Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mübadelenin torunları Selanik yolunda

Tuzla Belediyesi, Yunanistan ile nüfus mübadelesinin 90. yılında mübadelenin torunlarını gemi ile Selanik’e götürüyor. Karaköy Limanı’ndan hareket edecek gemi önünde düzenlenen törende konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tuzla Belediyesi, Yunanistan ile nüfus mübadelesinin 90. yılında mübadelenin torunlarını gemi ile Selanik’e götürüyor. Karaköy Limanı’ndan hareket edecek gemi önünde düzenlenen törende konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu gezinin tarihe not düşebilecek bir gezi olduğunu söyledi.

Yolculuk öncesi Karaköy Limanı’nda düzenlenen törene; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ve çok sayıda gemi yolcusu katıldı.

Törende konuşan Şadi Yazıcı, “Mübadele anlaşılmamış ve tarihte hem Anadolu’da hem de Rumeli’de yaşanmış aynı dramın Anadolu kısmı anlaşılmıştır. Anlaşılmayan kısmının yaşanması açısından önemli bir tarihi realiteyi canlandırmak için bir yolculuk. 1924 yılında başlayan mübadelenin 90. yılında bir farkındalık oluşturabilmek, insanların buradaki kazanımları değil de onların orada gelirken neleri unutmak zorunda olduklarını ortaya koyabilmek için yapılan bu yolculuktur. Bu yolculukta akademisyenlerle mübadelenin sosyal ve kültürel boyutu tartışılacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu da, “Bu gezi, tarihe not düşecek bir gezi olacağına inanıyorum. İnşallah hayırlısıyla heyecanlı gidiyorlar, huzurlu ve mutlu dönmelerini de temenni ediyorum. Tabi 90 yıl önce Balkanlar’da tarihin farklı acılarını yaşamış bir milletiz. Girit’iyle Mora’sıyla, Yanya’sıyla, Selanik’i ile. Tarih zaman zaman mutlulukları karşımıza getirirken zaman zaman da farklı acıları, hüzünleri ve bedelleri getiriyor. Bu millet çok zor koşullarda bu mücadeleleri yaptı. Yüzbinlerce insan çok zor koşullarda mübadil olarak geldiler.” şeklinde konuştu.

‘YUNANİSTAN’DAN GELDİK, TÜRKÇE BİLMİYORDUK’

Mübadelede Türkiye’ye gelenlerden 100 yaşındaki Lütfi Karadağ da, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Karadağ, “1 Mayıs 1914’te Yanya’da doğdum. 1913 Balkan harbinden sonra Osmanlı devleti Balkanlar’dan silindi. Lozan anlaşması gereği 18 Temmuz 1924’te Türkiye’ye ayak bastık. Yanya’dan Preveze’ye atlarla, araçlarla gittik. Preveze’den bir gemi ile Tuzla’ya geldik. Yunan ordusunun İzmir’de denize dökülmesinden sonra Yunanistan’daki hayatımız zehir oldu. Sokağa çıkamaz hale geldik. Orduları dökülmüştü. Buraya geldik, burası da perişan. Çünkü Cumhuriyet kurulalı bir sene bile olmamıştı. Yanya benim ana toprağım. Dolayısıyla çok sık gidip geldim. ‘Türkiye’ye gideceksiniz’ dediler, şaşırdık. Babam, Osmanlı devletinin Yanya’daki Ziraat Bankası müdürü idi. Biz Yanya’da tek kelime Türkçe bilmiyorduk. Sadece biz değil oradan gelen yaklaşık bin 500 kişi de Türkçe bilmiyordu.” diye konuştu.

Yolucukta yer alacak mübadelenin torunları ise, bu tarihi yolculuktan dolayı yetkililere teşekkür etti.




En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.