Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Şikede kumpas' soruşturmasında 12 tutuklama

Şike'de kumpas soruşturmasında mahkemeye sevk edilen 32 şüpheliden 12’si “haberleşmenin gizliliğini ihlal ve silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklandı. Kararda, şike soruşturmasının FETÖ/PDY terör örgütünün her alanda var olma iradesi doğrultusunda topluma etkisi büyük olan bir kulübü ele geçirmeye yönelik yapıldığı ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2016 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2016 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Şikede kumpas' soruşturmasında 12 tutuklama


Şike'de kumpas iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 32 şüphelinin sorgusu dün gece saat 03.30 sıralarında sona erdi.
İstanbul 2’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararda, “FETÖ/PDY terör örgütünün her alanda var olma iradesi doğrultusunda bir kısım yöneticilerce futbol alanında da etkinliğe kavuşma adına sosyo ekonomik olarak topluma etkisi büyük olan bir kulübü ele geçirmeye yönelik iradenin olduğu” anlatıldı.
Bu irade doğrultusunda alınan karar ve talimatları ile Türkiye Cumhuriyeti yasalarında soruşturmaya başlandığı esnada şike eyleminin henüz suç olarak tanımlanmadığı ifade edilen kararda, “İddia olunan şike eyleminden dolayı Fenerbahçe Spor Kulübünün başkanının, Fenerbahçe’nin bir kısım yöneticilerinin, Futbol Federasyonu Başkanı’nın ve bir takım spor kulübü yöneticileri ile futbol camiasına ilişkin isimlerin yasa dışı yollarla silahlı örgüt lideri, yöneticileri kurduğu iddiasıyla teknik ve fiziki takibe maruz bırakıldığı” ifade edildi.
FETÖ’NÜN BEYİN ORGANI MEDYADA ALGI YÖNETİMİ YAPILDI
Birbiriyle doğrudan bağlantısı olmayan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı ve Futbol Federasyon Başkanı’nın silahlı suç örgütüyle ilişkiliymiş gibi gösterilerek söz konusu takibe ve silahlı örgüt iddialarına zemin hazırlandığı aktarılan kararda, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce şike davasında verilen beraatlere değinildi. Kararda, “Kamuoyunca FETÖ/PDY’nin beyin organı olarak bilinen Taraf, Bugün, Zaman, Samanyolu Tv gibi yayın organlarıyla bu operasyon doğrultusunda içlerinde firari örgüt yöneticilerinin de bulunduğu kişilerce soruşturmaya yönelik algı yönetimi yapıldığı” denildi.
FİRARİ EKREM DUMANLI’NIN YAZISI İMA İÇERMEKTE
Toplum nezdinde şike soruşturmasına meşruiyet kazandırılmaya çalışıldığı anlatılan kararda, “Firari Ekrem Dumanlı’nın 11 Temmuz 2011 tarihli yazısında 'Şike bir milattır ve her şey tepeden tırnağa yeniden şekillenir' içeriği ile bu şike operasyonunun ve ardından örgütçe yapılacak diğer operasyonlarının imasını içerir yazı yazdığı” aktarıldı.
12 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Mahkeme, şüpheliler Mustafa Tunç, Mehmet Aslan, Ömer Faruk Okşaş, İbrahim Emre, Abdullah Çelik, Mustafa Okumuş, Haşim Gülal, Kemal Atılgan, Seyfi Erdoğan, Soner Koç ve Halil Ardıç’ın Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’nde bu konu ile ilgili olarak etkin görevlerde bulundukları ve çoğu dinleme raporlarına imza ve paraf attıklarını belirtti. Bu isimlerin soruşturmanın genişletilmesine yönelik eylemlerinin aktif ve belirleyici olarak yer alması, gerekçe gösterilerek “haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek ve silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklanmalarına karar verildi. Mahkeme şüpheli Necmettin Karapınar’ın ise “haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek” ve “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçlarından tutuklanmasına hükmetti.
20 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
Cemalettin Mutlu, Ali Çelik, Talip Yıldırım, Yunus Memişbey, Ahmet Karakaya, İsmail Özcan, Kerim Küçük, Yalçın Çilbiroğlu, Harun Birsen, Tunahan Tunçay ve Lokman Yanık, Eyüp Aytar, Mustafa Yaşar Öner, Orhan Demirtaş, Erdal Kaypak, Sezai Akgün, Hüseyin Duran, İbrahim Gündüz ve Etem Taşbulut ise mevcut delil durumu, haklarındaki suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak serbest bırakıldı. Mahkeme şüphelilerin bazıları hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.
YILDIRIM BERAAT ETMİŞTİ
Futbolda Şike iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da yargılandığı davada mahkeme 9 Ekim 2015 tarihinde, Yıldırım'ında aralarında bulunduğu 36 sanığın ''şike'' ve ''örgüt'' suçundan beraatine karar vermişti. Aziz Yıldırım, yargılama devam ederken, Başsavcılığa bir dilekçe sunarak, soruşturmayı yürütenler hakkında şikayetçi olmuştu. Başsavcılık, Yıldırım’ın şikayeti üzerine Şike Kumpas soruşturması başlatmıştı.
OPERASYON YAPILMIŞTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Şike soruşturmasında kumpas yapıldığı iddialarına ilişkin 19 Nisan 2016 tarihinde İstanbul merkezli 28 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. 6’sı tutuklu 64 şüpheli hakkında işlem başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 46 şüpheli emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilmişti. Soruşturma savcılığı 46 şüpheliden 29’unu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Daha sonra emniyette işlemleri biten 3 şüphelinin daha sevk edilmesiyle birlikte tutuklanması talep edilen şüpheli sayısı 32’ye ulaştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.