Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rize, işitme tarama programında referans merkez oldu

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği bünyesindeki odyoloji ünitesinin, Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen Türkiye Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında referans merkez olduğu bildirildi.Recep...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rize, işitme tarama programında referans merkez oldu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği bünyesindeki odyoloji ünitesinin, Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen Türkiye Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında referans merkez olduğu bildirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Dursun, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nca 2007 yılında yenidoğan işitme taraması ile ulusal bazda başlanan işitme tarama programının, 2013 yılından itibaren okul öncesi ve okul dönemi çocukların taranmaya başlaması üzerine Ulusal İşitme Tarama Programı haline dönüştürüldüğünü belirtti.

Bu taramada amacın, işitme kaybı olan yenidoğan ve çocukların erken tespitinin ve rehabilitasyonunun sağlanması olduğuna dikkati çeken Dursun, "Bu tarama programı çerçevesinde şu an ülke genelinde bütün Yenidoğan çocuklara işitme taraması yapılmakta ve işitme kaybı açısından değerlendirilmektedir. Şimdiki hedef ise okul öncesi ve okul çağındaki çocukların da taranarak özellikle öğrenme bozukluğuna sebep olan işitme kayıplarının tespit edilmesidir" dedi.

Türkiye Ulusal İşitme Tarama Programı çerçevesinde ülke genelinde teknik altyapı ve yeterli personel ihtiyaçlarını karşılayan odyoloji merkezlerinin, Sağlık Bakanlığı'nca akredite edilerek referans merkez olduklarını ifade eden Dursun, şunları söyledi: "Çoğu Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde olmak üzere ülke genelinde 25 referans merkez bulunmaktadır. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde bulunan odyoloji ünitesi de teknik altyapısını tamamlamış ve Sağlık Bakanlığı tarafından akredite edilerek 25 referans merkezden biri olmuştur. Bu referans merkez sayesinde tarama programında işitme kaybı tespit edilen çocukların büyük şehirlere gitme zorunluluğu ortadan kalktı. Ayrıca bu referans merkez sadece Rize'ye değil çevre illerdeki hastalara da hizmet etmekte ve bölge insanını büyük şehirlere gitme zorunluluğundan kurtarmaktadır."

İşitme taraması referans merkezinde her türlü testin yapıldığını anlatan Dursun, işitme kaybı tespit edilen hastalarda en kısa sürede işitme rehabilitasyonunun sağlandığını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.