Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrenim hakkını engelleyen Pekünlü bir kez daha hakim karşısında

Ege Üniversitesi (EÜ)'nde başörtülü öğrencilerin öğrenim hakkını engelleme suçlamasıyla yargılandığı davada aldığı 2 yıl 1 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, aynı suçlamayla 1 ile 3 yıl hapis...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ege Üniversitesi (EÜ)'nde başörtülü öğrencilerin öğrenim hakkını engelleme suçlamasıyla yargılandığı davada aldığı 2 yıl 1 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, aynı suçlamayla 1 ile 3 yıl hapis talebiyle bir kez daha hakim karşısına çıktı. İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına müşteki öğrenciler Neşra Gökdağ, Zuhal Özcan ile sanık Prof. Dr. Rennan Pekünlü, avukatlar ile Pekünlü’ye destek veren Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) üyesi bazı akademisyenler de katıldı. 16 Mayıs 2012 tarihinde başörtülü öğrencilerin okula girmemesi için kapıda nöbet tutarken Cihan Haber Ajansı kameraları tarafından görüntülenen Prof. Dr. Pekünlü, savunmasında suçlamaları reddetti. Suç tarihi olarak belirtilen 16 Mayıs günü ve öncesinde öğrenim hakkını sürekli biçimde engellediği yönünde şikayetlerin bulunduğunu ancak bu suçlamayı kabul etmediğini belirterek beraatini talep eden Pekünlü, “Ben olay tarihinde kesinlikle atılı suçu işleyecek davranışta bulunmadım. Türban konusunda Danıytay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararları, şikayetçilerin de aralarında bulunduğu öğrencilere açıklamak suretiyle onların yasal olarak türbanlı vaziyette derse girmelerinin mümkün olmadığını, bu konuda ısrarcı olurlarsa aksine bu şekilde eğitim ve öğretim haklarının engellenebileceğini, bundan dolayı mağdur olabileceklerini ifade etmeye çalıştım.” dedi. Pekünlü, binanın kapı girişinde Danıştay 8. Dairesi’nin türbanlı öğrencilerin binalara giremeyeceği duyurusunun asılı olduğunu da söyledi.

'PEKÜNLÜ, GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİ ÇAĞIRARAK BİZİ DIŞARI ÇIKARTTI'

Müşteki öğrenci Nuhal Özcan, yaşanan olay sebebiyle Prof. Dr. Rennan Pekünlü’den şikayetçi olduğunu belirtti. Olay tarihinde Matematik Bölümü 2. sınıf öğrencisi olduğunu hatırlatan Özcan, “Quiz tabir edilen sınava girmek için okula gitmiş, hattâ biraz geç kaldığım için acele etmekteydim. Fen Fakültesi C blokta bulunan okulumun arka kapısına gittiğimde sanık orada sözünü ettiği türden herhangi bir açıklama yapmaksızın kapı önünde dikilmek suretiyle benim binaya girişime engel oldu. Sınava yetişmem gerektiğini söylediğim halde buna izin vermedi. Daha sonra binanın ön kapısına gittim. Burada da aynı şekilde girişime engel oldu. Sözünü ettiği türden bir açıklaması olmadı, doğrudan binaya girişime engel oldu.” dedi.

Müşteki Neşra Gökdağ da, “Sanık bizim bulunduğumuz dersliğe gelerek aynı şekilde bizi tahrik eder tarzda konuşmalarda bulunmuş, türbanla içeride bulunamayacağımızı ifade etmiş, biz çıkmayacağımızı söyleyince güvenlik görevlilerini çağırarak bizi dışarı çıkartmıştır.” sözleriyle yaşadıklarını mahkemede anlattı. Sanık Pekünlü’nün doğruyu söylemediğini belirten Gökdağ, "Sanık bu sırada türbanlı olduğumu kanıtlamak düşüncesi ile binanın her iki giriş kapısında fotoğraflarımı çekmiştir. Bu olayların ne şekilde yaşandığı video kaydı olarak televizyonlarda çıkmıştır. Hadiseye sebep sanıktır.” diyerek davaya katılmak istedi.

Müşteki vekili Av. Hasan Erdoğan da olay tarihinde fiziki olarak bir koruma gibi kapıda duran ve eğitim özgürlüğü hakkını engelleyen sanığı bugün itibari ile biraz çökmüş vaziyette gördüklerini söyledi. Müşteki vekili Av. Mehmet Gün de iki ayrı mahkemede eylemleri sabit kabul edilen sanık yönünden dosyaların getirilmesini talep edeceklerini, ayrıca davaya konu hadiseyi içeren görüntü kaydını temin edip mahkemeye sunacaklarını söyledi. Savunmaların tamamlanmasının ardından hakim, müştekiler Zuhal Özcan ve Neşra Gökdağ’ın davaya katılmasına, öğrencilerin suç tarihini kapsayan öğretim dönemi itibariyle başarı durumları ve devamsızlıklarını gösterir belgenin onaylı örneğinin istenmesine, "quiz" tabir edilen sınavların suç tarihinde olup olmadığı, sınava girip girmedikleri hususunun araştırılarak mahkemeye bildirilmesine, duruşmanın 2015 Şubat ayına ertelenmesine karar verdi.

Duruşmanın sonunda Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) üyeleri, basın açıklaması yaparak Pekünlü’ye destek verdi.

20 KASIM’DA CEZAEVİNE GİRECEK

İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi, 13 Eylül 2012 tarihinde Prof Dr. Rennan Pekünlü’yü, mağdur öğrenci Fatma Nur Gidal’ın şikayeti ürecine açılan davada, hukuka aykırı bir şekilde öğrenim hakkını engellemekten 2 yıl 1 ay hapis cezasına çaptırmıştı. Karar, Yargıtay tarafından da onanarak kesinleşmişti. Ege Üniversitesi’nden emekli olarak ayrılan astronomi ve uzay bilimleri profesörü Pekünlü’nün hastalık sebebiyle iki kez ertelenen cezasının 20 Kasım 2014 tarihinde infaz edileceği ve cezaevine gireceği belirtildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.