlanmayan AKP, vergi müfettişi Abdulah Kiraz'ı Taraf'ın ve grup şirketlerinin hesaplarını incelemek için görevlendirdi. 2012 yılının Aralık ayında incelemeye başlayan Kiraz, 14 ay boyunca Taraf'ın ve grup şirketlerinin geriye dönük beş yıllık hesaplarını adeta didik didik etti. Bir şey bulamayan Kiraz, 14 ayın sonunda basın kuruluşlarının neredeyse tamamının uyguladığı hurda kağıtlara KDV'nin sıfır alınmasını gerekçe göstererek 5.5 milyon liralık haksız vergi cezası kesti. Ardından da, Kiraz başkan yardımcılığı görevine terfi ettirildi. Kiraz, Sabah gazetesinin de hurda kağıtta KDV'yi sıfır aldığını gösteren 'faturaları' ise, 'Aman bunları ben görmemiş olayım, başım belaya girer' diyerek, kabul etmedi.

RAPORUN İMZASI KURUMADAN İKİNCİ İNCELEME BAŞLADI

Abdullah Kiraz, 5.5 milyon liralık haksız vergi cezası içeren raporu 2014 yılının ilk çeyreğinde tebliğ etti. Raporla ilgili, itiraz işlemleri sürerken Maliye Bakanlığı, incelenen yıllarla ilgili yeniden vergi incelemesi kararı aldı. Bu kez de, incelemeler için mesleğe 2012 yılında başlamış Müfettiş Yardımcısı Elif Mutlu'yu görevlendirdi. Mutlu da, üstadı Abdullah Kiraz tarafından 14 ay boyunca incelenen hesapları, 2014 yılının Haziran ayından itibaren yeniden incelemeye başladı.

KÖŞK SEÇİMLERİ ÖNCESİ 3. İNCELEME

Müfettiş yardımcısı Mutlu'nun, vergi incelemesi AKP hükümetini kesmedi. İnceleme devam ederken Köşk seçimleri öncesinde Maliye Bakanlığı, yeni bir inceleme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda Taraf'ın sadece kağıt üzerinde bulunan ve hiçbir zaman yayına geçmeyen televizyonu hesaplarının incelenmesi öngörüldü. Müfettişler, olmayan televizyonun hesaplarını da incelemeye başladı. Mutlu'nun, vergi incelemesi geçtiğimiz ay tamamlandı. Ancak, daha rapor teslim işlemleri tamamlanmadan, Maliye Bakanlığı, yeni bir inceleme kararı alarak tarihe geçti. Vergi müfettiş yardımcısı Elif Mutlu, 21 Mayıs tarihinde Taraf yönetimine yeni incelemenin tebliğini yaptı. Tebliğde, Taraf gazetesinin sahibi görünen Alkım Şirketi'nin 2013-2014 yılı hesaplarına ilişkin vergi incelemesi kararı alındığı vurgulandı. Tebliğ yazısında, Taraf yönetimi inceleme tutanağını imzalamak için 5 Haziran tarihinde Vergi İdaresi Başkanlığı'na davet edildi. Yani seçimlerden iki gün kala, Taraf'ın daha önceden bir çok kez incelenen hesaplarına yönelik dördüncü kez inceleme başlatılacak.

GÜNLERİ BİLE KARIŞTIRDI

Taraf gazetesine 7 Haziran seçimleri ayarlı yeni vergi incelemesinin tebliğ yazısında yapılan tarih hataları ise kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Mutlu'nun 21 Mayıs tarihinde tebliğ ettiği inceleme yazısında, tutanaklara 5 Haziran Pazartesi günü imzalanacağı belirtildi. Oysa, 5 Haziran tarihi Cuma gününe rastlıyordu. Bu hata bile incelemenin ne kadar özensiz olduğunu ortaya koydu."

MEHMET BEY, SABAH'I KAÇ KEZ İNCELEDİNİZ

Taraf gazetesinin haberinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bazı sorular soruldu. 'Mehmet Bey, Sabah'ı kaç kez incelediniz' başlıklı yazıda yer alan sorular şöyle:

"Makam araçlarının, 3.3 milyar liralık masrafını 'çerez parası' olarak nitelendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, yaklaşık bir yıl içinde aynı yıl hesaplarına yönelik dört ayrı vergi incelemesi kararı alınan 'mükellef' olarak bazı sorular yöneltmek istiyoruz.

1-Sabah Grubu başta olmak üzere, hükümete yakın medya kuruluşları arasında sayılan, Star Medya Grubu, Akşam Grubu, Ciner Grubu ve Doğuş Grubu'nun hesaplarıyla ilgili son beş yıl içinde vergi incelemesi yaptınız mı?

2-Yaptıysanız herhangi bir ceza kestiniz mi? Örneğin hurda kağıtta KDV'yi sıfır alan Sabah gazetesine ne kadarlık vergi cezası kestiniz?

3-Milletin anasını küfreden Mehmet Cengiz'in 424.4 milyon liralık vergi cezasını sıfırladınız mı?

4-Yeni Şafak'ın da sahibi bulunan Albayrak Grubu'nun 55.7 milyon liralık vergi cezasını 1.2 milyon liraya düşürdünüz mü?

5-Hükümete yakın medya kuruluşları arasında yer alan Kanal A televizyonun sahiplerinin 135.5 milyon liralık vergi borcunu 5.8 milyon liraya düşürdünüz mü?

6-'Penguen yayıncılığını' Türk medya sektörüne kazandıran Doğuş Grubu'nun vergi cezalarını kaça düşürdünüz?

7-Aynı gruba, Haziran arazilerinin kiralanması işlemlerinde ne tür avantajlar sağladınız?

8- Adı liman operasyonuna karışan kardeşinizin ticari ilişkilerini, MASAK'a incelettirdiniz mi?

9-Vergi inceleme operasyonlarını kendisini, 'ekonominin Hakan Fidan'ı olarak nitelendiren Maliye eski Müsteşarı Naci Ağbal'ın yürüttüğü ve operasyondan size bile haber vermedikleri doğru mudur?"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.