Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

O gece yaşananlar: 'Vururuz!'

Bazı askerler, darbe girişimine katılmak üzere Diyarbakır'dan Akıncı Üs Komutanlığına gelen modern mühimmatlarla gece alçak irtifa uçuş kabiliyeti sağlayan podlara sahip savaş uçaklarının havalanmasına engel olmak için büyük çaba harcadı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2016 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2016 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
O gece yaşananlar: 'Vururuz!'
Silahla tehdit edilen bakım personeli, yedek paraşüt ve uçak yakıtı olmadığını öne sürerek uçakları kullanıma vermemeye çalıştı. Askerler, uçakların lastiklerinin havasını indirmek için planlama yaparak uçuşlara engel olmayı amaçladı.

Edinilen bilgiye göre, darbe girişiminde bulunan askerler tarafından üs olarak kullanılan Ankara'daki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında olay gecesi bazı askerler darbe girişimine engel olmak için büyük gayret gösterdi.

Darbe girişiminde bulunan subaylarca karargah olarak kullanılan 4. Ana Jet Üs Komutanlığında uçaklara bomba ve yakıt yüklemede görevli personele, "Önemli bir harekat var" denildi. Uçak bakım personeli bu kapsamda üsteki uçakları yüklü miktarda mühimmatla doldurdu.

Darbe girişimine katılmak üzere Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığından da F-16'lar Akıncı Üssüne geldi. Darbe girişimine katılan pilotların o gece özellikle kendilerine nöbet yazdırdıkları, böylece mühimmat yüklü uçaklarla üsten kolayca ayrıldıkları ileri sürüldü. Bu arada 4. Ana Jet Üs Komutanlığında, darbe girişimine katılmak istemeyen bazı pilotlar üsten kaçmaya çalıştı, bir pilot binbaşı darbe yanlılarınca darp edildi.

Darbe girişimine katılan 4. Ana Jet Üs Komutanlığına bağlı 141. Filo Komutanlığının başında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün damadı Yarbay Hakan Karakuş, 143. Filo Komutanlığında da Öztürk'ün özel kalem müdürlüğünü yapmış kurmay bir subayın bulunduğu öğrenildi.

RADARLAR HAREKETLİLİĞİ TESPİT ETTİ

Uçakların Akıncı Üssünden kalkışları hava radar mevzi komutanlıklarınca tespit edildi. Normal olmayan bu durum karşısında hemen havalanan F-16'larla telsiz teması kurulmaya çalışıldı. Darbe girişiminde bulunan pilotlar, yapılan çağrılara karşılık vermedi. Bunun üzerine devreye Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı girdi. Yapılan telsiz çağrılarıyla söz konusu uçuşların yasa dışı olduğu ve hemen üsse dönülmesi emredildi.
Bunun üzerine pilotlardan biri, "Biz emri filo komutanlığından alırız" diyerek telsiz kanalını kapattı. Bu süreçte 4. Ana Jet Üs Komutanlığının kulesi de yapılan hiçbir telsiz çağrısına karşılık vermedi.

LASTİKLERİ İNDİRMEYE ÇALIŞTILAR

Ankara semalarındaki ilk sortilerin ardından Hava Lojistik Komutanlığından gelen emirler doğrultusunda uçak bakım personeli, darbe girişimine katılan askerler tarafından söylendiği gibi bir harekatın olmadığını anladı. Bunun üzerine uçaklara mühimmat yüklemek istemeyen uçak bakım personeli silahla tehdit edildi. Tehditlerin sürmesi ve bazı personelin darp edilmesi üzerine söz konusu askerlerden bazıları çeşitli bahaneler üreterek uçakların havalanmasına engel olmaya çalıştı.

Darbeci askerler ilerleyen süreçte uçaklara yakıt alma konusunda da sıkıntı yaşadı. Uçak bakım ve ikmal personeli uçaklara yakıt vermeyi reddetti. Bakım personeli, Diyarbakır'da yükletilerek Akıncı'ya inen modern mühimmatlarla yüklü, gece alçak irtifa uçuş kabiliyeti sağlayan podları taşıyan F-16'ların da uçuşuna engel olmak için gayret gösterdi.

Silahla tehdit edilen bakım personeli yedek paraşüt ve uçak yakıtı olmadığını öne sürerek uçakların kullanımına vermemeye çalıştı. Ayrıca savaş uçaklarının lastiklerinin havasını indirmek için planlama yaparak uçuşların engellenmesi amaçladı. Darbeye karşı çıkan üsteki bazı personel o akşam kimi uçuşları engelledi.

ANKARA DIŞINDAKİ ÜSLERE İNDİLER

Darbe girişimindeki askerlere destek vermek için Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığından ise iki tanker uçak havalandı. Darbe girişiminde yer alan uçakların pilotları havada ikmal yaparak uçuşlarına devam etti.

Süreç devam ederken emir üzerine bazı üslerdeki jetler darbe girişiminde bulunan uçaklara müdahale için havalandı. Bu uçaklar ilk olarak havadaki iki tanker uçağı inmeye zorladı. Uçaklardan biri hemen iniş yaparken son tanker uçağının pilotu inmeyi kabul etmedi.

TANKER UÇAK İNMEDİ, 'VURURUZ' DENİLDİ

Jetlerin pilotla göz teması kurmaya yönelik çalışmalarına da engel olan tanker uçağın pilotu Karadeniz'e yöneldi. Jetlerden gelen "Vururuz" tehdidi üzerine son tanker uçak da indi.

Bu sırada darbe girişiminde bulunan uçaklara engel olmak için Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan F-4'ler başkente geldi. Uçaklar, Akıncı Üssünün pist başlarını vurarak darbeye destek veren pilotların kullandığı uçakların kalkmasını engelledi. Ayrıca pistteki bazı helikopterler de F-4'lerce vurdu. Darbe girişimine katılan pilotlar da yakıtlarının azalması ve diğer uçakların takibi üzerine Ankara dışındaki bazı üslere iniş yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.