Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saray’ın 'Açıklanırsa ekonomi zarar görür' denilen maliyeti davalık oldu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasıyla 1 milyar 370 milyon liraya mal olduğu açıklanan, ancak Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin itiraz ettiği ‘maliyet hesabı’ dava konusu oldu. Maliyet bilgilerini isteyen mimarlara, TOKİ’den “Açıklanırsa...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasıyla 1 milyar 370 milyon liraya mal olduğu açıklanan, ancak Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin itiraz ettiği ‘maliyet hesabı’ dava konusu oldu.

Maliyet bilgilerini isteyen mimarlara, TOKİ’den “Açıklanırsa ekonomi zarar görür” cevabının verilmesi üzerine harekete geçen oda yöneticileri, bilgi edinme kanununa aykırı davranıldığı gerekçesiyle dava açtı. Bu davayla birlikte Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerine ilişkin açtığı dava sayısı 35’e yükseldi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bilgi edinme kanununa göre AOÇ arazisinde ‘amacı dışında, hukuksuz bir şekilde inşa edildiği’ gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetlerini istemişti. TOKİ, maliyetlerin ekonomik kriz sebebi olacağı nedeniyle bilgileri vermemişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOKİ'nin bilgileri vermemesini mahkemeye taşıdı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu gizlilik kültürü ile hükümet demokratik ve şeffaf yönetimden vazgeçmiştir, maliyetlerin açıklanmaması yasa dışıdır.” dedi.

"BİLGİ EDİNME HAKKININ ÖZÜNE AYKIRI"

Bilgi edinme kanununun amacının demokratik ve şeffaf hukuk devletini sağlamak olduğunu belirten Candan, şunları söyledi: “Uluslararası hukukta Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde vurgulanan bilgi edinme hakkımızın engellenmesi kabul edilemez. Kamu harcamalarının açıklanmasının ekonomik çıkarlara zarar vereceğinin ifadesi, idarenin yasallığı ve şeffaflığı ilkesini yok saymaktır. Bu nedenle Atatürk Orman Çiftliği'nde yasa dışı şekilde yapılan kaçak sarayın bütün maliyetleri de yasa dışıdır. Yapıya ilişkin tüm bilgi ve belgelerin açıklıkla kamuya sunulması, paylaşılması gerekirken, bu bilgilerin ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi ve belgeler kapsamında nitelendirilmesi bilgi edinme hakkının özüne aykırıdır. Mahkeme yoluyla bilgileri edinmek için dava açtık." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.