Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu parkın kapatılmasına tepki

Fatih'te Oruç Baba Türbesi'nin içinde bulunduğu Ümmi Sinan Tekke arsasında arkeolojik kazı çalışması yapılmak istenmesi ve parkın vatandaşlara kapatılmasına mahalle sakinlerinin tepkisi devam ediyor. Topkapı Mahallesi'nde ki Oruç Baba...

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2014 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2014 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu parkın kapatılmasına tepki
Fatih'te Oruç Baba Türbesi'nin içinde bulunduğu Ümmi Sinan Tekke arsasında arkeolojik kazı çalışması yapılmak istenmesi ve parkın vatandaşlara kapatılmasına mahalle sakinlerinin tepkisi devam ediyor.

Topkapı Mahallesi'nde ki Oruç Baba Türbesi'nin de içinde yer aldığı parkın, Ümmi Sinan Tekkesi'nin ihyası için bir vakfa kiralanması mahalle sakinlerinin tepkisiyle karşılaştı. Türbe önünde polis ve zabıta ekipleri de önlem aldı. Mahalle sakinleri Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e çalışmalara izin verdiği için tepki gösterirken vakıf görevlisi de Fatih Belediyesi'ne çalışmaları yavaşlattığı için eleştirdi.

Oruç Baba Türbesi'nin içinde yer aldığı parkta, 1600'lü yıllarda yapıldığı kaydedilen Ümmi Sinan Tekkesi'ne ait kalıntılarının ortaya çıkarılması ve yenilenmesi planlanıyor. Park alanı, Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından 10 yıllığına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden kiralandı. Arkeolog eşliğinde çalışma başlatılmak istenince mahalle sakinleri tepki gösterdi. Vakıf görevlileri ise parkın kapılarına zincir takarak vatandaşın içeri girmesine izin vermedi.

Mahalle sakinlerinden İsmail Çolak, yaşananları şöyle anlattı: "Bizim mahallemizde bu türbede 3 ay önce yine çalışma yapmak istediler. Bu çalışmayı durdurduk. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, burada söz vererek buna izin vermeyeceğini söyledi. Ama daha sonra Demir, önceden verdikleri söz var ki tabela var burada izin verilme tarihi 7'inci aydır. Burayı imar planlarında görmek mümkün. 2 bin 834 metrekareye aylık 500 liraya vermişler. Vakıf alabilir, tutabilir sorun yok. Ama ihyayı yaparken arkeolojiden birinin olması lazım. Buralar çevrildiği zaman bu halk nasıl görecek. Ben define çıkarmayacaklarını tarihi eser götürmeyeceğini nerden bileyim. Burası 2. derece deprem bölgesidir. İnsanların kaçabileceği barınacağı tek yer burası. Buranın betonlaşmasına karşıyız, sonuna kadar direneceğiz. Ey Mustafa Demir elini vicdanına koy imar planlarından kaldır burayı. Şu an yürütmeyi durdurma kararı için avukatımız mahkemede. Karar bugün çıkarsa sonlanacak. Bizim ki tamamen hukukidir."

56 yıldır aynı mahallede oturduğunu söyleyen bir vatandaş ise "Ben geldiğimden beri ibadet yapıyoruz, orucumuzu bozuyoruz. Bu kadar olmaz ki. Deprem oluyor buraya kaçıyoruz. Niçin böyle oldu? Bizim özgürlüklerimizi mi kısıtlıyorlar? " dedi.

Parkta çalışma yapacak olan vakfın görevlisi Kuddusi Usta da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden gerekli her izni aldıklarını söyledi. Usta şöyle konuştu: “Bu arazi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün malıdır. Ümmi Sinan Tekkesi için tahsis etti 10 yıllığına. Biz de burada arkeolojik kazı yapacağız. Şayet bulunan olursa zaten çalışmalar duracak. Bu çalışmalar için duvarın çekilmesi gerekiyor. Olay bu duvarın çekilmesi. Yoksa bütün izinlerimiz var. Belediye başkanlığı burayı vermek istemedi, 1 sene oyaladı ama biz gene aldık. Tekrar almak, kendi adamlarını getirmek için, çay bahçesi vardı burada. Kompleks yapmayı düşünüyormuş. Rant denen bir şey. Eski tekkeyi canlandıracağız. Arkeolojik kalıntılar bulunursa zaten bir şey yapamayacağız."

Mahallelinin kendilerine saldırdığını iddia eden vakıf görevlisi darp iddialarına ise şu cevabı verdi: "Mahalleli saldırıyor, polis de arada kaldı. İznimiz var. Onlar bize saldırıyor. Darp yok. Polise saldıran yok. Milleti ajite etmek, mahalle baskısıyla olayı durdurmak. Biz sakiniz. Müdahalemiz yok. Kimse dışarı çıkmıyor arkadaşları içeri aldık. Onlar bize saldırıyor. Belediye burayı park yapmış. Kamusal alan değil. Vakıflar isterse geri alır. Biz sadece kiracıyız." dedi.

ARAZİ VAKIFLAR’IN MÜLKİYETİNDE

Vakıflar mülkiyetinde bulunan 2 bin 348 metrekarelik arazi, 10 sene süreyle ‘yeniden ihya, inşa ve restore edilmesi kaydıyla; dini, ilmi ve eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere’ 10 Temmuz 2013 tarihinde Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı’na tahsis edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ise, 3 kat yüksekliğe kadar sosyo-kültürel tesis alanı temel kazısı için izin verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.