Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süleyman Soylu, Aksaray Üniversitesi’nde değişen dünyayı anlattı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi’nce düzenlenen ve ‘Eğitim Günleri’ adı verilen konferanslar serisinin 8’incisine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu konuk oldu. Soylu, kendisini dinlemeye gelen il protokolü ve...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Süleyman Soylu, Aksaray Üniversitesi’nde değişen dünyayı anlattı
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi’nce düzenlenen ve ‘Eğitim Günleri’ adı verilen konferanslar serisinin 8’incisine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu konuk oldu. Soylu, kendisini dinlemeye gelen il protokolü ve öğrencilere ‘21’inci Yüzyılda Türkiye ve Dünya Vizyonu’ konulu bir konferans verdi. Değişen dünya ve buna bağlı olarak değişen Türkiye’den söz eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, konjonktürü iyi okumak gerektiğinin altını çizdi.

KONFERANSLAR SERİSİ DEVAM EDECEK

ASÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, konferans öncesinde yaptığı kısa açıklamasında, ‘Eğitim Günleri’ adını verdikleri konferanslar serisinin süreceğini, Kasım Ayı’nda Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan, Aralık Ayı’nda ise Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi’nden Dr. Necdet Subaşı’nın ASÜ’ye geleceğini belirtti.

"ÖNEMLİ BİR KIRILMA VE DEĞİŞİM SÜRECİ YAŞANIYOR"

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Türkiye’nin dışa açılmaya çalıştığı, dünyaya ayak uydurma çabası içerisine girdiği, bir yandan kendi içindeki asırlık sorunları çözmeye uğraşırken, bir yandan da bölgedeki ülkelerle, komşularıyla barışmaya ve bir dünya devleti olmaya çalıştığı bir dönemden geçtiğini söyledi. Son derece önemli tespitlerde bulunan Rektör Acar, bütün dünyada soğuk savaş dönemi sonrası sancılarının yaşandığını belirterek, “Önemli bir kırılma, önemli bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmakta. Çevremizdeki ülkeler ve Ortadoğu, dünyanın en hareketli bölgelerinden bir tanesi. Artık soğuk savaş dönemi bittikten sonra, -küreselleşmenin de etkisiyle- dünyadaki ülkelerin birbirleriyle entegrasyonu hızlandıkça eski kalıplar sorgulanıyor, eski rejimler değişiyor, artık ülkelerin pek çoğu kendilerine ekonomide ve siyasette yeni yollar çizmeye başlıyorlar” dedi.

"2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILIYOR"

Türkiye’nin bir yandan kendi tarihsel geçmişine uygun yeni bir misyon benimserken, diğer yandan içerideki sorunları barışçı yollardan çözmeye çalıştığına temas eden Prof. Dr. Mustafa Acar, “Türkiye’nin 21’inci yüzyıla damgasını vurabilen bir ülke olması yolunda önemli adımlar atılıyor ve 2023 vizyonu çerçevesinde ortaya büyük hedefler konuluyor. Türkiye, 2023 yılında, arzu ediyoruz ki; dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olsun, 2 trilyon dolarlık gayri safi milli hâsıla üretsin, kişi başına geliri 25 bin doları aşsın ve yıllık ihracatı 500 milyar dolara ulaşsın. Bu hedefler kendiliğinden erişilebilir hedefler değil. Bunlar için hem akademisyenlerin, hem siyasetçilerin, hem araştırmacıların, hem sivil toplum kuruluşlarının, hem de iş dünyasının el ele vererek, bir sinerji yaratarak çalışması gerekiyor” dedi.

