Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şikayet sayısı patladı, tüketicinin mahkemesi de dertli

Türkiye’nin en kıdemli tüketici mahkemesi hakimi Ahmet Yıldırım, Gediz Üniversitesi Tüketici Hukuku Sempozyumu’nda konuştu: “Bu yıl 15 Ekim’e kadar 4 bin 400 dosya sayısına ulaştık. Oysa bir tüketici mahkemesinin senede en fazla 250...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şikayet sayısı patladı, tüketicinin mahkemesi de dertli
Türkiye’nin en kıdemli tüketici mahkemesi hakimi Ahmet Yıldırım, Gediz Üniversitesi Tüketici Hukuku Sempozyumu’nda konuştu: “Bu yıl 15 Ekim’e kadar 4 bin 400 dosya sayısına ulaştık. Oysa bir tüketici mahkemesinin senede en fazla 250 dosyaya bakması gerekiyor. Bu işin sağlıklı yürümesi için yargı çevrelerini eleştiriyorum ve çözüme katkıda bulunmalarını istiyorum.”

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin düzenlediği sempozyumun kapanışında, tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetleri masaya yatırıldı. Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Atalay’ın başkanlığındaki oturumda, İzmir 1. Tüketici Mahkemesi Hakimi Yıldırım ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Atalı konuştu. Hakim Yıldırım, şikayet sayısının her sene çığ gibi arttığına, bu yıl bakması gereken dosya sayısının 15 Ekim’de 4 bin 400’e ulaştığına işaret etti. Şikayetlerin başında cep telefonları ve bankacılık hizmetleri ile ücretlerinin geldiğine dikkat çekerek, “15 Ekim’den bu yana dosya kabul edemiyoruz. Bir tüketici mahkemesinin yılda en fazla 250 dosyaya bakması gerekiyor. Bu iş yükünün en önemli nedeni, hizmet alanımızın geniş tutulması. Adliye olan yerlerden bile biz sorumluyuz. Bir diğer sebep de iş yükümüzü hafifletsin diye kurulan tüketici hakem heyetleri. Hukukçu olmayan, ilgisiz kişilerin görev aldığı bu heyetlerin yanlış kararlarını düzeltmeye çalışıyoruz. İş yükümüzü azaltacaklarına, daha da arttırıyorlar.” dedi.

Doç. Dr. Atalı da tüketici hakem heyetlerini eleştirdi ve kaldırılması gerektiğini savundu. “Belediyenin hal ve mal müdürü ile kaymakamın özel kalem müdürünün görev aldığı bu heyetler, ne kadar hukuki karar verebilir?” diye soran Atalı, şöyle devam etti: “Parasal değeri 3 bin TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda bu heyetler sorumlu. Mahkeme değiller ancak yargısal faaliyet yürütüyorlar. Hukuki bilgisi bulunmayan kişilerden, uyuşmazlık çözmelerini bekliyoruz. Tüketici, Borçlar ve Ticaret kanunlarını bilmeyen kişiler, bu yasaların kapsamındaki dosyalar hakkında nasıl sağlıklı karar verebilir? Heyettekilere eğitim vermek de imkansız, çünkü sürekli değişiyorlar. Buralardan çıkan kararlara yönelik denetim yolu da kapalı. Neresinden tutsak elimizde kalıyor. Bunların yerine ilgili hakimlikler oluşturulmalı, tüketici uyuşmazlıklarıyla sadece hukukçuların ilgilenmesi sağlanmalı.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.