Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pınar Selek'e beraat kararı verildi

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada Pınar Selek hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, patlama hakkındaki raporlar arasındaki çelişkiyi gerekçe gösterdi. İstanbul 15. Ağır Ceza...

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2014 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2014 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada Pınar Selek hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, patlama hakkındaki raporlar arasındaki çelişkiyi gerekçe gösterdi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk katılmadı. Selek’i aralarında babası Alp Selek ile kardeşi Seyda Selek’in de olduğu avukatları temsil etti. Duruşmada savunma yapan avukatlar, Selek’in beraatini istedi.

Duruşma sonunda davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, davanın daha önce görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 23 Mayıs 2008 tarihli beraat kararının Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 10 Mart 2009’da bozduğunu hatırlatan mahkeme, bu karara karşı direnilmesine hükmetti. Selek’e bir kere daha beraat kararı verilmiş oldu.

Patlamanın nedenine ilişkin yapılan araştırmalar sonucu tutulan tutanaklar ve mahkemece yaptırılan inceleme raporlarında çelişkiler bulunduğu belirtildi. Bu raporlar arasında çelişkilerin giderilmediğini belirten mahkeme, dosyadaki mevcut delil, belgeler ve raporlar göz önüne alındığında da bu çelişkinin giderilmesinin mümkün olamayacağını ifade etti.
Bu haliyle patlamanın bombadan mı yoksa gaz kaçağı veya tüp gaz patlamasından mı kaynaklandığının tam olarak tespitinin yapılamadığı anlatılan kararda, patlamanın ne sebeple gerçekleştiğinin tespit edilememesi durumu karşısında şüpheden uzak delil elde edilemediği vurgulandı.

“Ceza yargılamasının en önemli ilkelerinden biri olan kuşkudan sanık yararlanır kuralı uyarınca sanığın bir suçtan cezalandırılmasının temel koşulu suçun kuşkuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine bağlıdır” ifadelerine yer verilen kararda, gerçekleşme şekli kuşkulu ve tam olarak aydınlatılamayan olaylar ve iddiaların sanığın aleyhine yorumlanarak mahkumiyet hükmü kurulamayacağı belirtildi.

Olasılığa dayanarak sanığa ceza verilemeyeceğini mahkeme, bunun gerçeğe ulaşmadan var sayıma dayanarak hüküm vermek anlamına gelebileceğini kaydetti. Bu sebeple sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini belirten mahkeme, ‘şüphe sanık lehine yorumlanır’ ilkesinden hareketle sanıkların beraatlerine karar verdi.

Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 10 Mart 2009 tarihli kararına karşı direnme kararı verdiği için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmesine hükmetti.

DAVA SÜRECİNİN GEÇMİŞİ

Yargılamada ilk karar 8 Haziran 2006 tarihinde verildi. Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle Pınar Selek beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise bomba olduğu görüşüyle kararı bozmuştu.

Yeniden yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, 23 Mayıs 2008 tarihinde Selek’in yine beraatına karar vermişti. Yargıtay ise Selek için “Müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın.” demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.

Bunun üzerine dosyaya yeniden bakan mahkeme, 9 Şubat 2011’de, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Bu heyette mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan yer aldı. 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada ise hakim Mehmet Hamzaçebi’nin başkanlık ettiği heyet beraat kararında direnilmesine ilişkin kararı usule aykırı bularak oy birliği ile kaldırdı ve Selek’in yeniden yargılanmasına hükmetmişti. Bir kez daha yargılanan Selek hakkında bu kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

Dosya yeniden Yargıtay’a gönderildi ve Yargıtay bu sefer de esasa girmeden dosyayı usulen bozmuştu. Böylece dava, 4. kez yerel mahkemede görüldü ve bugün karar çıktı.

Bu arada davanın görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, yasal değişiklikle kapatıldı ve dosya İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düştü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.