"DÜNYA ARTIK ESKİ DÜNYA DEĞİL"

‘21’inci Yüzyılda Türkiye ve Dünya Vizyonu’ konulu konferansta konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, konjonktürün ve dünyanın, dünyanın nereye gittiğinin ve nasıl bir süreç içerisinde olduğunun iyi okunması gerektiğini söyledi. Yeni okumaların gerekliliğini güncel örneklemelerle izah eden Süleyman Soylu, “Arap Baharı bize neyi anlatmaya çalıştı? Bunu iyi analiz etmeliyiz. Geniş, büyük ve global dünyayı, fiber optik kablolarla ulaşılabilir küçük bir köy haline getiren yapının nasıl olduğunu içimizde iyi hissetmeliyiz. Bunun için, dünya siyasası nereye gidiyor? Türkiye siyasası nereye gidiyor? Ortadoğu nerededir? Kafkaslar bize ne anlatıyor? Balkanlarda ve etrafımızdaki coğrafyada bugün neler oluyor? Bunu en iyi şekilde bilmeliyiz” dedi. Bunların eğitimle, esnaflıkla, sporla, sanatla, estetikle ve hayatın her alanıyla ilgili olduğunu kaydeden Süleyman Soylu, “Dünya eski dünya değil. 21’inci yüzyıl öncesi dünyayla 21’inci yüzyıl sonrası dünyayı eğer farklılaştırmaz, farklı okumaları ortaya koymazsak büyük yanılgılar içerisinde olabiliriz” diye konuştu.

DEĞİŞİMİ ÖRNEKLERİYLE İZAH ETTİ

Dün belediyelerin kendi alanlarındaki çöplerin başka belediyelerin sınırları içerisine dökülmesi için büyük çaba sarf ettiğini, bugün ise belediyelerin kendi çöplerinden enerji elde etmenin kavgasını yaptıklarını belirten Soylu, “Ekonomik lobilerde de, toplumların ve insanların taleplerinde de ciddi değişiklikler var” dedi. Süleyman Soylu, değişen dünyayı şu örneklerle anlattı: “Dün, Washington’un arka sokaklarında siyah ve beyaz çocuklar birbirleriyle oyun oynayamıyorken, siyahlarla beyazlar aynı hayatı ve birlikteliği sürdüremiyorken, bugün iki dönemdir, 15 trilyon dolarlık gayri safi hâsılaya ulaşan bir ülkenin Başkanı’nın siyahî olduğunu görmezden gelirsek, yenidünyayı anlamakta zorlanırız. Soğuk savaş öncesi Doğu Berlin’den Batı Berlin’e bakarken, belki rüyalarında bile bunu hissedemeyen Angela Merkel’in, bugün Avrupa’nın en önemli, en güçlü ve en zengin ülkesinin, Birleşmiş Almanya’nın lideri olduğunun ne anlama geldiğini tam anlamıyla okuyamıyorsak, belki büyük bir sıkıntıyı gelecek zamanda yeniden kucağımızda hissedebiliriz demektir. Düne kadar Saddam’ın kimyasal silahlarından bir şekilde kaçmak için mağaralara sığınan ve rahmetli Özal’ın verdiği Kırmızı Pasaportla yurtdışına çıkabilen Talabani’nin, iki dönemdir Irak Cumhurbaşkanı olduğunu okuyamıyorsak, 21’inci yüzyılın farklılığını tam anlamıyla hissedemiyoruz demektir. 1997 – 98’de yaptığı konuşma ve okuduğu şiirden dolayı cezaevine giden bir kişinin, 11 yıldır sadece ülkesinin değil, bölgesinin kaderini, ortaya koyduğu iradeyle yönlendirdiğini anlayamıyorsak, bu yüzyılı okumakta zorlanıyoruz demektir. Aslında 21’inci yüzyılda ötekilerin, dünyanın her noktasında, dünyanın merkeziyle yeniden bir anlaşma içerisinde olmaya çalıştığını veya çevrenin kendi içerisinde yepyeni bir merkez oluşturduğunu anlayamıyorsak, 21’inci yüzyılı okuyabilme konusunda büyük bir sıkıntıyı kendi içimizde hissediyoruz demektir.”

Konferansın ardından, ASÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz’ın moderatörlüğünde sorulara cevap veren Süleyman Soylu, Aksaray’da olmaktan büyük keyif aldığını belirtti. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Soylu’ya günün anısına bir plaket takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.