Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pişik zannettiler, yumurta büyüklüğünde damar yumağı çıktı

Poyraz bebek, boynundaki 10 santimlik hemanjiomdan ameliyatla kurtuldu

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2016 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2016 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Pişik zannettiler, yumurta büyüklüğünde damar yumağı çıktı
Antalya’da dünyaya gelen Poyraz Öncel, boynunda oluşan damar yumağından ameliyatla kurtuldu.
Poyraz’ın 6,5 aylık dünyaya geldiğini belirten iki çocuk babası 41 yaşındaki Özgür Öncel, bebeğin doğumdan sonra 67 gün yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi. Öncel, 1 kilogram 500 gram dünyaya gelen ancak doğumdan sonra zayıflayarak kilosu 1 kilogram 300 grama kadar gerileyen minik Poyraz’ın boyun kısmında toplu iğne başı büyüklüğünde kızarıklık olduğunu dile getirdi. Kızarıklığı önce pişik zannettiklerini ifade eden baba Öncel, "Ancak her geçen gün büyüdüğünü fark ettik. 2 aylıkken iyice büyümüştü ve yumurta boyutuna kadar gelmişti" dedi.

"Anne sütü bile içemez hale geldi"

Poyraz’ın boynundan göğüs bölgesine doğru büyüyen kitlenin Poyraz 6 aylıkken anne sütü içmesine bile engel olabilecek kadar büyük boyutlara ulaştığını anlatan Baba Özgür Öncel, "Aile olarak oldukça zor günler yaşadık. Kitlenin acilen alınması gerekiyordu. Hastane hastane gezdik. Şükürler olsun ki sonunda şifayı bulduk. Oğlumuz sağlığına kavuştu. Şimdi 10 aylık ve artık sağlına kavuşmuş bir bebek" şeklinde konuştu.

"Kitle bebek kafası boyutuna ulaşmıştı"

Hastaneye başvurduklarında Poyraz bebekte göğüs bölgesine doğru uzanan ve onunla beraber büyüyen mor renkli, neredeyse kafa büyüklüğüne yakın bir kitlenin mevcut olduğunu anlatan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstüriktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, "Bu kitle yumuşak dokuda, üzerinde yaralar açılan ve zaman zaman bu yaralardan kanama yapan bir yapıya sahipti. Yapılan incelemelerde bu kitlenin damarlardan oluşan bir yumak şeklinde olduğu ve içinde kan toplandığı tespit edildi" şeklinde konuştu.

"Sık sık kanıyorsa cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir"

Poyraz bebekte giderek büyüyen kitlenin, nefes borusuna çok yakın olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Coşkunfırat, "Damar yumağı, sinir ve nefes borusundan ayrılarak aşırı kanama olmadan, üç saatlik operasyonla çıkarıldı. Hemanjiomların büyük çoğunluğu doğumdan sonra büyür ve 10 yaşından sonra da küçülmeye başlar. Dolayısıyla çoğuna ergenlik dönemine kadar müdahale etmek gereksizdir. Ancak hemanjiomlar çok büyük olursa, nefes alma, görme gibi önemli fonksiyonları engelliyorsa ya da üzerleri yara olup sık sık kanama yapıyorsa, cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir" dedi.

"Damar yapısının çoğalmasıyla ortaya çıkar"

Hemanjiomların çoğunlukla doğuştan var olan damar yapısının büyümesi ve çoğalmasıyla ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, "Deriden hafif mor ya da bordo renkte lekeler şeklinde ortaya çıkabileceği gibi, deri altında ve karaciğer, beyin gibi diğer organlarda damar yumağı şeklinde de olabilir. Cerrahide önemli nokta; hemanjiomun komşu olduğu yapılara zarar vermemektir. Çoğu zaman hemanjiomları diğer yapılardan ayırmak güç olabilir ve hemanjiomu oluşturan damarlardan kolaylıkla ve ciddi kanamalara rastlanabilir" ifadelerini kullandı.

"Kız çocuklarında daha sık rastlanır"

Yüzde ve boyunda olan hemanjiomlarda beyin içinde de anormal damar yapısı olabileceğinden beynin de incelenmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Coşkunfırat şöyle devam etti:

"Hemanjomların çoğu baş ve boyun bölgesinde yerleşim gösterir ve 5 santimden küçüktür. Yine büyük çoğunluğu doğumdan sonra belirgin hale gelir. 1 yaşında görülme sıklığı yüzde 10 ila 12’dir. Kız çocuklarda daha sık rastlanır. Bu oran ortalama 4’de 1’dir. En önemli komplikasyonu ise ani kanamalardır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kanama temiz bir bezle baskı uygulanıp, en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekmektedir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.