Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nüfus arttıkça tarımın da önemi artıyor

TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, nüfus artışı ve ekonomideki gelişmeler sebebiyle gıda ve tarım ürünlerine talebin arttığını söyledi. Burak, "Bu yüzden bu sektörü toprak ve su gibi doğal kaynaklarla sürdürülebilir yapmalıyız.”...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 19:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nüfus arttıkça tarımın da önemi artıyor
TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, nüfus artışı ve ekonomideki gelişmeler sebebiyle gıda ve tarım ürünlerine talebin arttığını söyledi. Burak, "Bu yüzden bu sektörü toprak ve su gibi doğal kaynaklarla sürdürülebilir yapmalıyız.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tokat Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Gazi Osman Paşa Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen III. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi başladı.

Kongreye Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Tokat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, daire amirleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Programda konuşan TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak “Dünyanın kabul ettiği bir gerçek var ki tarım stratejik bir sektör olarak öne çıkmaktadır. Tarım büyük devletler tarafından da ön plana alınmıştır. Ülkemizin de bu konuda son yıllarda atılımları oldukça fazladır. Özellikle nüfus artışı ve sanayileşmeyle beraber insanların ekonomik durumu düzeldikçe gıda ürünlerine, tarım ürünlerine karşı oluşan talep artmaktadır. İşte bu yüzden bu sektörü toprak ve su gibi doğal kaynaklarla sürdürülebilir yapmalıyız.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Toprağımızın ve suyumuzun korunması ve gelişmesi hepimizin ortak çalışmalarıyla olacaktır. Üniversitemizin 20 yılı aşan tecrübesiyle, sayısı 26 bini geçen öğrencisi ve binden fazla akademik personeli ile bütün açılardan kamu-üniversite-sanayi iş birliğine hazır olduğunu söylemek istiyorum. Özellikle Ziraat Fakültemiz, 30 yıllık geçmişi ve 100’ün üstünde akademisyeniyle alanında önemli bir yere sahiptir. Tokat’ın gelişmesi ve güzelleşmesi için emeği geçen herkese teşekkür ediyor kongrenin başarılı geçmesini temenni ediyorum.”

Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek de şöyle konuştu: “Bugün burada çok sayıda makale ve bildiri sunulacak. Bu vesileyle toprak ve su kaynaklarımızın her anlamda önemli olduğunu ve bunlara sahip çıkmamız gerektiğini belirtmek isterim. Toprağın korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Toprağın korunması için su ne kadar gerekli ise toprağın bütünlüğü de o kadar gereklidir. Toprağın bütünlüğü ile ilgili politikaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini ayrıca vurgulamak istiyorum.”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Türkiye’de son yıllarda her alanda olduğu gibi tarım alanında da çok güzel gelişmeler olduğunu vurguladı. Şelli, şunları söyledi: "Ülkemizi dünyada tarım alanında ilk 5 içine çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu, toprak ve su alanında gelişerek olacaktır. Türkiye’de 35 Ziraat Fakültesi, 26 Veteriner Fakültemiz ve 15’e yakın Su Fakültemiz var. Ama maalesef yapılan araştırma projelerimizin acaba kaçı özel sektörümüze veya çiftçilerimize uygulamalı anlatılıyor. Tokat’ta geçen sene 25 proje tamamlanmış. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi 30 senedir çok güzel projeler tamamlamış. Bu araştırma sonuçlarının artık uygulamaya aktarılma zamanı gelmiştir. Siz değerli araştırmacılarımızın raporlarını sahaya indirmeye çalışmalıyız.”

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Tokat'ın önemli bir tarım şehri olduğuna dikkat çekti. Taşkesen, sözlerine şöyle devam etti: "Çevre illere baktığımızda birçok köy boşalmış. Ama Tokat ilimizin nüfusunun yüzde 49’u köy ve kasabalarda yaşıyor. Yüzde 51’i şehir merkezlerinde yaşayan vatandaşlarımızın da çoğunun tarımla uğraştığını görmekteyiz. Toprak kadar iş gücümüz de mevcut. Ancak verimlilikte sıkıntılarımız var. Bunun gibi kongrelerin, vatandaşların bilinçlendirilmesi hususunda oldukça önemli olduğuna inanıyorum. Tokat tarımını üniversitemiz ve diğer kamu kuruluşları işbirliği ile geliştirmek için çalışmalar yapacağız ve destekleyeceğiz.”

Konuşmaların ardından Tokat tarımına katkı sağlayanlara ve kongrede emeği geçenlere Vali Mustafa Taşkesen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin ve TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak tarafından plaket takdim edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.