Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehir çocuklarının sağlığı, fast food ve kirli hava tehdidi altında

Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, özellikle şehir hayatının geleneksel yemek alışkanlıklarının yerini fast food beslenme tipine bırakmasının ve hava kirliliğinin çocukların sağlıksız...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2014 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şehir çocuklarının sağlığı, fast food ve kirli hava tehdidi altında
Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, özellikle şehir hayatının geleneksel yemek alışkanlıklarının yerini fast food beslenme tipine bırakmasının ve hava kirliliğinin çocukların sağlıksız büyümesine neden olduğunun altını çiziyor.

Dr. Bülent Öztürk, çocukların olumsuz koşullardan yetişkinlere göre daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Sorunların arasında fiziksel gelişim açısından en zararlısının ise sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve kirli hava olduğunu ifade ediyor. Dr. Öztürk, şu bilgileri veriyor: ''Hamburger, kola, cips... Çocuklar için vazgeçilmez yiyecek arasında yer alan bu fast food tarzı gıdalar, geleneksel yemek alışkanlıklarının yerini çoktan aldı. Ancak bu tarz bir beslenme çocukların gelişimini önemli ölçüde etkiliyor ve genç nesillerde obezite hastalığı sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle çalışan anneler, zaman yetersizliği nedeniyle sıklıkla bu tip kaçamaklara göz yumsa da çocuklar baklagiller, sebze ve meyveler gibi geleneksel besinlerin yararlarından mahrum kalmış oluyor. Bu alışkanlık, hem çocukların besin değeri düşük gıdalara alışmasına neden oluyor hem de kilo alımını tetikliyor.”

''HAVA KİRLİLİĞİNDEN HER YIL 11 MİLYON ÇOCUK HAYATINI KAYBEDİYOR''

Şehir çocuklarının soluduğu havanın doğal yerlere göre çok daha kirliği olduğuna dikkat çeken Dr. Öztürk, "Dünyada her yıl 1 buçuk milyara yakın insan hava kirliliğinden etkileniyor ve bu oranın önemli bir kısmı da çocuklardan oluşuyor. Yılda 15 milyona yakın çocuk kirli hava koşulları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakamın 4 milyonu sadece 5 yaş altı çocuklar. Dünya genelinde en fazla hava kirliliği Asya ülkelerinde kaydediliyor ve ülkemizdeki çocuklar da bu şartlardan olumsuz etkileniyor." diyor.

Öztürk, solunum yolu enfeksiyonlarından kansere kadar pek çok hastalığa davetiye çıkaran hava kirliliğinin risklerini şöyle sıralıyor: ''Akciğer kanseri riski, kronik astım krizi, göğüs daralması, öksürük ve balgam, üst solunum sistemi akut bozuklukları, göz, burun ve boğaz tahribatı, soluk alma kapasitesinde düşüş, tetiklenen hastalıklardan kaynaklı ölüm.''

''YAZIN BERRAK VE AÇIK HAVA ALDATICI OLABİLİYOR''

Yaz aylarında havanın güneşli, berrak ve açık olmasının insanları aldattığını ve havanın kirli olmadığını düşündürdüğünü belirten Dr. Öztürk, şu uyarılarda bulunuyor. “Ancak sisli, dumanlı ve kapalı olmayan açık havalarda da insan sağlığını olumsuz etkileyen kirletici maddeler bulunabiliyor. Yaz tipi hava kirliliğinin ilk nedeni ise yoğun trafik. Motorlu araçların egzos gazlarından çıkan petrol yanma ürünlerine güneş ışınlarının etkisiyle oksidan adı verilen ve başta ozon olmak üzere çeşitli azot oksitlerini barındıran zehirli gazlar meydana geliyor. Trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde oksidan miktarı çok daha fazla. Oksidanlar solunum yolları için zehir etkisi yaratıyor. Bunlar baş ağrısı, gözlerde sulanma ve kızarma, burun akıntısı ve hapşırma gibi tahriş edici etkileri oluyor.”

''GÜRÜLTÜ DEYİP GEÇMEYİN''

Şehir hayatının en önemli özelliklerinden biri olan günlük kronik gürültünün, çocuklarda tansiyonun, kalp atışlarının ve stres hormonlarının yükselmesine yol açtığının altını çizen Öztürk, “Bir çamaşır makinasının sesine eş 50 desibellik gürültü bile özellikle çocuklarda zaman içinde kuruntu, umutsuzluk duygusu ve sinire yol açtığı gözleniyor. 60 desibelin üzerinde ise bu olumsuz etkiler kronik psikolojik rahatsızlıklara neden oluyor.” diye konuşuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.