Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sendikalar: MEB'in dershanelere alternatif kursları ilgi görmedi

Aktif Eğitimciler Sendikası Malatya Şube Başkanı Fatih Yanardağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dershanelerin kapatılmasını meşrulaştırmak amacıyla okullarda açtığı takviye kurslarına ilginin yetersiz olduğunu belirtti. Türk Eğitim-Sen...

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2015 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2015 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aktif Eğitimciler Sendikası Malatya Şube Başkanı Fatih Yanardağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dershanelerin kapatılmasını meşrulaştırmak amacıyla okullarda açtığı takviye kurslarına ilginin yetersiz olduğunu belirtti. Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol da evlerinden ‘kursa gidiyorum’ diye ayrılan öğrencilerden birçoğunun derslere girmediğini dile getirdi.

Bakanlığın, 2008 yılında ‘amacına hizmet etmediği’ gerekçesi ile kapattığı kurslar, 6 yıl sonra bu yıl 20 Ekim’de tekrar açılmıştı. Eğitim sendikaları, sınava hazırlık için ortaokul ve lise öğrencileri için okullarında, mezunlar için de halk eğitim merkezlerinde düzenlenen kursların başarısız olduğunu savundu. Devam zorunluluğu olmayan kurslara öğrencilerin ilgi göstermediğini ileri süren sendika temsilcileri, kurs için 9 TL’lik ders ücretinin de öğretmenleri tatmin etmediğini ekledi.

Aktif Eğitimciler Sendikası Malatya Şube Başkanı Fatih Yanardağ, Bakanlığın, düzenlediği bu kurslarla eğitim sisteminde dershanelerin ihtiyaç olduğunu ikrar ettiğini belirtti. Dershanelerin kanun zoruyla kapatılmasının kamuoyuna yansıtıldığı gibi eğitsel gerekçelere dayalı olmadığını ve bu kararın hatalı olduğunu da kabul etmiş olduğunun da ortaya çıktığını vurgulayan Yanardağ, "MEB’e biz de milletimiz adına soruyoruz, hani dershanelere gerek yoktu? Hani dershanelerde çocuklarımızın ve gençlerimizin yarış atı gibi yoğun bir programa tabi tutulması doğru değildi? Hani gençlerimiz dershanelere ayıracakları vakitleri sanat, spor vb. sosyal etkinliklere ayıracaklardı? Üç-beş ayda ne değişti ki şimdi siz neden devlet eliyle dershanecilik yapmaya kalkışıyorsunuz? Dershanecilik kötü idi ise devlet eliyle dershanecilik yapmak nereden icap etti? Dershanecilik iyi bir şeyse mevcut kurumları neden kapattınız?”

Kurslarda görev alacak öğretmenlere ödenecek ücretin yükseltileceği yönünde beyanlar olduğunu anımsatan Yanardağ, “Ama bu konuda hala net bir açıklama yapılmamaktadır. Böyle plansız, programsız eğitim mi olur? Öğretmenleri önce ek gelirlere mahkum edenler, şimdi de boş vaatlerle bunun istismarını mı yapıyorlar? Devlet, dershane yerine getirdiği kurslarda görev alacak öğretmene, ders başı 9 lira ücreti layık görüyor. Gün boyu çalışan öğretmen, akşamın geç saatlerinde sırf 9 lira için vereceği derslerde ne kadar verimli olabilir? Kurslarda öğrenciler farklı dokümanlar kullanamıyor ve zengin bir içerik sağlanamıyordu. Bu da motivasyonu azaltıyor ve devamsızlığa da sebebiyet vermektedir. Kurslarda zengin bir test ve soru imkânı sağlanmamıştı. Ayrıca, öğrenci devamsızlıkları kurslarda çok fazla olmuştur. Devamsızlık yoklamaları neticesinde çıkan sonuçlar veliye aktarılmıyor ve devamsızlıklar dönüt olarak velilere haber verilmiyor, maalesef öğrencilerin bir kısmı kurs yerine sokaklarda gezmektedir. Özetle, dershanelere alternatif olarak yapılandırılmaya çalışılan hafta sonu kursları birçok yönden başarısız olmuştur." diye konuştu.

'Örgün eğitimde dış desteğe gerek yok' söylemlerine karşın kursların yaygınlaştırılmaya çalışılmasından doğan çelişkiye dikkat çeken Yanardağ, "Madem amaç öğrencilerin sınavlarında başarı sağlamak ise neden dershaneleri kapatılma sürecine zorlanmıştır. Madem örgün eğitimde dışarıdan desteğe gerek yok neden hafta sonu kurslar yaygınlaştırılmaya ve teşvik edilmeye çalışılmaktadır. Aktif Eğitim-Sen olarak eğitimin daha profesyonel bir şekilde yapılması, eğitimde mutlak başarı için dershanelerin hala bir ihtiyaç olduğunu bir defa daha burada ifade etmek isteriz. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi hafta sonu kurslar tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Birçok konuda olduğu gibi, bu konuyu da ben yaptım oldu” mantığıyla hayata geçirilmiş ve birilerinin kişisel hırs ve heveslerinin bedelini yine millet ve özellikle günahsız gençler ödeyecektir" ifadelerini kullandı.

Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol da Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı hafta sonu kurslarının doğru düzgün bir yasal mevzuatının bulunmadığını bildirdi. Acilen güncellenmiş bir kurs yönetmeliği çıkarılması gerektiğini ifade eden Şenol, kurs programını disipline eden bir mevzuat olmamasının hayatiyet arz ettiğini vurguladı. Kurslara ilginin az olduğunu söyleyen Şenol, bununla birlikte evlerinden ‘kursa gidiyorum’ diye ayrılan öğrencilerin derslere girmediğini dile getirdi. Şenol, “Acilen kurs yönetmenliği çıkarılmalı. Böyle bir yönetmelik var ama yeterli değil. Disiplin yönetmenliği de çıkarılmalı. Yoksa öğrenciler bunu ciddiye almıyor. Amacına ulaşmıyor” diye konuştu.

Kurslarda görevlendirilecek öğretmenlere tatmin edici ücret verilmediğini anlatan Şenol, görevli öğretmenlerin de öncelikle iktidara yakın sendika üyeleri arasından seçildiğini savundu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.