Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ön yargı ve bilgi eksikliği, organ bağışına engel oluyor

Sağlık Bakanlığı Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ bağışında Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını söyledi. Bağışın önündeki en büyük engelin...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ön yargı ve bilgi eksikliği, organ bağışına engel oluyor
Sağlık Bakanlığı Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ bağışında Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını söyledi. Bağışın önündeki en büyük engelin bilgisizlik ve ön yargıların oluşturduğunu ifade eden Dr. Kazak, organ naklinde Sağlık Bakanlığı’nın çok titiz davrandığının altını çizerek, sanılanın aksine organların hastanın organlarının beyin ölümünün gerçeklemesinden sonra ve ailesinin tamamının rıza göstermesi ile alınıp doku testleri uyan hastalara nakledildiği bilgisini verdi.

Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM), organ bağışı ve organ nakli konusunda toplumu bilgilendirmek ve ön yargıların giderilmesini sağlamak amacıyla basın toplantısı düzenledi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıda Sağlık Bakanlığı Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ bağışı ve nakli konusunda halk arasında yanlış anlaşılan veya eksik bilinen hususlarla ilgili bilgi verdi.

Organ naklinin, tedavisi mümkün olmayan, hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların kişide beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra tüm aile bireylerinin izni ile alınıp, doku testleri uyup organ bekleyen başka hastaya nakledilmesi işlemi olduğunu anlatan Samsun BKM Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, Türkiye genelinde 22 bin hastanın organ için sıra beklediğini belirtti. Türkiye’de en çok akciğer, böbrek, ince bağırsak, kalp, karaciğer, pankreas, kalp kapağı, kornea ve nakli yapıldığını ifade eden Dr. Kazak, “Organ naklinde cinsiyet, yaş, din, dil ve ırk ayrımı yapmıyoruz. Organ bağışında bulunan kişinin beyin ölümünden sonra eğer aile organ bağışını kabul etmezse, organ bağışında bulunan kişinin organlarını alamıyoruz. Hastanın 4. dereceye kadar olan yakınlarının tümünün rızası gerekiyor. Organ bağışı, bir gönül işidir. Rıza olmadan organı almıyoruz. Bağışa ilişkin İslami açıdan da uygun olduğuna dair fetvalar bulunmakta olup, müftülüklerimiz bu konuda bizi desteklemektedir. Organ bağışı sayısı Türkiye genelinde az olmasından dolayı bekleme listelerinde organ nakli bekleyen hastaların bir kısmı hayatlarını kaybetmektedir. ‘Bağışlanan her organ hayata tutunan bir insandır’ sloganıyla vatandaşlarımızı organ bağışı ve organ nakli konusunda doğru bilgilendirilmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

KİMSEYE TORPİL YAPMIYORUZ
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal ise organ nakli bekleyen hasta listesinin adaletli biz imde oluşturulduğuna değinerek, kimseye makamından mevkiinden dolayı torpil yapmadıklarını kaydetti. 2013 yılının ilk 11 ayında Türkiye genelinde bin 400 beyin ölümünden 320 tanesinin, Samsun'da da 140 beyin ölümünden 37'sinin organları bağışlandığını açıklayan Müdür Köksal, “Geçen yıl bu rakam 28'di. Artış var ancak yeterli değil. Ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 20'si beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yüzde 80'i ise canlı bağışçıdan alınarak yapılıyor. Organ naklini artırmak için çalışmalar yapıyoruz ancak toplumumuzda doğru bilinen birçok yanlış var. Dini gerekçeler göstererek organ nakline izin vermeyenler var. Oysa Diyanet'ten yapılan açıklamalarda bu konuda engel olmadığı belirtiliyor. Organ nakil listesi ulusal düzeyde çok titiz bir çalışma yürütülüyor. Liste de çok adil oluşturuluyor. Bağışlanan organlar aciliyet durumuna göre değerlendirilip listede belirlenen kişiye veriliyor." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.