Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oymaağaç Höyüğü’nün 2013 yılı kazı çalışmaları sona erdi

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına yürütülen Oymaağaç Höyüğü kazı çalışmalarının 2013 yılı dönemi sona erdi. Prof. Dr. Rainer Maria Czıchon (Freie Universität...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına yürütülen Oymaağaç Höyüğü kazı çalışmalarının 2013 yılı dönemi sona erdi. Prof. Dr. Rainer Maria Czıchon (Freie Universität Berlin) başkanlığında yürütülen çalışmalara katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Akın Temür ile 19 öğrencinin de yer aldığı toplam 74 kişilik kazı ekibi, gelecek yıl çalışmalara yeniden başlayacak.

    Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına arkeoloji öğrencileriyle birlikte kazıda yer alan Kazı Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Akın Temür, çalışmalarla bilgi verdi. Bu yılki çalışmaları geçen yıl olduğu gibi 2 aşamalı gerçekleştirildiğini ifade eden Yard. Doç. Dr. Temür, ilk aşamada Arkeoloji Bölümü öğrencilerine yönelik 10 günlük yoğun eğitim programı uyguladıkları bilgisini verdi. İkinci aşamada da 4'ü yeni açma ve biri tünel olmak üzere 5 ayrı alanda çalışma gerçekleştirdiklerini kaydetti.

    Yeni açılan açmalardan 1. açmada Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen taştan ve tuğladan tapılmış çok sayıda mezar bulunduğunu açıklayan Yard. Doç. Drr. Akın Temür, “2. açmada da Demir Çağı’na tarihlenen seramik parçalarının yanı sıra insan ve hayvan kemikleri bulunmuştur. 3. açmanın en önemli buluntusu ise içinde 22 iskeletin bulunduğu toplu bir mezardır. 4. açmada Tunç Çağı’na tarihlenen seramiklerin çıktığı kuyu veya depo olarak yorumlanan kare planlı bir yapı açığa çıkarılmıştır. Çalışmaların son kısmını oluşturan Potern (tünel) çalışmalarında ise tünelin sağlamlaştırma çalışmalarının yanında laserscanner ile üç boyutlu çekimi yapılarak üç boyutlu modelinin çıkartılması sağlanmıştır.“ diye konuştu.

    Arazide yürütülen bu çalışmaların dışında kazı evinde seramik çizimleri ve fotoğraflama çalışmalarına devam ettiklerini belirten Temür, “Ayrıca kazıda çıkarılan çivi yazılı tabletlerin ve hiyeroglif yazılı mühür baskılarının incelenmesi ve tercüme edilmesine çalışılmış, açmalarda bulunan yanmış tohumlar paleobotanikçiler tarafından analiz edilmiştir. Kazı alanında bulunan kemikler ise antropologlar ve paleozologlar tarafından incelenmiştir.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.