Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Obsidyen taşı Güroymak’tan dünya pazarına açılacak

Bitlis’in Güroymak Kaymakamlığı, İstanbul Feshane’de düzenlenen Bitlis tanıtım günlerinin ikinci gününde ilçeye özgü ürünleri sergilemeye devam ediyor. Açılan stantta oldukça ilgi çeken ürünlerin başında ise sosyetenin gözdesi...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Obsidyen taşı Güroymak’tan dünya pazarına açılacak
Bitlis’in Güroymak Kaymakamlığı, İstanbul Feshane’de düzenlenen Bitlis tanıtım günlerinin ikinci gününde ilçeye özgü ürünleri sergilemeye devam ediyor. Açılan stantta oldukça ilgi çeken ürünlerin başında ise sosyetenin gözdesi olan ve her derde deva olarak bilinen 'Obsidyen taşı' geliyor. İlçede işlenerek tanıtım günlerine yetiştirilen ve İstanbuluların beğenisine sunulan obsidyen taşını sağladığı yararlarla adından söz ettiriyor.

Metrekare fiyatı 2 bin Euro'dan başlayan 'Obsidyen taşı' sağladığı fiziksel ve metafiziksel faydalarla biliniyor. Güroymak Kaymakamlığı tarafından ilçenin Nemrut Dağı eteklerinden çıkarılan taşlar için ilçede atölye kurulmaya hazırlanılıyor. Altın ve gümüş değerinde ki bu taşı Güroymak’ta işlemek için kolları sıvadıklarını belirten Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, bu değerli taşı İstanbul’da da tanıttıklarını söyledi. Açtıkları stantta 'Obsidyen taşından' yaptıkları ürünleri sergilediklerini anlatan Kaymakam Kaya, İstabulluların yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını belirtti.

Obsidyen taşının en büyük özelliklerinin başında fiziksel ve metafiziksel özelliklerinin geldiğini anlatan Kaya, "Obsidyen taşı, fiziksel anlamda, bedenin elektriğini boşaltmak için uygun bir taş. Obsidyen taşı aynı zamanda, karın ve bağırsakları etkileyerek iyileştiriyor. Karaciğerin temizlenmesini sağlıyor, mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kas ve eklem ağrılarının tedavisinde büyük etki sağlıyor. Metaziksek anlamda da birçok faydası bulunan Opsidyen taşı, olumsuz düşünceleri uzaklaştırıyor, duyguları güçlendiriyor, pozitif düşünceyi artırıyor, kızgınlık ve öfke duygularını yok ediyor, ruhsal arınma hissi veriyor, negatif ruhsal etkilerden koruyor, korku, şok ve diğer travmatik durumlarda rahatlama sağlıyor. Tarih boyunca şifa kaynağı olarak faydalanılan obsidyen taşı, insanlık tarihinin her aşamasında değer bulmuş ve kullanılmıştır. İçerdiği zengin mineraller sayesinde fiziksel faydaları bilimsel olarak ispatlanan obsidyen taşı, ruhsal açıdan da rahatlama ve ferahlık verdiği için kullanılıyor. Obsidyen taşı, sadece sağlık amacıyla değil aynı zamanda sanatsal bir dekor malzemesi olarak da değerlendirebiliniyor. Şifasal özelliği nedeniyle takı, kolye ve yüzük gibi vücuda temas eden aksesuarların yapımında yada vazo, küllük gibi ürünlerin yapımında da kullanılabiliniyor.” dedi.

Birçok faydası bulunan bu değerli taşı hem işlemek hem de ilçe ekonomisine katkı sunmak için ilçede atölye kurma çalışmasına başladıklarını açıklayan Kaymakam Kaya, “Gerek Türkiye gerekse dünyaya açılmak adına bu taşı işlemeye karar verdik. Bununla ilgili aile destek merkezimizin üst katında bir yer ayarladık. Bu taşın işlenmesi içinde makine ekipman talebinde bulunduk. Ayrıca bu taşın işlenmesi için yine Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne proje başvurusunda bulunduk. Bunun yanında Güroymaklı olup İstanbul’da bu işi yapan bir hemşehrimizi bulduk. Bu kardeşimiz de bize gereken desteği verecek ve biz işe 8 -10 kursiyerle başlayacağız. Bu sayede ilçede hem istihdam alanı oluşturmuş olacağız hem de ilçede bu taştan aksesuar üretmiş olacağız. Bunun yanında bu taş seramik olarak ta kullanıldığı için metre karesi 2 bin Euro’dan başlıyor. Bu yüzden pazarlanması çok ciddi maliyet gerektiriyor. Bu nedenle biz de ilçede bunun bizzat üretimine başlayacağız ve bu taşın hem tanıtımını hem de pazarlamasını yapacağız.” diye konuştu.

“OPSİDYEN TAŞI”

Obsidyen taşı dünyanın en eski aynası, silahı, bıçağı, süs eşyası ve takılarının yapımında kullanılan volkanik kökenli bir cam türü olmasının yanında en eski şifa taşı olarak biliniyor. Siyah, yeşil ve koyu kahverengi olan bu taşlar, son yıllarda da sağlık merkezlerinde ve spalarda hem günün stresinden arınmak hem de fizik tedavinin bir parçası olarak kas iskelet sistemi sorunları için kullanılıyor. Volkanik bir taş olan obsidyen, Türkiye'de ise Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi'ndeki dağlık alanlarda bulunuyor. Obsidyen taşı ilde Nemrut Dağı'nda yoğun olarak bulunuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.