Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PKK'lılar göz göre göre böyle sızdı!

Darbe girişiminde Tunceli'de yaşanan detaylar ortaya çıktı. Vali Osman Kaymak'ı arayan Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı ve 4. Komando Tugay Komutanı Levent Ergün, darbe girişimini onaylamadıklarını belirterek, Vali Kaymak'a 'Emrinizdeyiz' mesajı verdi. Darbe girişimi nedeniyle uçaklar kalkmayınca 15 kişilik PKK'lı gruba müdahale edilemedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2016 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2016 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
PKK'lılar göz göre göre böyle sızdı!
15 Temmuz günü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) tarafından yapılan darbe girişiminde Tunceli'de neler yaşandığına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.

15 Temmuz günü darbe girişiminin öğrenilmesiyle birlikte Tunceli Valisi Osman Kaymak, vali yardımcıları ve Emniyet Müdürü Fahrettin Şen ile birlikte Polis Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nün bulunduğu Atatürk Mahallesi'ndeki binaya geçerek gelişmeleri buradan takip etmeye başladı. Askerin olası sokağa çıkma ihtimaline karşı Vali Kaymak'ın talimatıyla valilik önüne TOMA'lar sevk edilirken, kent merkezinde de polis zırhlı araçları ring atmaya başladı. Yine Vali Kaymak'ın talimatıyla kentte görev yapan tüm polisler Emniyet Müdürlüğü'nde olası bir müdahaleye karşı hazır bekletildi.
Özel Harekat binasında durumu sevk ve idare eden Vali Osman Kaymak'ı arayan Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı ve 4. Komando Tugay Komutanı Levent Ergün, darbe girişimini onaylamadıklarını belirterek, Vali Kaymak'a 'Emrinizdeyiz' mesajı verdi. Her iki komutan ayrıca sorumlu bulundukları birlikleri arayarak, askerin hiçbir şekilde kışla dışına çıkmasına müsaade edilmemesi emrini de verdi.

TUĞGENERAL TUTUKLANDI

Tunceli merkezde bu gelişmeler yaşanırken, Hozat ve Pertek ilçelerindeki askeri birliklerde hareketlilik yaşanıyordu. Darbe girişiminin başarılı olması halinde adı Elazığ sıkıyönetim komutanı olarak geçen Hozat 51. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü, izinli olmasına rağmen izin süresi dolmadan uçakla Ankara'dan Elazığ'a geldi.

Ünlü'nün gelmeden önce Hozat İlçe Tabur Komutanı Kurmay Albay Suat Erdoğmuş ve Yarbay Cömert Boncuk'a kaymakamı tutuklamaları ve Hozat ile Pertek ilçesindeki tank ve zırhlı araçları feribotlarla Elazığ'a göndermeleri talimatı verdiği ortaya çıktı. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Tuğgeneral Ünlü, Elazığ'da yakalanarak gözaltına alındı. Ünlü, çıkarıldığı mahkemece "Anayasayı ihlale teşebbüs", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KAYMAKAM TUGAYA ÇAĞRILDI,. DIŞARI ÇIKARILMADI

Darbe girişiminin yaşandığı gece Hozat Kaymakamı Bekir Demir, Belediye Başkanı Celaleddin Polat ve emniyet amiri, Tabur Komutanı Albay Suat Erdoğmuş tarafından toplantı yapılacak denilerek Tugay Komutanlığı'na çağrıldı. Tugaya giden Kaymakam Demir ve beraberindekilere ordunun yönetime el koyduğu söylendi.


Tugaydan ayrılmak isteyen Kaymakam Bekir Demir'in dışarı çıkmasına uzun süre müsaade edilmedi. Yapılan görüşmeler ve darbe girişiminin başarısız olacağının anlaşılması üzerine Albay Suat Erdoğmuş, Kaymakam Demir ve beraberindekilerin tugaydan çıkmasına izin verdi. Hozat Tabur Komutanı Kurmay Albay Suat Erdoğmuş ve Yarbay Cömert Boncuk, daha sonra darbe girişiminde bulundukları gerekçesiyle gözaltına alındı. Erdoğmuş ve Boncuk, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

PERTEK İLÇESİNDE DE AYNI DURUM

15 Temmuz darbe girişiminde Hozat ilçesinde yaşananların bir benzeri de Pertek ilçesinde yaşandı. Tunceli'nin Pertek ilçesinde konuşlu bulunan ve Hozat'taki 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı olan 51/1 Piyade Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Sefer Eyüp Şensoy ve Yüzbaşı Erdem Çalışkan, Kaymakam Erkan Kaçmaz, Belediye Başkanı Recai Vural ve emniyet amirini tabura çağırarak ordunun yönetime el koyduğunu söyledi. Kaymakam Kaçmaz ve beraberindekileri bir süre tutan darbeci komutanlar, girişimin başarısız olacağını anlayınca kaymakam ve beraberindekileri serbest bıraktı. Darbe girişiminin ertesi günü Tabur Komutanı Yarbay Sefer Eyüp Şensoy ve Yüzbaşı Erdem Çalışkan, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve devletin düzenini bozmak" suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

FERİBOTLARLA TAŞIYACAKLARDI

15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece Hozat 51. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü'nün emriyle tugaydaki tanklara mühimmat yüklendiği ve girişimin başarılı olması halinde Elazığ'a doğru yola çıkarılmalarının planlandığı öğrenildi. Tugaydaki bu yönlü hazırlıkların haber alınması üzerine Tunceli Valisi Osman Kaymak'ın emriyle Pertek ve Çemişgezek ilçeleri ile Elazığ arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan feribotların anahtarlarına polis tarafından el konulurken, seferler de durduruldu. Feribot seferleri, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından yeniden başladı.

PKK'LI GRUBA MÜDAHALE EDİLEMEDİ

15 Temmuz darbe girişiminden saatler önce PKK'lı bir grup tarafından Nazımiye ilçesi Kılköyü'nde bulunan jandarma karakoluna yaklaşık 4 tonluk bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, bölgede sızmak için bekleyen yaklaşık 15 kişilik PKK'lı grup da İHA'lar tarafından tespit edildi. Tespit edilen PKK'lıların vurulması için uçaklardan bombalama yapmaları istendi. Ancak sonrasında yaşanan darbe girişimi nedeniyle uçaklar kalkmayınca PKK'lı gruba müdahale edilemediği de ortaya çıktı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.