Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Serebral Palsili hastası çocuklar: Bize acıyarak bakmayın

Birden çok engelliliği barındıran beynin bir bölgesindeki hasarla ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği hastalığı olan Serebral Palsili’li çocuklar, kendilerine acınarak bakılmamasını istiyor. Serebral Palsili hastası olarak dünyaya gelen...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Serebral Palsili hastası çocuklar: Bize acıyarak bakmayın
Birden çok engelliliği barındıran beynin bir bölgesindeki hasarla ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği hastalığı olan Serebral Palsili’li çocuklar, kendilerine acınarak bakılmamasını istiyor. Serebral Palsili hastası olarak dünyaya gelen 14 yaşındaki Murat Çakır, dışarıya çıktığı zaman insanların kendisine acıyarak bakmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

Serebral Palsili’li çocuklar, Serebral Palsili Çocuklar Derneği’nde (SERÇEV) bir araya geldi. Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine sıkıntılarını anlatan Serebral Palsili’li çocuklardan 6. sınıf öğrencisi Murat Çakır, “Engelli olmamız bize acımanızı gerektirmiyor. Bize yardım edin. Bizim sıkıntılarımızı paylaşın. Bize öyle bir bakış atıyorsunuz ki psikolojimiz bozuluyor. Dışarı çıkmak istemiyoruz. İnsanların bakışlarından korkuyoruz. Diğer insanlarla nasıl arkadaş oluyorlarsa bizimle de öyle arkadaş olsunlar. Ama bu zihniyeti dünya kavramış değil.” dedi.

İKİZİ DE SEREBRAL PALSİLİ

Murat’ın ikiz kardeşi olan Furkan Çakır da kardeşi gibi Serebral Palsili olarak dünyaya gelmiş. Okula başlamadan önce hiç arkadaşı olmadığını ifade eden Furkan, SERÇEV’in katkılarıyla devlet tarafından kurulan Gökkuşağı İlköğretim Okulu'na gidinceye kadar hiç arkadaşı ve sosyal hayatı olmadığını belirtti. Furkan, “Annem beni dışarıya çıkarmak istediği zaman onu tersliyordum. Ama şimdi arkadaşlarımla oyun oynayabiliyorum.’’ diye konuştu.

"’EZİLİRSİN’ DİYE OKULA ALMADILAR"

Bir diğer engelli 8. sınıf öğrencisi Muhammet Metin de başka okulların kendisini ‘ezilirsin’ diye almadığına işaret ederek, şunları dile getirdi:
“Çok ağladım. 12 yaşında okula başladım. Bu okul iyi ki var. Ama bazı seçmeli dersler engelimizden dolayı çok zorluyor. Bu derslerin kaldırılmasını istiyoruz. Bir engelli seçmeli derse mi katılsa daha önemli? Fiziğe mi katılsa daha önemli? Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza sesleniyorum. Bu okullar Türkiye’nin her yerine yayılsın. Bazı engelliler okula gidemiyor. Sıkıntıdan sigaraya bile başlayanlar oluyor. Devletimiz meslek lisemizin yapılışını hızlandırırsa çok mutlu oluruz. Serebral Palsili, okula gitmeye, arkadaş bulmaya engel değildir.’’

“’İLAÇ ALMAZSAK ÖLECEĞİZ’ ENDİŞESİYLE YAŞIYORLAR”

Serebral Palsili birçok çocuk ilaç kullanmak zorunda. İlaçlarını saatinde almazlarsa çocukların nöbet geçirerek ölebileceği endişesini sürekli taşıyan veliler ise devletten okulda durabilecek sağlık çalışanı istiyor. Çocukların en çok ihtiyaç duydukları şey ise okulda bir fizyoterapistin olması. Zorunlu olan seçmeli derslerden dolayı fizik tedaviye zamanında gitmekte zorlanan çocuklar bazı seçmeli derslerden muaf tutulmalarını istiyorlar.

“GÖRME ENGELLİLERE SESLİ KİTAP”

SERÇEV’in kurucusu olan Mehmet Gürkan ise engelli çocukların spor ve sanatla mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi. Gürkan, ‘’Görme engellilerin yanından geçerken ‘sizler için ne yapabilirim’ diye soruyordum. ‘Bizim için kitap okur musun’ dediler. Kitap okumaya başladım onlara. Bu kitap okumalar zamanla kasetlere kaydolmaya ve yayılmaya başladı. Sonradan da sesli kitaplar çıktı. Bu çalışmalarımın 4. yılında eve gittiğim bir gün bir baktım benim de Serebral Palsili bir oğlum olmuş.” diyerek, örnek gösterilen çalışmasına nasıl başladığını anlattı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.