Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ormanlar yollara kurban ediliyor

Ardahan Çamlıçatak mevkiinden başlayarak Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı'na kadar yol genişletme çalışmaları birçok ağacın kesilmesine neden oluyor. Yaban hayatı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ardahan’da devasa ormanların...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ormanlar yollara kurban ediliyor
Ardahan Çamlıçatak mevkiinden başlayarak Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı'na kadar yol genişletme çalışmaları birçok ağacın kesilmesine neden oluyor. Yaban hayatı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Ardahan’da devasa ormanların hemen üzerinden geçecek yol doğal yaşamın vazgeçilmezleri arasında olan yabani hayvanları da etkileyecek. Zira bu bölge doğada özgürce yaşayan başta karaca ve geyikler olmak üzere yabani hayvanların su içmek için inecekleri dere yolu üzerinde bulunuyor.

Varlığı yıllardır bölge halkı tarafından bilinen, kendini ara sıra meraklılarına gösteren karacalar birçok kez de sürücüler tarafından fark edilmişti. Ve birçok trafik kazalarına karışan yabani hayvanlarının genişletilmiş yolla artık yaşam alanları ve su yolları daralacak. Vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi. Ağaçları yok etmenin de bir katliam olduğundan bahseden Fırat Aktaş, "Bugün gerçekten de hayatımın en korkunç günü. Yıllarca gördüğümde kendimi mutlu hissettiğim ormanlık alanım ve yaban hayatım tehlike altında. Mutsuzum çünkü yüksek kesimlerde yaşayabilen ender ormanlık alanlardan biri sarıçam ormanları Ardahan'a uyum sağladı ve şehrimize ayrı bir hava kattı. Yol kenarlarında yıkılmış, soyulmuş ve yaşlı genç demeden kesilen ağaçları gördüm ve şaşırdım. Resmen cinayet. Failleri kimler çok merak ediyorum. Acaba hangi bahane altında saklanacaklar. Lütfen ağaç için yol kıvrılsın ama ağaç kesilmesin. Akciğerlerimize dokunmayın. Yeni ekilen fidanların daha boylanmamış fidanların kesilmesi beni çok yıprattı. Gümrük kapımızın açılması Orta Asya ve Ardahan için çok büyük bir ekonomik hareketlilik olacak. Ama ormanların ve yabani hayatın yollara kurban edilmesi mantık hatası." dedi.

Ardahan İl Genel Meclisi 08.06.2012 yılında 46 nolu Nejdet Kanbir imzalı önerge de Ardahan İl Genel Meclisi yeni yol güzergahı belirlemiş, bu yapılan yol güzergahını oy birliği ile il genel meclisi kabul etmişti. İl Genel Meclisi yaban hayatına ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle yol güzergahını iptal etmiş ancak bu kararlara rağmen yolun devam ettiği görülmekte. Dönemin İl Genel Meclisi Üyesi Nejdet Kambir yaptığı açıklamada, "Biz şimdi kesilen bu yol güzergahındaki ağaçlar ve yaban hayatını düşünüp yol güzergahını değiştirmiştik. Bizim aldığımız karar içerisinde doğaya zarar vermemek için yolun uzatılması, kıvrılması ve de tünel yapılarak doğa hayatının korunması vardı. İl Genel Meclisimiz bu konuya duyarlı olmuş ve de elinden geleni yapmaya çalışmıştır. Daha sonra Karayolları bizim projemizi pahalı ve yapılması zor bulduğu için itiraz etti." iddiasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.