Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şifa Üniversitesi Hastanesi'nde Pelvik Taban Sağlığı Ünitesi kuruldu

Farklı sebeplerle yetişkinlerde ve ileri yaşlarda görülen idrar, dışkı ve gaz kaçırma, kabızlık ve benzer rahatsızlıkların tetkik ve tedavisine yönelik olarak, Şifa Üniversitesi Basmane Hastanesi’nde özel bir ünite kuruldu. Ünite doktorlarından...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şifa Üniversitesi Hastanesi'nde Pelvik Taban Sağlığı Ünitesi kuruldu
Farklı sebeplerle yetişkinlerde ve ileri yaşlarda görülen idrar, dışkı ve gaz kaçırma, kabızlık ve benzer rahatsızlıkların tetkik ve tedavisine yönelik olarak, Şifa Üniversitesi Basmane Hastanesi’nde özel bir ünite kuruldu. Ünite doktorlarından üroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Musa Saraçoğlu, “Bunlar hayati tehlikesi olmasa da hayatı kâbusa çeviren, hayat kalitesini çok düşüren hastalıklar. O yüzden hiçbir hastamızın bu sorunlarla yaşamaya devam etmesini arzu etmiyoruz.” dedi.

Şifa Üniversitesi Basmane Hastanesi’nde, Pelvik Taban Sağlığı Ünitesi hizmete girdi. Leğen kemiğinin tabanını döşeyen ve karın alt bölgesindeki organlara destek olan bağ ve kas dokularıyla ilgili hastalıkların tetkik ve tedavisini üstlenen ünite, elde ettiği başarılı sonuçlarla dikkat çekiyor. Pelvik tabanda idrar kesesi, kalın bağırsakların son kısmı ve cinsel organların bulunduğuna dikkat çeken gastroenteroloji uzmanı Dr. Ramazan Öztürk, “Doğum, yaşlanma, sinir sistemi, şeker gibi çeşitli hastalıkların etkisiyle bu bölgede oluşan değişiklikler, buradaki doku ve organların yapı ve çalışmasını bozabiliyor. Bu değişiklikler sonucunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. Bunların içinde en önemlilerini idrar, gaz ve dışkı kaçırma, makat ağzındaki kasların tersine kasılması nedeniyle ortaya çıkan kabızlık ve buradaki organlarda sarkma olarak sıralayabiliriz.” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Saraçoğlu ise, “Sorunun büyüklüğüne karşın hastalar, bazen nereye müracaat edeceklerini bilmiyor Bazen de bu tür problemlerin çözümünün olmadığını düşündüklerinden ya da utanma duygusuyla problemlerine çözüm arayamıyorlar. Halbuki bu tür problemlerin büyük oranda tanı ve tedavisi mümkündür. Hastanemiz bünyesinde Pelvik Taban Sağlığı Ünitesi bu amaçla kuruldu. Ünitemiz, bu konuda belli bir birikime sahip ve özel eğitim almış uzman hekimler yönetiminde, multidisipliner bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor.” dedi. Tedavi yöntemi olarak basit şeylerden başladıklarını belirten Saraçoğlu “Örneğin hayat tarzı değişiklikleri, davranış tedavileri, diyet alışkanlıkları, egzersizler, elektrikle uyarılar, ilaç tedavileri, son olarak da cerrahi müdahale, buradaki tedavi yöntemlerimiz arasında yer alıyor. Bazı hastalıklar çok basit ilaç tedavileriyle düzeliyor, bazıları sadece hayat tarzı değişikliğiyle iyileşiyor. Bazılarında ameliyatla sonuç alabiliyorsunuz ama sonuçta yüzde 90'ın üzerinde bir başarı oranı elde ediyoruz. Tam olarak başarı sağlanamayan hastaların da hayat kalitesini arttırıyoruz.” diye konuştu.

PELVİK TABAN ÜNİTESİ’NDE NELER YAPILIYOR?

Bu hasta grubuna yönelik muayeneler:
Hastalığın derecesi ve yaşam kalitesine olan etkilerini belirlemeye yönelik anketler
Ürodinamik incelemeler (İdrar kaçırmanın sebebini anlamaya yönelik testler)
İdrar akım hızı ölçümü
Sistometri
Basınç-akım çalışması
EMG
Fekal inkontinans ile ilgili tetkikler
Anorektal manometri
Salin kontinans testi
Rektal duyarlılık testi ve diğer testler
Anal dissinerjiye bağlı kabızlık ile ilgili testler
Kolon transit zamanı çalışması
Balon atma testi
Dinamik MR ve diğer görüntüleme yöntemleri ile bölgenin görüntülenmesi
Biofeedback tedavisi (Anorektal bölgeye yönelik rehabilitasyon uygulamaları)
Pelvik tabanın manyetik dalgalarla uyarılması tedavisi
Cerrahi tedavi yöntemleri
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.