Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Reza Zarrab’ın yalısı eski haline getirilecek

İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Reza Zarrab’a ait İstanbul Boğazı’ndaki tarihi yalıların aslına uygun onarılmadığı gerekçesiyle eski haline getirilmesine karar...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Reza Zarrab’ın yalısı eski haline getirilecek
İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Reza Zarrab’a ait İstanbul Boğazı’ndaki tarihi yalıların aslına uygun onarılmadığı gerekçesiyle eski haline getirilmesine karar verdi. Kurul, ayrıca Zarrab hakkında suç duyurusu kararı da çıkardı. Dava açılması halinde Zarrab’ın beş yıla kadar hapisle yargılanabileceği belirtildi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; İstanbul Boğazı’nın Kanlıca sahilinde toplam üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini 2011 yılında satın alan Reza Zarrab, yalılarda geçen yıl tadilat çalışması başlatmıştı. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970 yılında ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilen yapının orijinalini inceledikten sonra tadilat projesine onay vermiş, proje daha sonra Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından da onaylanmıştı.

Ancak tadilat bittiğinde, yalılardan birine kaçak kat çıkılmış, dış cephesi yıkılarak camla kaplanmış, ahşap korkulukları sökülmüş, Boğaziçi’ne açılan bahçeleri yıkılmış; iki yalı birleştirilerek deniz araçları için özel iskele yapılmış, kiremitli çatı değiştirilmiş, her iki yalı tüp geçit ve asansörle birleştirilmişti.

Buna göre tarihi yalıların aslına uygun şekilde onarılmadığının belirlenmesi üzerine dün toplanan Koruma Kurulu, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün raporlarını ve kendilerinin onayladığı restorasyon projesini inceledi. Her iki yalıda da onaylı projede yer almayan değişikliklerin yapıldığını tespit eden kurul üyeleri, tescilli tarihi yapıların onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Cumhuriyet savcılığına 2863 sayılı yasanın 9’uncu maddesi gereği suç duyurusu yapılmasına karar verdi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.