Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MMO: Yürüyen merdivende yardımcı fren sistemi yoktu

İzmir Metrosu Üçyol İstasyonu’nda dün akşam saatlerinde, yürüyen merdivenlerden birinin aniden geri hareket etmesi sonucu 15 kişi yaralandı. Arızalanan merdiven hala çalışmıyor. Onarmak için ekiplerin çalışması devam ediyor. Kazala ilgili...

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2015 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2015 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MMO: Yürüyen merdivende yardımcı fren sistemi yoktu
İzmir Metrosu Üçyol İstasyonu’nda dün akşam saatlerinde, yürüyen merdivenlerden birinin aniden geri hareket etmesi sonucu 15 kişi yaralandı. Arızalanan merdiven hala çalışmıyor. Onarmak için ekiplerin çalışması devam ediyor. Kazala ilgili inceleme yapan Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi, bir açıklama yayımladı. Arızanın, merdiveni hareket ettiren redüktördeki dişlinin parçalanması sonucu meydana geldiğinin belirtildiği açıklamada, “Bu tür yürüyen merdivenlerde bulunması gereken yardımcı bir fren sistemi yoktu. Bu nedenle merdiven aşağıya doğru kontrolsüz şekilde kaydı.” denildi.

Dün saat 17.22 sıralarında, Üçyol İstasyonu Meydan çıkışındaki yürüyen merdivenle yukarıya çıkan vatandaşlar, aniden geri gitmesiyle aşağıya yuvarlanarak yaralandı. Bir kişinin kolu kırıldı, diğer 14 yaralı ise ayakta tedavi edildi. Kazanın, merdivende bakım yapıldıktan 15 dakika sonra meydana geldiği öğrenildi. İzmir Metrosu yetkilileri, merdivenlerin bakımını yapan şirketten rapor isterken kazayı araştıran MMO İzmir Şubesi de bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Olay yerinde inceleme yapan ekiplerimizin ilk belirlemelerine göre yürüyen merdiveni hareket ettiren redüktördeki dişlinin parçalanması sonucunda arıza meydana geldi ancak bu tür yürüyen merdivenlerde bulunması gereken yardımcı bir fren sisteminin bulunmaması nedeniyle merdivenin aşağıya doğru kontrolsüz bir şekilde kayarak yaralanmalara sebep olduğu anlaşılmaktadır. Asansör ve yürüyen merdivenlerde periyodik bakımların yanısıra yılda en az bir kez yaptırılması zorunlu olan periyodik kontrolün yapıldığına dair herhangi bir ibare bulunmadı. Muhtemelen yürüyen merdivenin periyodik kontrollerinin yapılmadığı tahmin edilmektedir. Hatalı imalat ya da malzeme yorulması nedeniyle kırılmış olan dişli önceden tespit edilemese bile yıllık kontroller yapılmış olsaydı, bu tür yürüyen merdivenlerde zorunlu olarak bulunması gereken yardımcı fren sisteminin olmadığı tespit edilerek kaza önlenebilirdi. Bu nedenle her tür asansörlerin ve yürüyen merdivenlerin aylık düzenli bakımlarının yanısıra yıllık periyodik kontrolleri, zorunlu yönetmelik kapsamında mutlaka yaptırılmalıdır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.